ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αιχμές Fraport κατά κυβέρνησης για τις ακυρώσεις πτήσεων στο «Μακεδονία»

Η Fraport επαναλαμβάνει τις έντονες ανησυχίες που διατύπωσε σχετικά με την αρνητική επίπτωση που θα είχαν στη λειτουργία του αεροδρομίου τα έργα του Δημοσίου (σ.σ. στη διασταύρωση των διαδρόμων προσαπογείωσης 16/34 και 10/28).

«Οι σημερινές ακυρώσεις πτήσεων από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης από διεθνή αεροπορική εταιρία, επιβεβαίωσαν τις έντονες ανησυχίες που είχαν διατυπώσει, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, η Fraport Greece, οι τοπικές αρχές, τοπικοί τουριστικοί φορείς και αεροπορικές εταιρείες σχετικά με την υλοποίηση των έργων στο αεροδρόμιο από το Δημόσιο και την ακόλουθη μείωση της κίνησής του», σημείωνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

«Όλα τα θέματα που αφορούν στη χρήση του τροχόδρομου “F”, ως διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης για τις πτήσεις του αεροδρομίου «Μακεδονία», είναι αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), όπως επίσης είναι και η ενημέρωση προς τις  αεροπορικές εταιρίες – κάτι που έκανε με την έκδοση NOTAM», συμπληρώνεται στην επίσημη ανακοίνωση της Fraport. Επίσης με  επίσημη ανακοίνωσή της στις 24.11.2017, η ΥΠΑ πιστοποίησε τη χρήση του τροχόδρομου 10L- 28R ως κύριο διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο διάδρομος προσαπογειώσεων (16/34) του αεροδρομίου, λόγω έργων, βρίσκεται εκτός λειτουργίας από το περασμένο Σάββατο, με τα αεροπλάνα να κάνουν προσαπογειώσεις από τον τροχόδρομο 10/28 ο οποίος τώρα λειτουργεί ως διάδρομος.  Ωστόσο, το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι ο συγκεκριμένος τροχοδρομος δεν έχει συστήματα υποβοήθησης και οι προσεγγίσεις στο αεροδρόμιο γίνονται οπτικά και χειροκίνητα. Μάλιστα, κατά πληροφορίες η θέση του διαδρόμου είναι τέτοια ώστε οι βοριάδες που συχνά επικρατούν να εμποδίζουν την διαδικασία της προσγείωσης, γεγονός που οδηγεί στην ακύρωση δεκάδων πτήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Fraport πρότεινε, όπως επισημαίνει, μία σειρά λύσεων που θα επέτρεπαν την απρόσκοπτη λειτουργία του αεροδρομίου.

«Το Δημόσιο, όπως ήταν δικαίωμά του, αποφάσισε ότι τα έργα έπρεπε να υλοποιηθούν. Η Fraport Greece παρέχει στον ανάδοχο του έργου κάθε βοήθεια που απαιτείται για την ταχεία και ασφαλή ολοκλήρωση των έργων», αναφέρει η Fraport.

To Top