Ελίτ αθλήτριες δέχονταν σεξουαλικές παρενοχλήσεις με αντάλλαγμα να συμμετέχουν σε αγώνες

Σουηδικό κανάλι έκανε έρευνα για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις στον χώρο του στίβου, με την σπουδαία μαραθωνοδρόμο Μέρι Κεϊτάνι να κάνει σοκαριστικές αποκαλύψεις.

Η Κενυάτισσα δρομέας που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2021, αποκάλυψε πως σε ηλικία 16 ετών υπήρξε πρόσωπο που τις είπε ότι για να μπορέσει να τρέξει σε μία σημαντική γι’ αυτήν κούρσα, θα πρέπει να περάσει από το… κρεβάτι του.

«Μου λέει πως αν θέλω να τρέξω στο εξωτερικό σε τόσο μικρή ηλικία, ξέρω τι πρέπει να κάνω… Και δεν ήταν η πρώτη φορά που γινόταν. Η απάντηση ήταν πάντα αρνητική. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν το σεξ, ανέφερε η Κεϊτάνι, κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στον μαραθώνιο, η οποία μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι στα πρόσωπα που την παρενοχλούσαν σεξουαλικά, ήταν και κορυφαίοι αθλητές της χώρας της.

«Μου έλεγαν ότι για να φτάσουν στην κορυφή, ότι ήξερα πως πρέπει να περάσουν από αυτό το… στάδιο. Υπάρχουν αθλήτριες που υπέφεραν» πρόσθεσε η Κεϊτάνι που ωστόσο ήταν από τις τυχερές αφού είχε μία ολόκληρη ομάδα γύρω της που την προστάτευε, συν τον προπονητή και σύζυγό της.

«Εγώ γλίτωσα, όμως υπάρχουν αθλήτριες εκεί έξω που υποφέρουν ακόμη» είπε ακόμη.

Η WA ξεκινά έρευνα

Η εκπομπή που έκανε την έρευνα έχει κι άλλες μαρτυρίες με αθλήτριες που έπεσαν τελικά θύματα κακοποίησης, ωστόσο έκαναν τις καταγγελίες ανώνυμα καθώς φοβούνται για την ζωή τους. Στα όσα καταγγέλλουν, τονίζουν μεταξύ άλλων πως έζησαν κακοποίηση ή παρενόχληση από προπονητές, ατζέντηδες, αλλά και άνδρες από άλλα πόστα που ζητούσαν σεξ ως αντάλλαγμα για να τις βοηθήσουν στην καριέρα τους.

Ηδη το θέμα έχει φτάσει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία και την Μονάδα Ακεραιότητας η οποία ξεκινά να ερευνά την υπόθεση που δεν αφορά μόνο τη Κένυα, αλλά και άλλες χώρες της ανατολικής Αφρικής.

«Είναι σοκαριστικά τα όσα περιγράφουν ότι πέρασαν και πρέπει να κόψουμε αυτές τις συμπεριφορές ώστε να αλλάξουμε την εικόνα του αθλήματος και να γίνει ένας πιο ασφαλές χώρος. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι δεν έχουμε δράσει σωστά ως τώρα, αλλά πρέπει να το κάνουμε» ανέφερε ο Μπρετ Κλόθιερ, επικεφαλής της επιτροπής.

To Top