Σαραγόσα, το πρώτο έπος στην Ισπανία! (photos-video)

Πέρασαν κιόλας πέντε χρόνια. Πέντε χρόνια έπειτα από εκείνη την απίστευτη πρόκριση του Άρη στους ομίλους του UEFA στις 4 Οκτωβρίου του 2007, κόντρα σε ένα εκ των φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Την ισπανική Σαραγόσα. Τελικό σκορ 2-1, μια γλυκιά και «χρυσή» ήττα για τον Άρη και το PRESSARIS γυρίζει τον χρόνο πίσω…

Μόλις έγινε η κλήρωση για τα πλέι οφ της εισόδου στους ομίλους του –τότε- Κυπέλλου UEFA και οι άνθρωποι του Άρη άκουσαν το όνομα Σαραγόσα, μόνο ευτυχείς δεν θα μπορούσαν να νιώθουν. Άλλωστε πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο όταν οι Ισπανοί ήταν ο πιο δύσκολος από τους πιθανούς αντιπάλους. Ο λόγος; Τα περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ που άγγιζε το μπάτζετ τους.  Οι Αστουριανοί είχαν την κορυφαία ομάδα της ιστορίας τους. Μία ομάδα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ. Ντιέγκο Μιλίτο, Ρικάρντο Ολιβέιρα, Παμπλίτο Αϊμάρ, Σέρχιο Γκαρσία, Αντρές Ντ’ Αλεσάντρο, Φρανσίσκο Παβόν, Ρομπέρτο Αγιάλα, Θέσαρ Σάντσεθ κι άλλοι πολλοί συνέθεταν μία ομάδα κόντρα στην οποία ο Άρης θεωρητικά θα έπρεπε να προσπαθήσει πολύ, ώστε να έχει τύχη.
Με τη λήξη του πρώτου αγώνα στο «Κλ. Βικελίδης» και τη νίκη με 1-0 οι Ισπανοί δεν έμοιαζαν τελικά… αθάνατοι.

Αντεξε στην πίεση
Στη ρεβάνς της 4ης Οκτωβρίου του 2007, η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς πήγαινε στο «Λα Ρομαρέδα» με τον τίτλο του απόλυτου αουτσάιντερ. Παρά το 1-0 του πρώτου ματς, οι «κίτρινοι» είχαν να ξεπεράσουν ένα βουνό μπροστά τους. Η πίεση ήταν βέβαιο πως θα ήταν τεράστια από τους γηπεδούχους κι ο Άρης θα έπρεπε να αντέξει σε αυτήν. Δεν είναι υπερβολικό να πει κανείς ότι η αναμέτρηση θύμιζε Δαυίδ εναντίον Γολιάθ.

Η πίστη των χιλιάδων οπαδών

Αν και η πίστη των χιλιάδων οπαδών του Άρη ήταν μεγάλη. Τόσο των περίπου 2000 που βρέθηκαν στις εξέδρες του γηπέδου, όσο και των υπολοίπων. Οι «κίτρινοι» άλλωστε είχαν ξανακάνει… κηδείες σε μεγάλα σωματεία.
Η αλήθεια είναι πως η ρεβάνς δεν ξεκίνησε ιδανικά για την ομάδα του Μπάγεβιτς. Παρότι οι παίκτες του Άρη βγήκαν στο γήπεδο με πάθος, ψυχή και μηδενική αίσθηση άγχους, απειλώντας με το σουτ του Νάτσο Γκαρσία στο έβδομο λεπτό (μπλόκαρε ο Θέσαρ), στη συνέχεια έκατσαν. Έτσι, κι αφού πρώτα η κεφαλιά του Ρικάρντο Ολιβέιρα και η σέντρα σουτ του Αϊμάρ πέρασαν άουτ στο 9’ και στο 13’ αντίστοιχα, στο εικοσάλεπτο το σκορ άνοιξε.

Το 1-0 της Σαραγόσα

Σε μία φάση που δεν… μύριζε γκολ, ο Μιλίτο «τρύπισε» με κάθετη πάσα την «κίτρινη» άμυνα κι ο Ολιβέιρα σούταρε δυνατά, για να ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα. Φάση στην οποία έφερε ευθύνη και ο τερματοφύλακας του Άρη, Κώστας Χαλκιάς. Με το τέρμα αυτό οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν το σκορ του πρώτου αγώνα και η συνέχεια για τον Άρη έμοιαζε καθ’ όλα δύσκολη.

Αιφνιδίασαν τους υπερόπτες

Ωστόσο, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας δεν έδειξαν να «ψαρώνουν». Το αντίθετο μάλιστα, βγήκαν μπροστά προσπαθώντας να αιφνιδιάσουν τους υπερόπτες Ισπανούς. Και το κατάφεραν. Εξουδετερώνοντας τα μεσοεπιθετικά ατού του Βίκτορ Φερνάντεθ, έβγαιναν συχνά με αξιώσεις μπροστά, αποκτώντας εμπιστοσύνη, αυτοπεποίθηση και πίστη πως όλα μπορούν να συμβούν.
Μάλιστα με τη λήξη του ημιχρόνου ο Άρης άγγιξε το 1-1 με την κεφαλιά του Γκαρσία, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την ασταθή έξοδο του Θέσαρ στο γέμισμα του Αουρέλιο, όμως έστειλε την μπάλα άουτ.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο ρυθμός του αγώνα ανέβηκε. Η μπάλα άρχισε να πηγαίνει πάνω κάτω και ο Άρης έκανε τους Αραγόνιους να μοιάζουν, όχι και τόσο άτρωτοι. Στο 46’ το σουτ του Ντ΄Αλεσάντρο πέρασε άουτ, όπως την ίδια τύχη είχε και η κεφαλιά του Ρονάλντο στο 49’. Ένα λεπτό μετά έγινε μία από τις φάσεις που στιγμάτισαν το παιχνίδι. Η προβολή  του Ρονάλντο στη σέντρα του Ντ΄Αλεσάντρο έδωσε ύψος στην μπάλα κι ενώ φάνηκε ξεκάθαρα πως ο Αϊμάρ έκανε φάουλ στον Χαλκιά, η φάση συνεχίστηκε, η μπάλα στρώθηκε στον Μιλίτο, ο οποίος σημάδεψε το δεξί κάθετο δοκάρι. Στη συνέχεια βέβαια οι παίκτες του Άρη διαμαρτυρήθηκαν έντονα στο Σκοτσέζο διαιτητή Στιούαρτ Ντούγκαλ, αφού και το ριπλέι δεν δικαίωσε την επιλογή του να μην σφυρίξει επιθετικό φάουλ.

Δικαίωση από Χαβίτο

Αφού λοιπόν ο Άρης γλίτωσε από την αδράνεια του ρέφερι, η κίνηση ματ ήρθε από τον πάγκο του και τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός άλλαξε τον νωχελικό καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού Τόνι Κάλβο με τον Φρανσίσκο Χαβίτο στο 58’ και ο τελευταίος τον δικαίωσε μόλις πέντε λεπτά αργότερα. Οι «κίτρινοι» κυκλοφόρησαν την μπάλα ωραία και την μετέφεραν στα δεξιά στον Χαβίτο «υπνωτίζοντας» την άμυνα της Σαραγόσα. Εκεί, ο Ισπανός μεσοεπιθετικός πήρε τις κόντρες και απέφυγε τον Χουανφράν, μπαίνοντας στην περιοχή σούταρε η μπάλα κόντραρε στον Κουαρτέρο και στην επαναφορά ξαναστρώθηκε στον παίκτη του Άρη, ο οποίος εκτέλεσε τον Θέσαρ και τη Σαραγόσα για το 1-1!

Ο θρίαμβος φαινότανε πιο κοντά από ποτέ και ο Άρης χρειαζόταν να αντέξει για περίπου μισή ώρα ώστε να φύγει με μία μεγαλειώδη πρόκριση.

Η Σαραγόσα προσπάθησε να πιέσει και σκόραρε στο 72’, με τον επίσης νεοεισελθόντα Σέρχιο Γκαρσία, όταν ο τελευταίος βρέθηκε αφύλαχτος στη μικρή περιοχή του Άρη και με κεφαλιά έπειτα από σέντρα του Ντ’ Αλεσάντρο έκανε το 2-1.

Τα υπόλοιπα λεπτά ήταν κυριολεκτικά βασανιστικά…

Στο 75ο λεπτό ο Λουσέν σούταρε εν κινήσει μετά την κεφαλιά πάσα του Αγιάλα, όμως ο Χαλκιάς απέκρουσε εντυπωσιακά. Τρία λεπτά αργότερα οι παίκτες του Άρη συνεργάστηκαν άψογα, ο Ίβιτς έβγαλε τον Σιστόν μόνο του, όμως ο Κουαρτέρο τον σταμάτησε αντικανονικά. Ο διαιτητής όμως αντί να τον αποβάλει του έδειξε μόνο κίτρινη κάρτα. Το φάουλ εκτέλεσε απευθείας ο Ίβιτς, όμως ο Θέσαρ του είπε «όχι» και το 2-1 παρέμεινε.

Τρελοί πανηγυρισμοί

Μέχρι το τέλος η Σαραγόσα προσπάθησε να βάλει ένα γκολ, αλλά με ανορθόδοξο τρόπο. Από την άλλη ο Μπάγεβιτς, γέμισε την άμυνά του με τις εισόδους των Κρίστι Βανγκέλι και Θέμη Κουλουχέρη και το 2-1 έμεινε μέχρι και τη λήξη του αγώνα. Μία λήξη, η οποία έδωσε την πρόκριση στον Άρη, κάνοντας τους παίκτες του να γράψουν με χρυσά γράμματα το όνομά τους στην ιστορία του συλλόγου. Τα πανηγύρια που ακολούθησαν ήταν  πολύ έντονα. Ο κόσμος των «κίτρινων» στις εξέδρες παραληρούσε κυριολεκτικά και τα κλασσικά «ΟΛΕ» έδιναν κι έπαιρναν. Μάλιστα, την επιστροφή της αποστολής στις 05:00 περίμεναν πολλοί οπαδοί, ώστε να αποθεώσουν παίκτες και προπονητή. Άλλωστε, μέχρι τα… περυσινά αυτή ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της ομάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Σαραγόσα (Βίκτορ Φερνάντεθ): Θέσαρ, Κουαρτέρο (65′ Γκάμπι), Χουανφράν, Φερνάντεθ, Λουσέν, Αγιάλα, Θαπατέρ, Αϊμάρ, Ντ” Αλεσάντρο, Μιλίτο, Ολιβέιρα (60′ Σέρχιο Γκαρθία).
ΑΡΗΣ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Χαλκιάς, Νέτο, Αουρέλιο, Παπαδόπουλος, Ρονάλντο, Νεμπεγλέρας, Γκαρσία, Κάλβο (58′ Χαβίτο), Σιστόν (88′ Βανγκέλι), Ίβιτς, Κόκε (81′ Κουλουχέρης).
Διαιτητής: Στιούαρτ Ντούγκαλ (Σκωτία)
Βοηθοί διαιτητή: Μάρτιν Κράιανς (Σκωτία), Κρις Γιάνγκ (Σκωτία)
Τέταρτος διαιτητής: Κρις Μπόιλ (Σκωτία)

Κίτρινες κάρτες: Λουσέν, Σέρχιο Γκαρθία, Φερνάντεθ (Σαραγόσα), Αουρέλιο, Παπαδόπουλος, Νεμπεγλέρας (Άρης)

To Top