O Άρης στους αιμοδότες της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με την έρευνα της λίγκας!

Η επίσημη έρευνα-μελέτη της Σούπερ λίγκας έβγαλε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία στον… αέρα. Όχι ότι δεν τα ξέραμε. Από τη μια ανέδειξε την εικόνα ενός ποδοσφαίρου οικονομικά εξαρτημένου από τα χρήματα του τηλεοπτικού συμβολαίου και τη χορηγία του ΟΠΑΠ, με σταδιακή μείωση εσόδων και πτώση εισιτηρίων τα δύο τελευταία χρόνια.

Από την άλλη, ότι το ποδόσφαιρο είναι από τους βασικούς αιμοδότες της ελληνικής οικονομίας, με τον τζίρο που κάνουν οι σύλλογοι και οι φίλαθλοί τους.  Η έρευνα αυτή κατέγραψε ότι ο Άρης με βάση τους αριθμούς είναι μέσα στις πέντε μεγάλες ομάδες (μαζί με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) να κόβουν το 70% των εισιτηρίων, χρηματοδοτώντας άμεσα το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και την ελληνική οικονομία.

Όλα αυτά τα ενδιαφέροντα παρουσιάζονται σε μελέτη της Σούπερ Λιγκ σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ και την εταιρεία «Στόχασις» με θέμα τα οικονομικά στοιχεία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και τη συνεισφορά του στην οικονομία.

Η εφημερίδα “Καθημερινή” φιλοξενεί μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για την μελέτη, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Εύλογα ερωτήματα προκαλεί ο τρόπος που προσεγγίζεται στην παρουσίαση της έρευνας η μάστιγα των «στημένων αγώνων» που φέτος απασχολεί το συγκεκριμένο πρωτάθλημα περισσότερο από ποτέ, αφού ήδη έξι αγώνες έχουν σταλεί από την UEFA ως ύποπτοι χειραγώγησης για στοιχηματικούς λόγους.

Το θέμα των «στημένων αγώνων» παρουσιάζεται στην ενότητα «απειλές», όμως κατά τη διατύπωση ως «απειλή» χαρακτηρίζεται η «δημοσιότητα» των «στημένων αγώνων» και όχι η τυχόν ύπαρξή τους στο πρωτάθλημα.

Οσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία αυτά καθαυτά, από την έρευνα προκύπτουν τα εξής:

•Τα έσοδα των ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ μειώθηκαν κατά 12% την περίοδο 2010/11 σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη περίοδο και κατά 7,9% την περίοδο 2011/12 σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη σεζόν.

• Τα έσοδα των ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ τα εμπορικά τους δικαιώματα υπολείπονται σε σχέση με αυτά των ευρωπαϊκών συλλόγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τηλεοπτικά έσοδα των μεγάλων ομάδων ΠΑΕ που προαναφέρθηκαν αντιστοιχούν στο 20% των συνολικών τους εσόδων κατά μέσο όρο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις υπόλοιπες ομάδες ανέρχεται στο 53%, κάτι που φανερώνει την εξάρτησή τους από το μέγεθος του τηλεοπτικού συμβολαίου.

• Με βάση τις εκτιμήσεις οι διαφημίσεις των ΠΑΕ την περίοδο 2012/13 ανήλθαν στα 45 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 22 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν από τον ΟΠΑΠ. Εννέα εκατομμύρια πήγαν στη Σούπερ Λιγκ και 13 στις ΠΑΕ – μέλη της.

• Οι χορηγίες για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ εκτιμάται ότι αντιστοιχούν στο 1,1% της διαφημιστικής δαπάνης.

• Σχεδόν το 70% των εισιτηρίων από την περίοδο 2009/10 έως την περυσινή κόβεται από τις πέντε μεγάλες ομάδες και το 50% αντιστοιχεί σε τρεις ομάδες. Παρόμοια εικόνα, από τα ανεπτυγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα παρουσιάζει μόνο το πορτογαλικό.

• Τα εισιτήρια της Σούπερ Λιγκ έχουν σταδιακή μείωση της τάξης του 11,6% από την περίοδο 2008-09 οπότε ήταν 2.007.150 έως την περυσινή σεζόν οπότε ήταν 1.225.889. Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί ότι οι τιμές των εισιτηρίων κατά μέσο όρο έχουν μειωθεί κατά 20% σε σχέση με το 2008, ενώ στα ταμεία των ΠΑΕ καταλήγει ποσοστό ελαφρώς μικρότερο του 50% από τα έσοδα που προκύπτουν από την πώληση των εισιτηρίων λόγω εισφορών σε τρίτους.

• Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα για τις αμοιβές του προσωπικού, ενώ η εμπορική αξία του πρωταθλήματος  βρίσκεται στην 21η θέση.

Ως θετικά στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη θεωρούνται τα εξής:

• Η αύξηση του αριθμού των Ελλήνων ποδοσφαιριστών στις ομάδες που  είναι απότοκο της οικονομικής κρίσης  αλλά και τον περιορισμό στις μεταγραφές  ξένων  ποδοσφαιριστών στις ομάδες που δεν αδειοδοτούνται.

• Ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας που είναι τα 25,9 έτη, σε σχέση με άλλα πρωταθλήματα.

• Ο πυρήνας των δραστηριοτήτων της Σούπερ Λιγκ εκτιμάται ότι δημιουργεί πάνω από 180 εκατομμύρια ευρώ σε όρους ΑΕΠ.

• Εκτιμάται ότι η άμεση επίδραση στα έσοδα του κράτους από τη φορολογία των δραστηριοτήτων της Σούπερ Λιγκ είναι 208 εκατομμύρια ευρώ.

• Εκτιμάται ότι περίπου 40 χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ και σε εταιρείες που έχουν σχέση με το παραγόμενο προϊόν (π.χ. τηλεοπτικοί σταθμοί). Στις ΠΑΕ οι εργαζόμενοι είναι 12,4 χιλιάδες”.

To Top