Γάλλος αρχιτέκτονας: Η Αμφίπολη είναι ισάξια της Βεργίνας του Ανδρόνικου

Όλα τα φώτα των ΜΜΕ έχουν στραφεί στις συνεχείς και καθημερινές ανακαλύψεις στον αρχαίο τύμβο της Αμφίπολης που προκαλούν συνεχές ενδιαφέρον και “γεννούν” σενάρια σχετικά με τα μυστικά που κρύβονται στο αχανές εσωτερικό του.

Εκτός από τις φήμες υπάρχει πάντα το στέρεο έδαφος της επιστημονικής γνώσης το οποίο όπως είναι λογικό ενέχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό τεκμηρίωσης της πραγματικότητας.

Το μόνο βέβαιο σχετικά με το ποιος είναι ο “ένοικος” του επιβλητικού ταφικού μνημείου, είναι πως αυτό θα εξακριβωθεί μονάχα όταν οι αρχαιολόγοι, υπό τις οδηγίες της επικεφαλής της ανασκαφικής έρευνας στην περιοχή, Κατερίνας Περιστέρη, καταφέρουν να μπουν στα άδυτα του τύμβου.

Με δηλώσεις του στην τηλεόραση του Alpha, ο Γάλλος αρχιτέκτονας της γαλλικής αρχαιολογικής σχολής, Τόνι Κοζέλι, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Αμφίπολη “τόσο σπουδαία, όσο και η Βεργίνα που ανακάλυψε ο Μανόλης Ανδρόνικος. Είναι ένα πολύτιμο έργο, επομένως θα πρέπει να κάνουμε υπομονή. Να μην βιαζόμαστε, τα πάντα πρέπει να γίνουν χειρουργικά”.

Ο κ. Κοζέλι, ο οποίος μετέχει στις ανασκαφές της Θάσου, είχε επισκεφθεί πριν από ένα χρόνο την Αμφίπολη, αφού είχε προσκληθεί από την Κατερίνα Περιστέρη.

Όπως δηλώνει για την εμπειρία που έζησε κοντά στον αρχαίο τάφο, “είναι καταπληκτικός. Πρόκειται για έναν πλούσιο τάφο. Βλέπετε την άρτια αρχιτεκτονική του, τις σφίγγες που στέκουν σαν φύλακες στην είσοδο, το εκπληκτικό δάπεδο. Ναι, είναι ένας πλούσιος τάφος για κάποιον που είχε αξίωμα”.

Παράλληλα, τις διαδικασίες ένταξης της αρχαιολογικής περιοχής της Αμφίπολης στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, λοιπόν, έχει ήδη ξεκινήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

“Οι τελευταίες εξελίξεις στον λόφο Καστά καθιστούν άμεση προτεραιότητα την ένταξη της αρχαιολογικής περιοχής της Αμφίπολης στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης.

Όπως είπε, “πεποίθηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι πως με τις ραγδαίες εξελίξεις στον Τύμβο Καστά, ο νομός μας μπορεί να ενταχθεί στα παγκόσμια μνημεία της Ανθρωπότητας, αφού γίνουν συντονισμένα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες”.

Πηγή: news247.gr

To Top