Αυτά είναι τα νέα σήματα καταλληλότητας των τηλεοπτικών προγραμμάτων

Αλλάζει η σήμανση καταλληλότητας των τηλεοπτικών προγραμμάτων από τις 30 Σεπτεμβρίου 2019, έπειτα από πρόταση του ΕΣΡ.

Stoiximan.gr: Το Παιχνίδι σου Καλύτερο με Live Streaming και Cash-out (ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)!

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αποφάσισε την αντικατάσταση των παλιών σημάτων που είχαν τη μορφή γεωμετρικών σχημάτων και συνοδεύονταν από λεκτική σήμανση π.χ. επιθυμητή γονική συναίνεση.

Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα, από τις 30 Σεπτεμβρίου, θα αλλάξει η σήμανση καταλληλότητας των τηλεοπτικών εκπομπών.

Η βασικότερη διαφοροποίηση έχει να κάνει με το ότι η παρακολούθηση δεν θα καθορίζεται, πλέον, βάσει γονικής συναίνεσης, αλλά με βάση ηλικιακά όρια -όπως γίνεται, δηλαδή, ως επί το πλείστον στο εξωτερικό και δη στην Αμερική.

Θυμίζουμε, από τις 17 Απριλίου 2018 το ΕΣΡ είχε προτείνει στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής την αναθεώρηση των συμβόλων καταλληλότητας των τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα, πρότεινε το σύμβολο «Κ», το οποίο θα αντικαταστήσει τον πράσινο ρόμβο, τον αριθμό «8», το οποίο θα αντικαταστήσει τον μπλε κύκλο με τη μόνη διαφορά ότι μειώνεται κατά δύο έτη η απαγόρευση παρακολούθησης, τον αριθμό «12», το οποίο θα αντικαταστήσει το πορτοκαλί τρίγωνο, τον αριθμό «16», το οποίο θα αντικαταστήσει το μοβ τετράγωνο με τη μόνη διαφορά ότι αυξάνεται κατά ένα έτος η απαγόρευση παρακολούθησης και τον αριθμό «18», το οποίο θα αντικαταστήσει το κόκκινο «Χ».

Επιπλέον, από τις 30 Σεπτεμβρίου 2019, τα τηλεοπτικά προγράμματα καταλληλότητας για ανηλίκους από 12 ετών και άνω, θα συνοδεύονται από ειδική λεκτική σήμανση προσδιορισμού του περιεχομένου τους, η οποία διακρίνεται κατά περίπτωση, στις ακόλουθες 4 κατηγορίες:

Χαρακτηρισμός Πληροφορίες Προγράμματος
ΒΙΑ Το πρόγραμμα περιέχει σκηνές βίας.
ΣΕΞ Το πρόγραμμα περιέχει σεξουαλικές σκηνές.
ΧΡΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ Το πρόγραμμα περιέχει σκηνές χρήσης ναρκωτικών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ Το πρόγραμμα περιέχει απρεπή εκφορά λόγου.
To Top