Οι όροι της Ευρωλίγκας που εξόργισαν τη FIBA

Όχι μόνο δεν βρέθηκε σημείο επαφής, αλλά στη συνάντηση της Πέμπτης μεταξύ Ευρωλίγκας (ECA) και FIBA βάθυνε κι άλλο το ρήγμα. Stoiximan.gr: Το Τσάμπιονς Λιγκ παίζει ΕΔΩ με εκατοντάδες ειδικά στοιχήματα & πολλές εκπλήξεις!

Κι αυτό γιατί η Ευρωλίγκα, πέρα από την επιμονή της στην κατάργηση των παραθύρων μέσα στη σεζόν και τη διεξαγωγή των αγώνων των εθνικών ομάδων μεταξύ Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, έθεσε και μια σειρά από όρους που κρίθηκαν απαράδεκτοι από την παγκόσμια ομοσπονδία.

Συγκεκριμένα, η ECA ζήτησε από τη FIBA να μην αγωνίζονται οι παίκτες της Ευρωλίγκας στα φιλικά παιχνίδια των εθνικών ομάδων. Πρόκειται για πρωτοφανές αίτημα, που δεν είχε τολμήσει να καταθέσει τόσα χρόνια ούτε το ΝΒΑ.

Παράλληλα, η έθεσε ως όρο να μην υπερβαίνουν τις 16 οι ομάδες στα εθνικά πρωταθλήματα, προκειμένου να μην δίνει κάθε ομάδα περισσότερους από 45 αγώνες κάθε σεζόν (συμπεριλαμβανομένων και των play offs). Ο λόγος είναι προφανής: η Ευρωλίγκα θέλει να αυξήσει σε 18 και μελλοντικά σε 20 τις ομάδες της και το καλεντάρι… δεν βγαίνει. Κι αν στην Ελλάδα των 14 ομάδων δεν τίθεται ζήτημα, στην Ισπανία, την Ιταλία ή τη Γερμανία ο αριθμός υπερβαίνει το όριο της Ευρωλίγκας.

Η πλευρά της Euroleague ζήτησε να υπάρχουν όροι διαθεσιμότητας στους παίκτες από την δεύτερη κατηγορία των εθνικών πρωταθλημάτων και κάτω, κάτι που σημαίνει πως η Α2 και οι χαμηλότερες εθνικές κατηγορίες θα πρέπει να μετατραπούν σε πρωταθλήματα Νέων, όπου θα έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν παίκτες μέχρι 22 ετών.

Η ECA υπογράμμισε πως δεν θα προχωρήσει σε καμία συμφωνία με την FIBA εάν δεν γίνουν αποδεκτοί όλοι οι όροι που έθεσε. Και φυσικά η FIBA εξοργίστηκε από τη στάση αυτή, καθώς θεωρεί πως η Ευρωλίγκα θέλει να γίνει… αφέντης του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

To Top