Η FIFA θα πληρώσει 7,5 εκατ. ευρώ στη Μπαρτσελόνα για τον Γκάβι

Η FIFA θα πληρώσει έως και 7,5 εκατομμύρια στην Μπαρτσελόνα για το σοβαρό τραυματισμό του Γκάβι. Αυτό προβλέπει, για κάθε τραυματισμό που υπερβαίνει τις 28 ημέρες απουσίας, το «πρόγραμμα προστασίας  συλλόγων»-όπως αναφέρει η ιταλική εξειδικευμένη ιστοσελίδα calcio e finanza-, αποζημιώνοντας τους συλλόγους σε περίπτωση τραυματισμού ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται με τη φανέλα της εθνικής τους ομάδας.

Οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις για την σοβαρότητα του τραυματισμού του  19χρονου μέσου της Μπαρτσελόνα Γκάβι, ο οποίος αντικαταστάθηκε το βράδυ της Κυριακής, στον αγώνα Ισπανία-Γεωργία. (3-1) στη Βαγιαδολίδ.
Η Μπαρτσελόνα ανέφερε ότι υπέστη «ολική ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου στο δεξί γόνατό του και τραυματισμό που σχετίζεται με τον έξω μηνίσκο. Τις επόμενες ημέρες θα υποβληθεί σε χειρουργική  επέμβαση.». Έτσι θα  χρειαστεί να μείνει εκτός για 6-8 μήνες.

Οι παίκτες προστατεύονται, από το «πρόγραμμα προστασίας  συλλόγων» της FIFA,  καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της εθνικής ομοσπονδίας:
Το ανώτατο ημερήσιο επίδομα περιορίζεται στα 20.548 ευρώ ανά τραυματισμό. Το συνολικό ποσό που διαθέτει  το σχετικό πρόγραμμα είναι 80 εκατομμύρια ετησίως.

«Η οφειλόμενη αποζημίωση  βασίζεται αποκλειστικά στον πάγιο μισθό που η ποδοσφαιρική ομάδα καταβάλλει απευθείας στον ποδοσφαιριστή ως εργοδότης του. Ως “πάγιος μισθός” ορίζεται το πάγιο χρηματικό ποσό που καταβάλλεται εβδομαδιαία ή σε μηνιαίες δόσεις, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, όπως ορίζεται σε έγγραφη σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ του ποδοσφαιρικού σωματείου και του ποδοσφαιριστή. Η αποζημίωση δεν θα περιλαμβάνει μεταβλητά ποσά, εφάπαξ πληρωμές, πληρωμές που δεν γίνονται σε τακτική βάση ή μπόνους, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, μπόνους απόδοσης», καθορίζει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του προγράμματος.

Επίσης οι νέοι οικονομικοί κανόνες της ισπανικής La Liga επιτρέπουν στο σύλλογο, σε περίπτωση μακροχρόνιων τραυματισμών (τέσσερις μήνες ή περισσότερο), να χρησιμοποιήσει το 80% του μισθού του τραυματισμένου παίκτη για να πραγματοποιήσει μια μεταγραφή. Η Μπαρτσελόνα, επομένως, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει έναν αντικαταστάτη του Γκάβι.

To Top