Αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις συντάξεις!

«Κόπηκαν» ως αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι ρυθμίσεις του νέου μνημονιακού συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου που προβλέπουν, για πέμπτη φορά από το 2010 μείωση των συντάξεων από 5% έως 10% από τις αρχές του νέου έτους.

Επίσης, ως μη συμβατές με το Σύνταγμα κρίθηκαν και άλλες διατάξεις  του νομοσχεδίου με τις οποίες αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης κατά δύο έτη και φτάνει στο 67ο και καταργούνται για τους συνταξιούχους τα επιδόματα (δώρα) Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και το επίδομα θερινής άδειας.

Ειδικά, ως προς την περικοπή των συντάξεων η Ολομέλεια έκανε δεκτή την εισήγηση του συμβούλου κ. Αντώνη Κατσαρόλη, και έκρινε ότι η για πέμπτη συνεχόμενη φορά μείωση των συντάξεων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων.

Η Ολομέλεια, η οποία συγκροτήθηκε από 30 δικαστές, γνωμοδότησε ότι οι διατάξεις για τις μειώσεις των συντάξεων και την περικοπή των δώρων προσκρούουν στα άρθρα 2, 4, 22 και 25 του Συντάγματος, που κατοχυρώνουν το σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, την αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας και στην προστασία της εργασίας.

Ομόφωνα οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν ότι είναι αντισυνταγματική η περικοπή των επιδομάτων (δώρων) Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα θερινής αδείας από το νέο έτος και μετά.

Αντισυνταγματική κρίθηκε επίσης, και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία από τους δικαστές, η μείωση των συντάξεων, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα αναλογικότητας, δεν χρησιμοποιήθηκαν κριτήρια και γίνεται κατά άνισο τρόπο, και χωρίς ορθή κλιμάκωση.

Την ίδια θέση περί αντισυνταγματικότητας διατύπωσαν οι σύμβουλοι και για την αύξηση από 1.1.2013 της ηλικίας όσων δικαιούνται το ΕΚΑΣ ,από το 60ό έτος που είναι σήμερα, στο 65ο έτος.

Τι κρίθηκε συνταγματικό

Αντίθετα, η Ολομέλεια έκρινε συνταγματική, κατά πλειοψηφία την περικοπή των συντάξεων των άγαμων διαζευγμένων και θυγατέρων θανόντων συνταξιούχων που σύμφωνα με το νομοσχέδιο η ανώτατη μηνιαία σύνταξη τους θα ανέρχεται πλέον στα 720 ευρώ και εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 8.640 ευρώ. Ακόμη, νόμιμες κρίθηκαν από την Ολομέλεια  οι ρυθμίσεις που αφορούν τα συνταξιοδοτικά θέματα των βουλευτών.

Η Ολομέλεια κάνει λόγο για «επιλεκτική, μονομερή και διαρκή» επιβάρυνση των μισθωτών και εν προκειμένω των συνταξιούχων (περιορισμός συντάξεων – ειδικές εισφορές -φορολογικά μέτρα), έναντι – όπως αναφέρεται -άλλων ομάδων πολιτών που φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν. Μάλιστα, χαρακτηρίζει «ως εύκολο και γρήγορο τρόπο ισορρόπησης – ισοσκέλισης των οικονομικών δεδομένων την πρακτική αυτή που δημιουργεί άνιση μεταχείριση των διοικούμενων πολιτών.

Πηγή: protothema.gr

 

To Top