Για φινάλε με ψηλά το κεφάλι η Εθνική κόντρα στο Μαυροβούνιο

Η αυλαία για την Εθνική ομάδα μπάσκετ πέφτει σήμερα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με την διαδικαστικού χαρακτήρα αναμέτρηση απέναντι στο Μαυροβούνιο (11:40, ΕΡΤ, Novasports). Ελπίδες πρόκρισης δεν υπάρχουν πια, αλλά κίνητρο αποτελεί πάντα η αξιοπρέπεια της «επίσημης αγαπημένης».

Ο αγώνας αυτός μοιάζει με καταναγκαστικό έργο για μια ομάδα που πίστεψε και έδειξε ικανή για ένα ημίχρονο να κάνει μια μεγάλη υπέρβαση, ωστόσο δεν είχε τις λύσεις που απαιτούνταν για να αντέξει 40 λεπτά απέναντι στη Λιθουανία, που υπερτερούσε σε ταλέντο, μέγεθος και βάθος. Ωστόσο η Εθνική οφείλει, πρώτα στον εαυτό της και την προσπάθεια των μελών της εδώ και 40 μέρες και μετέπειτα στο εθνόσημο, να δώσει μια τελευταία μάχη, έστω και με την ψυχολογία όχι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Κίνητρο, αν μπορεί κάποιος να βρει, είναι η καλύτερη δυνατή κατάταξη. Με μια πρόχειρη ματιά και προτού γίνουν όλα τα παιχνίδια της ημέρας, η ελληνική ομάδα αν κερδίσει θα τερματίσει λογικά δωδέκατη, ενώ αν χάσει θα μείνει 15η ή 16η στη διοργάνωση («πληρώνοντας» τις βαριές ήττες από ΗΠΑ και Λιθουανία), χωρίς αυτό να επηρεάζει την επόμενη μέρα της.

Ο Δημήτρης Ιτούδης αναμένεται να ανοίξει περισσότερο το ροτέισον δίνοντας χρόνο συμμετοχής και σε παίκτες που έπαιξαν λιγότερο στους δύο τελευταίους «τελικούς» με Νέα Ζηλανδία και Λιθουανία. Δεν αναμένεται, συνεπώς, να δούμε τον Γουόκαπ, τον Παπαπέτρου και τον Παπαγιάννη σε 30+ συμμετοχής, αλλά η ελληνική ομάδα θα προσπαθήσει να είναι ανταγωνιστική και να διεκδικήσει τη νίκη με περισσότερους παίκτες.

Το Μαυροβούνιο, που επίσης είναι εκτός συνέχειας μετά την ήττα της Ελλάδας από τη Λιθουανία, θέλει να «χτίσει» πάνω στην καλή εμφάνιση απέναντι στις ΗΠΑ και να διεκδικήσει την παρθενική της νίκη επί ευρωπαϊκής ομάδας στην ιστορία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μόνο ελληνικές νίκες στην προϊστορία

Πέντε νίκες σε ισάριθμους αγώνες μετρά η Εθνική ομάδα απέναντι στο Μαυροβούνιο σε επίπεδο Ανδρών. Μάλιστα είχαν συναντηθεί και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, με την «επίσημη αγαπημένη» να κυριαρχεί 85-60 στην πόλη Ναντζίνγκ. Αναλυτικά:

01/07/2009 (Μεσογειακοί Αγώνες / Πεσκάρα): Ελλάδα-Μαυροβούνιο 85-67

04/09/2011 (Ευρωμπάσκετ Λιθουανίας / Αλίτους): Ελλάδα-Μαυροβούνιο 71-55

11/08/2017 (Φιλικό / Βελιγράδι): Ελλάδα / Μαυροβούνιο 83-81

08/09/2018 (Φιλικό / Παρίσι): Ελλάδα / Μαυροβούνιο 87-76

01/09/2019 (Παγκόσμιο Κύπελλο / Ναντζίνγκ) 85-60

To Top