Γιατί ο Άρης δεν μπορεί να πάρει αδειοδότηση και πότε θα έχει το δικαίωμα

Η συζήτηση για την αδειοδότηση “άναψε” και πάλι. Δεχθήκαμε αρκετά μηνύματα και απορίες από φίλους αναγνώστες σχετικά με τον Άρη. Κρίνουμε σκόπιμο να αναδημοσιεύσουμε το πρόσφατο ρεπορτάζ που ξεκαθαρίζει τα πράγματα.

Ο Άρης δεν είναι στην κατηγορία του Παναθηναϊκού ή του ΠΑΣ. Από τη στιγμή που βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας πιστωτών ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να πάρει αδειοδότηση. Εάν μπει στο άρθρο 99, κάτι που σημαίνει ρύθμιση χρεών, τότε θα έχει το δικαίωμα (εφόσον είναι πλήρης ο φάκελος του) να πάρει αδειοδότηση, αλλά ακριβώς 12 μήνες μετά την απόφαση υπαγωγής. Αυτό λέει ο κανονισμός. Προσοχή εδώ: άλλο ένταξη στο άρθρο 99, η οποία δεν μπλοκάρει την αδειοδότηση κι άλλο περίοδος προστασίας από τους πιστωτές (όπως είναι σήμερα σε ισχύ) που κλείνει τον δρόμο στην αδειοδότηση.

Ο Άρης λοιπόν, για τα επόμενα δυο χρόνια δεν μπορεί να έχει αδειοδότηση (ακόμη κι αν μπει στο 99) και να παίξει στην Ευρώπη. Εκτός κι αν αλλάξει ο κανονισμός με ανάλογη πρωτοβουλία ή αγώνα και του ίδιου του συλλόγου.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε, το οποίο είναι ξεκάθαρο και σαφές:

Βάσει του άρθρου 51, παράγραφος δ του κανονισμού αδειοδότησης, ξεκαθαρίζεται ρητά το τοπίο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Εάν ή όχι η υποψήφια ΠΑΕ ή κάθε μητρική εταιρεία της υποψήφιας που περιλαμβάνεται στο πλαίσιο αναφοράς, έχει ηττηθεί ή λάβει προστασία από τους πιστωτές της σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς (συμπεριλαμβανομένων διαδικασιών εθελοντικής ή υποχρεωτικής διαχείρισης) εντός 12 μηνών που προηγούνται της αδειοδοτημένης περιόδου».

Με απλά λόγια;

1. Η ΠΑΕ Άρης σήμερα (κι ενώ έχει ανοίξει η διαδικασία υπαγωγής στο άρθρο 99) είναι υπό καθεστώς προστασίας πιστωτών. Βάσει του παραπάνω άρθρου δεν μπορεί να πάρει αδειοδότηση, ούτε φυσικά να παίξει στην Ευρώπη.

2. Ο Άρης εφόσον μπει στο άρθρο 99 οριστικά, θα έχει ρυθμίσει τα χρέη της, άρα δεν θα είναι υπό καθεστώς προστασίας. Θα μπορεί να πάρει τότε αδειοδότηση και να παίξει στην Ευρώπη; Όχι για τον επόμενο χρόνο μετά την απόφαση, αφού το άρθρο προβλέπει να μην υπάρχει «προστασία από τους πιστωτές» για τουλάχιστον 12 μήνες πριν. Ο Άρης εάν θεωρήσουμε ότι θα μπει στο άρθρο 99 το ερχόμενο φθινόπωρο θα μπορεί να αγωνιστεί στην Ευρώπη από την περίοδο 2015-16, έχοντας δυο χρόνια μπλοκάρισμα στην αδειοδότησή της.

Ο Άρης λοιπόν, για τα επόμενα δυο χρόνια δεν μπορεί να έχει αδειοδότηση (ακόμη κι αν μπει στο 99) και να παίξει στην Ευρώπη. Εκτός κι αν αλλάξει ο κανονισμός με ανάλογη πρωτοβουλία ή αγώνα και του ίδιου του συλλόγου”.

To Top