Γκολιδάκης: «Ιατρικό θαύμα για Έρικσεν, να υπάρχουν παντού απινιδωτές»

Ο καρδιολόγος των τμημάτων του ερασιτέχνη Άρη, Διαμαντής Γκολιδάκης, μίλησε με αφορμή το σοκαριστικό περιστατικό με τον Κρίστιαν Έρικσεν στο Euro.

Αναλυτικά όσα είπε στο Yellow Radio 101,7…

Αρχικά ανέφερε:

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σοκαριστικό από το να βλέπεις live έναν υπεραθλητή να καταρρέει μέσα σε δευτερόλεπτα. Αυτό που έχω να πω ως πρώτο σχόλιο είναι ότι έγινε ένα μικρό θαύμα. Βέβαια είναι σημαντικό να πούμε ότι τέτοια θαύματα γίνονται από τους γιατρούς στα νοσοκομεία Ουσιαστικά σταμάτησε η παροχή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Για 2-3 δευτερόλεπτα παραπατάει, προσπαθεί να κρατηθεί και μετά πέφτει, δεν μπορεί να βάλει ούτε τα χέρια μπροστά. Εκεί τον έσωσε η αντίδραση των συμπαικτών του και των γιατρών του γηπέδου. Έφτασε πολύ κοντά στο να χάσει την ζωή του. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει η εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού για να μπορέσει να το διαχειριστεί. Το να υπάρχουν αντίδραση γρήγορα και ψύχραιμα σώζει ζωής.

Για το σύνδρομο της Νάξου το οποίο ίσως είχε ο Έρικσεν:

Είναι ένα κομμάτι που είναι πιο παχύ στην δεξιά κοιλία, όταν αυτό συμβαίνει μπορεί να προκαλέσει κάποιες κακοήθεις αρρυθμίες. Ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται γιατί και για αυτό το σύνδρομο υπάρχουν οι κατάλληλες εξετάσεις. Πρέπει όμως να πούμε ότι οι γονείς δεν πρέπει να φοβούνται να στέλνουν τα παιδιά τους στον αθλητισμός. Ο αθλητισμός κάνει καλό σε 1.000.000 πράγματα και πλέον υπάρχουν όλο και περισσότερες διαγνωστικές εξετάσεις.

Για το αν θα βρεθεί η αιτία για αυτό που έγινε με τον Έρικσεν:

Δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα μπορέσει να βρεθεί η αιτία.

Για τους απινιδωτές:

Πρέπει να υπάρχει όχι μόνο στα γήπεδα, σε όλους τους δημόσιους χώρους, ο απινιδωτής σώζει ζωές.

Για το αν έπαιξε ρόλο ο κορωνοϊός ή το εμβόλιο:

Δεν προκύπτει ότι το εμβόλιο ή ο COVID είχαν κάποια σχέση.

Για το Παλέ:

Είναι ένα πολύ δίκαιο αίτημα, έχομε προσπαθήσει και εκεί αλλά αυτά θα τα πούμε αναλυτικά.

To Top