ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Γυμνόπουλος: “Ο Άρης είναι ο αυτοκράτορας του μπάσκετ, μπορεί να αναγεννηθεί από τις ακαδημίες του”

Ο Φοίβος Γυμνόπουλος είναι ο συνδετικός κρίκος των τμημάτων υποδομής του μπασκετικού Άρη με την ανδρική ομάδα. Ο έμπειρος τεχνικός είναι η… νεότερη μεταγραφή της ακαδημίας μπάσκετ των κίτρινων και σε συνέντευξη που παραχώρησε αναφέρθηκε στο καλοκαιρινό καμπ που διοργανώνει ο Άρης, στα τμήματα υποδομής του, ενώ αποκάλυψε το μυστικό που θα κάνει και πάλι την ομάδα πρωταγωνίστρια στο ελληνικό μπάσκετ.

Αναλυτικά όσα είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Yellow Radio 101,7:

Για το αν έχει γούρια:

Το γούρι έχει να κάνει περισσότερο με τις συνήθειες του καθενός. Εγώ δεν έχω κάποιο γούρι. Πιστεύω πως όλα έρχονται με την δουλειά και την ικανότητα και μέσω αυτών εισπράττεις τα αντίστοιχα, εντός αγωνιστικού χώρου.

Για το πώς προέκυψε η συνεργασία με τις ακαδημίες του Άρη:

Πάνε 4-5 χρόνια που ασκώ την προπονητική. Περισσότερο ασχολήθηκα με τμήματα ανδρικού, ωστόσο κατ΄ επιλογή έκανα ομάδες με νέους παίκτες. Για το μπάσκετ θεωρώ πως είναι μονόδρομος να γίνεται δουλειά στα αναπτυξιακά τμήματα, ήταν πολύ μεγάλη ευκαιρία και δημιουργικό για εμένα να ξεκινήσω ένα τέτοιο εγχείρημα με τις ακαδημίες του Άρη.

Για το αν υπάρχει ταλέντο σήμερα:

Θα πρέπει να εστιάσουμε σε αναπτυξιακές ηλικίες, σε προγράμματα νέων Ελλήνων αθλητών. Υπάρχουν παιδιά που μπορούν να κάνουν καριέρα και να είναι αυτά η «επόμενη ημέρα» του ελληνικού μπάσκετ.

Για το ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές του στον Άρη:

Θα ασχοληθώ με τα αναπτυξιακά τμήματα και θα είμαι ένας εκ των ανθρώπων, ο οποίος θα είναι ο συνδετικός κρίκος των αναπτυξιακών τμημάτων με το αντρικό τμήμα. Αν καταφέρουμε κάθε χρόνο να στέλνουμε έναν αριθμό παιδιών να παίζει στην πρώτη ομάδα, θα είναι το ιδανικότερο για τον σύλλογο.

Για το τι είδε όταν ήρθε στον Άρη:

Η αλήθεια είναι πως είδα ανθρώπους που έχουν πάρα πολύ όρεξη και αυτό ήταν το βασικό κίνητρο που με έκανε να πάρω την απόφαση μου να έρθω στον Άρη. Όρεξη στο να δώσουν μεγάλη βαρύτητα στα αναπτυξιακά τμήματα και τα παιδιά που το απαρτίζουν, να είναι το «αύριο» του Άρη. Βρήκα καταρτισμένους και έμπειρους προπονητές. Γενικότερα, η εικόνα που σχημάτισα είναι με πολύ θετικό πρόσημο.

Για το καλοκαιρινό (7/6-25/6 και 5/7-23/7) Καμπ της Ακαδημίας Μπάσκετ του Άρη:

Μετά από συζήτηση με τους συνεργάτες στο προπονητικό τιμ των ακαδημιών, πήραμε μία απόφαση η οποία νομίζω πως είναι πολύ ουσιαστική για τους νέους αθλητές. Πρόκειται για δύο Καμπ. Το ένα Καμπ έχει στόχο την ομαλή μετάβαση των παιδιών, από την εποχή της καραντίνας στις προπονήσεις. Το δεύτερο, το «off season workout», ουσιαστικά αφορά μεταβατικές προπονήσεις. Το διάστημα των 15 περίπου ημερών που θα πραγματοποιηθεί το κάθε Καμπ, είναι ενδεικτικό στο ότι θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας δουλειά. Γι’ αυτό δεν επιλέξαμε 3ήμερα, 4ήμερα ή 5ήμερα Καμπ.

Για ποιος μπορεί να εγγραφεί στο Καμπ:

Είναι ελεύθερο. Μοναδικό κριτήριο είναι οι ηλικίες. Από 11 χρονών έως 18. Παιδιά ανεξαρτήτου ομάδας. Όποιος θα έρθει εκεί θα δουλέψει και θα φύγει με αποτελέσματα.

Για το αν πρόκειται να γίνουν κι άλλες αντίστοιχες δραστηριότητες που ξεφεύγουν από το «κανονικό»:

Ήδη έχουμε προγραμματίσει με τους συνεργάτες κάποια πολύ ουσιαστικά θέματα. Θα μιλήσουμε με ανθρώπους που είναι σε προγράμματα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι πρότυπα στην Ευρώπη. Έχουμε ήδη κάνει μία επικοινωνία με τον γυμναστή της Άλμπα Βερολίνου, τον κ. Πέπε Σίλβα, ο οποίος είναι Ισπανός και οι Ισπανοί αποτελούν πρότυπο στο χώρο των αναπτυξιακών ηλικιών.

Θα κάνουμε ταξίδια στο εξωτερικό, με το πρώτο να είναι στον Ερυθρό Αστέρα, για να παίξουν τα παιδιά φιλικούς αγώνες και να κάνουμε συνεργασίες με τους προπονητές. Οι αγώνες θα είναι σαν φιλικά προετοιμασίας και θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου στις ηλικίες του παιδικού και ενδεχομένως του προπαιδικού.

Για την ομαλή μετάβαση στην ενσωμάτωση ενός ταλέντου 18 ετών στην πρώτη ομάδα:

Δυστυχώς, αυτό είναι ένα θέμα που μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει, όπου πραγματικά δεν υπάρχει ομαλή μετάβαση. Υπάρχουν παιδιά 18 ετών σε ομάδες της Ισπανίας τα οποία έχουν πρωταγωνιστικούς ρόλους. Είναι μύθος ότι πρόκειται για ελάχιστες εξαιρέσεις όπως ο Ντόνσιτς ή ο Γκαρούμπα. Όλα έχουν να κάνουν με το πρόγραμμα. Είναι παιδιά τα οποία δουλεύουν και τα εμπιστεύονται οι προπονητές. Με υπομονή και πάρα πολύ δουλειά, μπορούν να στελεχώσουν τις αντρικές ομάδες. Ωστόσο, χρειάζεται υπομονή απ’ όλους, τον σύλλογο, τους προπονητές και τον κόσμο. Και φυσικά στήριξη.

Για το αν υπάρχει η διάθεση στα παιδιά να δουλέψουν:

Αυτή είναι η δουλειά του προπονητή. Να εμπνεύσει, να δώσει κίνητρα και όραμα στα παιδιά και να θέσει στόχους.

Ενώ έκλεισε:

Ο Άρης είναι μία τεράστια ομάδα, με τεράστια ιστορία. Είναι ο Αυτοκράτορας του ελληνικού μπάσκετ. Πρόκειται για μία πολύ καλή ευκαιρία να αναγεννηθεί και όπως γνωρίζετε η αναγέννηση ως επί το πλείστον, γίνεται από κάτω.

To Top