Χαριστέας: “Οι δικές μου αλήθειες για τον Άρη…”

O Αγγελος Χαριστέας έσπασε τη σιωπή του και μίλησε για όσα αφορούν τον ίδιο, τις σχέσεις του με τον Άρη και έδωσε τη δική του διάσταση για αυτά που έγιναν φέτος το καλοκαίρι μέχρι και πρόσφατα…

Αναλυτικά τα όσα είπε στην εφημερίδα “Metrosport”:

– Άγγελε αρχές Οκτώβρη και εσύ κάνεις προπονήσεις με τον Διγενή για να είσαι έτοιμος. Είναι κάτι που φαντάζομαι δεν το έχεις συνηθίσει αυτή την εποχή.
«Είναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει κάτι τέτοιο και είναι αλήθεια ότι αισθάνομαι λίγο περίεργα. Ευελπιστώ και πιστεύω ότι θα βρω μία ομάδα που θα μου αρέσει και θα με «γεμίζει». Μπορώ να πω ότι φέτος, είχα τις περισσότερες προτάσεις από κάθε άλλη χρονιά! Όμως θέλω να παίξω σε συγκεκριμένη χώρα και γι΄ αυτό απέρριψα τις προτάσεις που είχα».

– Όταν λες χώρα που προτιμάς, ποία εννοείς;
«Εννοώ χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία… Είναι ο τρόπος ζωής τέτοιος που μου αρέσει. Θέλω να πάω σε μία ομάδα και να κατασταλάξω. Να κλείσω εκεί την καριέρα μου».
– Προτάσεις να φανταστώ είχες και από ομάδες εκτός Ελλάδας.
«Ναι είχα από την Πολωνία, την Ουκρανία, την Αυστραλία… Μπορώ να πω ότι ήταν και καλές οικονομικά. Δεν είναι όμως του στιλ μου τέτοια εγχειρήματα. Αν ήμουν διαφορετικός χαρακτήρας μπορεί και να το έκανα. Τώρα όμως όχι. Προτιμώ να περιμένω και να βρω μία ευρωπαϊκή ομάδα που θέλω εκεί που μου αρέσει».

– Μία από τις ομάδες που σου χτύπησαν την πόρτα ήταν και ο 
Άρης.
«Ήταν πιο συγκεκριμένα από τις πρώτες ομάδες που μιλήσαμε. Είχε γίνει νωρίς σχετικά μία πρώτη διερευνητική κουβέντα και συζητήθηκε το ενδεχόμενο να επιστρέψω. Εγώ εξήγησα το σκεπτικό μου στους ανθρώπους και ήθελα πρώτα να δω κάποια πράγματα και μετά να πάρω τις αποφάσεις μου. Προσωπικά διέκρινα ότι στον Άρη υπάρχουν τρεις διαφορετικές κλίκες. Σαν διαφορετικά στρατόπεδα. Δεν υπάρχει ομοιογένεια και γι΄ αυτό δεν έκανα κίνηση να επιστρέψω. Θα το ήθελα ειλικρινά. Για μένα θα ήταν πολύ θετικό να δουλέψω με Έλληνες παίκτες, νέα παιδιά, από τα οποία θα είχα αρκετά να πάρω και πολλά να δώσω. Όταν είσαι ένας πιο έμπειρος παίκτης, μπορείς να αισθάνεται και εσύ πιο «γεμάτος» βοηθώντας τους πιτσιρικάδες και να παίρνουν και αυτοί πράγματα από εσένα».

– Θέμα οικονομικό τέθηκε;
«Ποτέ. Δεν τέθηκε καθόλου το οικονομικό ζήτημα. Εγώ δεν είχα την απαίτηση να έχω ούτε το συμβόλαιο του Παναιτωλικού, ούτε αυτό που είχα σε προηγούμενες ομάδες. Δεν είμαι τρελός. Ξέρω την κατάσταση του Άρη. Ήταν άλλοι οι λόγοι που δεν ήρθα και ειδικά ο Αλέκος Κατσιαούνης και ο Σταύρος Λαμπριάκος τους ξέρουν πολύ καλά».

– Πόσες φορές μίλησες με τον Άρη; Γιατί απ΄ όσο ξέρω δεν ήταν μόνο μία η επαφή.
«Είχα μιλήσει δύο φορές με ανθρώπους της διοίκησης, αλλά με είχαν πάρει και δύο άλλοι, διαφορετικοί άνθρωποι που μου έλεγαν ότι σύντομα θα αλλάξει η διοίκηση και γενικότερα μου έλεγαν διαφορετικά πράγματα. Όταν έβλεπα όλα αυτά, θεώρησα ότι με αυτή την κατάσταση εγώ δεν μπορώ να επιστρέψω. Έβλεπα μία ομάδα που δεν είχε κοινή γραμμή. Σκέφτηκα πως δεν είναι ευνοϊκά τα πράγματα για μένα. Όταν είχα μιλήσει με τους ανθρώπους του Άρη, μου είπαν ότι θα γίνουν κάποια πράγματα. Εγώ λοιπόν περίμενα μερικές ημέρες και έβλεπα να γίνονται ακριβώς τα αντίθετα. Δεν τους είχα πλέον καμία εμπιστοσύνη».

– Για να το καταλάβω καλύτερα αυτό που λες… υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα;
«Ναι, θα σας πω για παράδειγμα τι συνέβη στο θέμα του προπονητή. Μου είπαν λοιπόν οι άνθρωποι ότι θα έπαιρναν ένα νέο προπονητή. Όχι και τόσο έμπειρο αλλά με διάθεση και φιλοδοξία. Εγώ τότε διάβαζα ότι είναι υποψήφιος και ο κ. Κατσαβάκης. Μου έλεγαν ότι δεν τον θέλουν και δεν θα συνεργαστούν μαζί του. Και μετά από μερικές ημέρες, βλέπω ότι ήταν ο νέος προπονητής. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον άνθρωπο. Απλώς περιγράφω την κατάσταση. Δεν υπήρχε καμία σοβαρότητα και το κερασάκι στην τούρτα ήταν αυτό. Ήμουν σίγουρος ότι θα έκαναν το ίδιο και με μένα ή πιθανώς και με κάποιες άλλες περιπτώσεις. Άλλα λένε την μία και άλλα την άλλη. Όσο για το δικό μου θέμα, αντιλήφθηκα τι συμβαίνει και πρόσφατα που δεν με άφησαν να παίρνω μέρος στις προπονήσεις. Είπαν ότι δεν ήρθα στον Άρη και μάλιστα ότι δεν απάντησα και γι΄ αυτό δεν μου επέτρεπαν να προπονηθώ. Δηλαδή πέρυσι που ήθελα πάλι να κάνω κάτι ανάλογο και είχα πει στους ανθρώπους του Άρη ότι είμαι διαθέσιμος γι΄ αυτούς, όταν έφυγα από την Σάλκε τι έγινε; Πάλι δεν με άφηναν να προπονηθώ και ούτε ασχολήθηκαν. Συνεπώς δεν με γουστάρουν κάποιοι στον Άρη και αυτό το είχα καταλάβει. Με όλα αυτά που έγιναν, δικαιώθηκα πιστεύω για την επιλογή μου να μην συνεργαστώ με αυτούς τους ανθρώπους. Εγώ ήθελα να γυρίσω στον Άρη, αποδείχθηκε ότι το πρόβλημα ήταν οι άνθρωποι που βρίσκονται τώρα στην ομάδα».

– Ναι όμως φέτος είναι μία άλλη διοίκηση με άλλους ανθρώπους και ίσως άλλο σκεπτικό.
«Το πρόβλημα είναι όμως ίδιο. Στην Ελλάδα τελευταία έχει γίνει μόδα για όλες σχεδόν τις ομάδες να μην κρατούν καλές σχέσεις με παίκτες που φεύγουν. Μόνο ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ ξεχωρίζουν σε αυτό και τιμούν ποδοσφαιριστές. Ίσως τελευταία και η ΑΕΚ. Το τελευταίο παράδειγμα είναι ο Κυριάκος Παπαδόπουλος που και χρήματα έφερε στην ομάδα και διαπρέπει στο εξωτερικό. Δυστυχώς όμως είναι εξαίρεση. Είναι πολύ άσχημο αυτό το φαινόμενο. Όμως ειδικά στον Άρη το κακό παραγίνεται. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές που φεύγουν, θα φύγουν με κατάρες και δεν θα πούνε μετά καλές κουβέντες για την ομάδα. Το χειρότερο όμως είναι ότι ακόμη και άνθρωποι που λατρεύουν τον Άρη, όταν μπαίνουν στα γραφεία και γίνονται διοίκηση, αλλάζουν εντελώς. Όμως δεν το παραδέχονται ποτέ. Τουλάχιστον να έχουν το σθένος και να λένε ότι «είμαστε εγωιστές». Οι πράξεις το δείχνουν…».

– Οι άνθρωποι του Άρη επιμένουν ότι δεν απάντησες ποτέ στις δύο προτάσεις που σου έκαναν. Τι έχεις να απαντήσεις σε αυτό;
«Καταρχήν πρέπει να πω ότι πολύ καιρό τώρα, γράφονται και ακούγονται για τον Χαριστέα πράγματα που δεν μπορώ να διαβάζω και να ακούω. Το έκαναν και παλαιότερα βέβαια που ήμουν στο εξωτερικό. Θα πω λοιπόν τώρα κάποια πράγματα και είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαι. Πάνω σε αυτό που με ρώτησες λοιπόν. Εγώ πήρα τηλέφωνο τον Κώστα Ταουσάνη, που ήξερε τις επαφές που υπήρχαν με τον Άρη και του είπα να μεταφέρει στους υπεύθυνους της ομάδας, την απόφαση μου. Ότι δεν θα αγωνιστώ δηλαδή στον Άρη».

– Δεν έπρεπε να το κάνεις εσύ ο ίδιος; Πιο προσωπικά; Αφού είχαν γίνει ήδη επαφές.
«Απέφυγα να το κάνω γιατί δεν ήξερα ποίον να πρωτοπάρω στο φινάλε. Το έβλεπα. Δεν είναι ενωμένοι μεταξύ τους. Η μοναδική ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε σε αυτό το συμβούλιο ήταν για μένα! Να μην προπονούμαι. Αν θέλουν ας μην το παραδεχθούν. Ο καθένας έτσι κι αλλιώς εδώ λέει ότι θέλει. Θα το πω λοιπόν για τελευταία φορά. Δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Εγώ απάντησα και οι άνθρωποι αυτοί ήξεραν πολύ καλά το σκεπτικό μου και την απόφαση μου».

– Διακρίνω πάντως μία πικρία στα λόγια σου. Ειδικά για το θέμα της προπόνησης.
«Όχι δεν νιώθω πικρία. Είναι η νοοτροπία μου τέτοια. Έχω πάθει ανοσία πια σε κακίες και εμπάθειες. Αν είχα ψυχολογικά προβλήματα ή δεν ήξερα ποίος είμαι, τότε θα στεναχωριόμουν. Τώρα απλώς λυπάμαι. Εγώ τον Άρη τον αγαπάω. Είναι η ομάδα που αναδείχθηκα. Όμως τόσα χρόνια ήμουν εδώ, τόσα χρόνια έλειψα και στην ομάδα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Δεν έχει γίνει κανένα βήμα προς τα εμπρός. Ας μου δείξουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Αυτό μετράει. Μην μου πει κανείς για μία – δύο εξόδους στην Ευρώπη ή για κάποια πολύ καλά αποτελέσματα εκεί. Μιλάω για μία ομάδα που θα έχει σταθερότητα. Θα έχει μία σταθερή διοίκηση που θα πάψει κάθε φορά να ζητάει την βοήθεια του κόσμου. Είμαστε στο 2012 και πάλι ζητούν από τον κόσμο χρήματα. Όταν ήμουν εγώ, ζητούσαν πάλι τα 20χίλιαρα από τον κόσμο. Δεν ξέρω πραγματικά τι να πω. Δεν έμαθα για παράδειγμα ακόμη που πήγαν τα χρήματα της δικής μου μεταγραφής…».

– Μια που είπες προηγουμένως για ΠΑΟΚ, τέθηκε θέμα να προπονείσαι με τον ΠΑΟΚ; Σου έγινε κάποια τέτοια πρόταση;
«Δεν έγινε ποτέ αυτό. Δεν ισχύει όπως ειπώθηκε και γράφτηκε ίσως. Αν μου έκανε οποιαδήποτε πρόταση ο ΠΑΟΚ, δεν θα το μάθαινε κανείς. Απλώς πιστεύω ότι ήθελαν να ιντριγκάρουν… Να κράζει ο κόσμος περισσότερο τον Χαριστέα».

– Ακούστηκε ότι υπήρχε προσέγγιση και από τον Ηρακλή.
«Έγινε πραγματικά ένα διερευνητικό τηλεφώνημα, όμως καμία επίσημη πρόταση. Ξεκαθάρισα άλλωστε ότι δεν ήθελα να συνεχίσω στην Ελλάδα. Παρεμπιπτόντως από την Καβάλα, επειδή γραφόταν πολύ και με ρωτούσαν κάποιοι φίλοι, δεν με πήρε ποτέ κανένας τηλέφωνο. Κι εγώ μάθαινα ότι… θα με ανακοινώσουν. Προσωπικά σέβομαι όλους όσους ασχολούνται μαζί μου και με τιμούν. Με πήραν πέντε ομάδες από την Super League και δεν το έμαθε ποτέ κανείς αυτό. Δεν ήθελα να απορρίπτω τις ομάδες και να βγαίνω να το διαφημίζω για να διαφημίζω τον εαυτό μου. Ήταν ομάδες όπως ο Αστέρας Τρίπολης, ο Λεβαδειακός, η Βέροια.. Όμως δεν θα πήγαινα. Είχα πάρει τις αποφάσεις μου. Για μένα μετράει αυτό που γίνεται και για τον λόγο αυτό δεν ήθελα να βγει κάτι προς τα έξω».

– Μετάνιωσες που επέστρεψες στην Ελλάδα;
«Δεν μετάνιωσα, ίσως γιατί πήγα σε ένα πολύ υγιές σωματείο. Αν ήταν χάλια η ομάδα που θα πήγαινε, μπορεί να το μετάνιωνα. Ο Παναιτωλικός όμως ήταν παράδειγμα προς μίμηση. Δείτε όμως πως αντιμετωπίστηκε από το σύστημα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μία ομάδα που είχε δικό της γήπεδο, κόσμο, έναν σοβαρό και σωστό πρόεδρο…».

– Ήταν συνειδητή η επιλογή σου δηλαδή να μην πας σε άλλη ελληνική ομάδα.
«Καθαρά συνειδητή επιλογή. Θα περιμένω αν μου προκύψει κάτι καλό από την Ευρώπη…».

– Κι αν δεν προκύψει;
«Θα κάνω υπομονή όσο χρειαστεί. Δεν θέλω να σκέφτομαι απαισιόδοξα. Εφόσον έχω απορρίψει τόσες προτάσεις μέχρι τώρα, ευελπιστώ ότι θα έχω αυτό που θέλω και αναζητώ».

– Το κεφάλαιο Άρης κλείνει για σένα οριστικά;
«Ποτέ δεν μου αρέσει να κλείνω κεφάλαια. Με την υπάρχουσα όμως κατάσταση και με αυτούς τους ανθρώπους δεν νομίζω ότι θα ασχοληθώ ποτέ περισσότερο. Δεν μπορείς να ασχοληθείς γενικά με ένα σύστημα που δεν σε θέλει».

– Εσύ είχες μιλήσει με κάποιο άτομο της διοίκησης πριν πας να προπονηθείς;
«Εγώ πήρα τον Μάκη Κατσαβάκη, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο άρχοντας μίας ομάδας είναι ο προπονητής. Αυτός κάνει το κουμάντο. Εκτός αν στον Άρη δεν συμβαίνει αυτό. Σε όλες τις χώρες του κόσμου όμως, ο προπονητής κάνει κουμάντο στις προπονήσεις και το γήπεδο. Στα έξι χρόνια που ήμουν στον Άρη, είχε περάσει η σάρα και η μάρα για να προπονηθεί. Απ΄ όλα τα κράτη του κόσμου ερχόταν παίκτες και ποτέ μα ποτέ δεν έδιωξαν κανέναν. Σε μένα βρήκαν να το κάνουν, που στο φινάλε έφερα και 3εκ. Ευρώ στην ομάδα από μεταγραφή στο εξωτερικό. Άσχετα που έφυγα μικρός και δεν είχα δώσει ίσως όλα όσα μπορούσα στον Άρη. Έλεος όμως πια με τον Χαριστέα. Ας σκεφτούν λίγο και αυτά. Τόσα χρόνια ακούω τα χίλια μύρια από τον καθένα. Δηλαδή αναρωτιέμαι, δεν θα ήταν καλό για τα νέα παιδιά που έχει ο Άρης, να ήμουν μαζί τους, να τους στήριζα ενδεχομένως, να τους βοηθούσα σε οτιδήποτε ήθελαν; Κακό θα έκανε ο Χαριστέας στον Άρη; Αυτοί οι εγωισμοί έχουν φάει την ομάδα όλα αυτά τα χρόνια. Όλοι σκέφτονται στενόμυαλα και εγωιστικά».

– Είναι αλήθεια τώρα που το έφερε η κουβέντα, ότι είχες κάνει κίνηση για να μειώνονται βαθμοί από τον Άρη εξαιτίας οφειλομένων;
«Άλλο παραμύθι αυτό. Ως παίκτης της Βέρντερ Βρέμης που ήμουν τότε, επειδή ακριβώς έπαιζα στο εξωτερικό, αν ήθελα να κυνηγήσω τον Άρη θα μπορούσα να το κάνω. Μου είχε πει ένας πολύ καλός δικηγόρος, ότι θα μπορούσα να κάνω κίνηση και να αφαιρούνται τρεις βαθμοί από κάθε παιχνίδι του Άρη αν δεν έπαιρνα τα χρήματα μου. Σημειωτέον, εγώ δεν είχα πάρει φράγκο από τον Άρη. Υπέγραψα υποτίθεται ένα καλό συμβόλαιο από το οποίο δεν πήρα δραχμή. Δεν είχα πάρει χρήματα από τον Άρη, όμως δεν σκέφτηκαν καν να μπω σε μία τέτοια διαδικασία. Έλεγα ότι θέλω να έχω ήσυχη την συνείδηση μου και να μην με «κυνηγάει» αυτό κάθε φορά που θα σκέφτομαι τον Άρη. Όπως γίνεται τώρα με τον Κουλουχέρη. Αυτοί που τα λένε και τα έλεγαν και παλαιότερα αυτά είναι λαμόγια και ψεύτες. Να πάνε να ψάξουν τι πήρε και πόσα πήρε ο Χαριστέας. Αν και μπορούσα, δεν απείλησα ούτε μία φορά τον Άρη και καλά έκανα. Δεν το μετανιώνω φυσικά».

– Προπονήθηκες μόνο μία φορά, όμως έχεις δει φαντάζομαι και τον Άρη σε κάποια παιχνίδια. Έχεις άποψη;
«Η ομάδα είναι δεδομένο ότι θέλει πολύ δουλειά. Λόγω της κρίσης, κάποιοι παίκτες βρέθηκαν στο επίκεντρο και έχουν απολύτως πρωταγωνιστικό ρόλο. Το ευτύχημα κατά την γνώμη μου είναι ότι ο Άρης διαθέτει τρεις πολύ καλούς ξένους. Είναι λίγοι και καλοί που λέμε. Έχει και κάποιους Έλληνες ταλαντούχους, τους οποίους πρέπει να «κλειδώσει» για να μην τους χάσει τσάμπα. Ο Άρης πρέπει να επενδύσει σε αυτό. Ο ΠΑΟΚ για παράδειγμα βλέπω ότι λειτουργεί πολύ καλά σε αυτό το κομμάτι. Παράγει παίκτες και τους πουλάει. Χαμένος βγαίνει δηλαδή; Να το κάνει και ο Άρης. Χρειάζεται όμως πολύ δουλειά. Αυτό που δεν καταλαβαίνω ότι είναι υπάρχει κριτική για τα παιδιά αυτά. Ακόμη και για ορισμένους παίκτες που είναι από πέρυσι στην ομάδα. Παίζουν απλήρωτα τα παιδιά και τα ακούνε κιόλας μερικές φορές».

To Top