Η «Χρυσή Μπάλα»… περιοδεύει, σε νοσοκομείο η πρώτη «στάση»

 Το «Centre Hospitalier Spécialisé en psychiatrie», που βρίσκεται στην Οσέρ, αποτέλεσε την πρώτη «στάση» που έκανε στην γαλλική περιοδεία της, η «Χρυσή Μπάλα». Το κορυφαίο ατομικό βραβείο για κάθε ποδοσφαιριστή, παρουσιάσθηκε στους τροφίμους του εν λόγω νοσηλευτικού Ιδρύματος, στις 12 Σεπτεμβρίου, από τον επιθετικό της Οσέρ, Γκαετάν Σαρμπονιέ και τον αρχιστυνάκτη του «France Football», Πασκάλ Φερέ.

«Αυτή η ημέρα με φώτισε. Το ποδόσφαιρο με κάνει χαρούμενη. Και η Χρυσή Μπάλα μπροστά στα μάτια μας, τόσο κοντά, είναι μια εικόνα που πρέπει να κρατήσουμε», τόνισε η 17χρονη Σιντονί, καθώς το τρόπαιο είχε βγει από το κουτί του για 12 κατοίκους του Εξειδικευμένου Νοσοκομειακού Κέντρου (CHS).

Για πρώτη φορά στην Ιστορία της, η «Χρυσή Μπάλα», που απονέμεται στον καλύτερο παίκτη του κόσμου, «επισκέφθηκε», ένα ψυχιατρείο. Μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χάρη στην υποστήριξη της Fondaction L’Équipe, ενός φορέα ένταξης μέσω του αθλητισμού, και της ένωσης Premiers de cordée, η οποία προσφέρει αθλητικές δραστηριότητες σε νοσηλευόμενα παιδιά.

Αυτή ήταν και η πρώτη «στάση» του Trophy Tour με την εμβληματική αποστολή του, που είναι «να κάνει το απρόσιτο προσβάσιμο σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», όπως τόνισει ο Φερέ.

«Πρόκειται για νέους ηλικίας 12 έως 18 ετών, οι οποίοι συνήθως πάσχουν από σχολικές φοβίες. Υπάρχουν επίσης συμπεριφορές κινδύνου, όπως σοβαρές καταθλιπτικές καταστάσεις, συνέπειες απόπειρας αυτοκτονίας, οξείες παθολογικές καταστάσεις. Δυσκολεύονται να σχετισθούν με τους συνομηλίκους τους. Χρειάζονται λοιπόν χρόνο για να ανακτήσουν την αυτοπεποίθηση, την ηρεμία και την ομαδική εργασία, για να μπορέσουν να επιστρέψουν στο σχολείο», επεσήμανε ο επικεφαλής του τμήματος, Εμανουέλ Σοτιόρ, αναφερόμενος στους τροφίμους του Ιδρύματος.

Σεβόμενο αυτήν την ανάγκη για ιδιωτικότητα, το «FF» παρουσίασε την «Χρυσή Μπάλα» σε ένα τραπέζι στην κεντρική τραπεζαρία και μετά μετέδωσε την ταινία από τα παρασκήνια της τελετής του 2021. «Δεν είμαι μεγάλος φαν του ποδοσφαίρου, αλλά όλα αυτά με κάνουν να έχω περιέργεια», παραδέχεται ο 14χρονος Αρθουρ, ενώ δίπλα του, ο Σιρίλ, μεγάλος θαυμαστής της Οσέρ, δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του και μόλις σταματά η προβολή, κάνει μια ερώτηση. «Ποιος κέρδισε εφέτος»; Για ν’ απαντήσει ο Φερέ: «Καλή προσπάθεια Οι ψηφοφορίες έχουν κλείσει εδώ και λίγες ημέρες. Ακόμα και ο νικητής δεν ξέρει ποιός είναι».

«Είναι αληθινό; Πώς φτιάχνεται; Πόσο κοστίζει»; είναι οι ερωτήσεις που ακολουθούν, με την απάντηση να είναι «περίπου 15.000 ευρώ».

«Το να πλησιάσεις αυτό το τρόπαιο, να φωτογραφηθείς κοντά του, σημαίνει να αφήσεις το στίγμα σου στην Ιστορία», τονίζει ο Σιρίλ και 17χρονος φίλος του, Λέο, προσθέτει: «Και μου αρέσει αυτή η ιδέα. Είμαι συγκλονισμένος, είναι οι καλύτεροι παίκτες που το παραλαμβάνουν, που μπορούν να το θαυμάσουν. Θέλω μόνο να το αγγίξω. Αλλά δεν έχουμε δικαίωμα, το ξέρω»…

Η εντυπωσιακή κατασκευή της, καθιστά την «Χρυσή Μπάλα», κάτι σαν… απαγορευμένο φρούτο. Και για να ολοκληρωθεί ιδανικά η τελετή, χρειάζεται ένας τοπικός «αστέρας». Ο οποίος δεν είναι άλλος, από τον Γκαετάν Σαρμπονιέ. Ο 33χρονος άσος της Οσέρ, συνοδεύεται από τον εκτελεστικό πρόεδρο της Οσέρ, Μπαπτίστ Μαλέρμπ και αστειευόμενος, δηλώνει: «Γινόμαστε ξανά παιδιά. Ποτέ δεν ήμουν τόσο κοντά στην Χρυσή Μπάλα. Είμαι τυχερός που κέρδισα μερικά τρόπαια, αλλά δεν το πήρα ποτέ αυτό! Είναι υπέροχο».

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Σαρμπονιέ, υπέγραψε αυτόγραφα για όλους τους εφήβους και το νοσηλευτικό προσωπικό, όπως η Καμίλ, η οποία είναι παιδαγωγός και μεγάλη θαυμάστρια του.

Κάπου εκεί, η Σιντονί κρατά διάφορα δώρα και αναμνηστικά από το France Football και την L’Équipe στο ένα χέρι, μπρελόκ της Οσέρ και αφίσες στο άλλο. «Οταν βλέπω την Χρυσή Μπάλα, θέλω να παίξω ξανά ποδόσφαιρο. Μου αρέσει να είμαι τερματοφύλακας».

Και πέντε λεπτά αργότερα, όλοι οι παρευρισκόμενοι θα λάβουν «στήσουν» έναν… αυτοσχέδιο αγώνα στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, ως αποχαιρετισμό στο τρόπαιο, αλλά με καλή διάθεση. Γιατί τίποτε, δεν ενώνει περισσότερο από μια μπάλα. Ειδικά, εάν είναι χρυσή…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To Top