Κιριλένκο: “Αυτό που κάνει η Ευρωλίγκα είναι σαμποτάζ”

Ο Αντρέι Κιριλένκο, πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας έβαλε κατά της Ευρωλίγκας υπογραμμίζοντας πως η στάση που τηρεί μοιάζει σαν σαμποτάζ στο παγκόσμιο μπάσκετ.

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

Ο πρώην ΝΒΑερ και νυν παράγοντας του ρωσικού μπάσκετ τόνισε για το αβαντάζ που προσφέρει η διεξαγωγή των Παραθύρων της FIBA πως “μην ξεχνάτε ότι το νέο αυτό σύστημα αποφασίστηκε το 2010 – πριν από οκτώ χρόνια. Και όλοι συμφώνησαν και το αποδέχτηκαν. Αλλά όταν ήρθε η ώρα να γίνουν οι Προκριματικοί, η Ευρωλίγκα προγραμμάτισε έτσι τα παιχνίδια της ώστε να αντιμετωπίσει τους αγώνες των Εθνικών ομάδων. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του νέου συστήματος είναι ότι οι φίλαθλοι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αγώνες των Εθνικών ομάδων καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Και τους αρέσει πολύ. Για παράδειγμα, ακόμα κι αν εμείς δεν συγκεντρώσαμε την ισχυρότερη ομάδα, οι φίλαθλοι στο Νόβγκοροντ έκαναν σαν τρελοί και τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν σε λίγες μέρες. Οι τηλεοπτικές μετρήσει ήταν επίσης τεράστιες. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι οι φίλαθλοι θέλουν και αξίζουν να δουν τις εθνικές ομάδες και όχι μόνο το καλοκαίρι. Νομίζω ότι το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τους Λιθουανούς.

Συμφωνώ ότι υπάρχουν και μερικά μειονεκτήματα. Ορισμένες χώρες, όπως η Ισπανία και η Γαλλία, τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να βασίζονται στους παίκτες του NBA (και έχουν πολλούς από αυτούς). Η κατάσταση όμως, είναι διαφορετική ανά χώρα. Εξετάζουμε πρώτα τη δική μας χώρα. Και για μένα αυτό το σύστημα είναι καλό, διότι δίνει στις Ομοσπονδίες τη δυνατότητα να φέρει τις εθνικές ομάδες σε πολλές μικρότερες πόλεις, όπου ορισμένοι φίλαθλοι μπορούν να δουν τις εθνικές ομάδες για πρώτη φορά στη ζωή τους”.

Μιλάτε για αυτό το θέμα, το θέμα των Παραθύρων, πολύ συχνά και ανοιχτά, σε αντίθεση με την Ομοσπονδία της Λιθουανίας. Προσπαθήσατε να μιλήσετε με τον Αρβιντας Σαμπόνις για αυτό και ίσως να βρείτε ένα κοινό έδαφος;

“Βλέπετε, όλοι μπορούν να έχουν τη δική τους γνώμη. Για μένα, ως πρόεδρος της Ρώσικης Ομοσπονδίας, το νέο σύστημα είναι πολύ καλό και μπορώ να δω πολλά θετικά πράγματα σε αυτό. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν Ομοσπονδίες (και επίσης μερικοί αξιοσέβαστοι άνθρωποι του μπάσκετ, όπως οο Ζέλικο Ομπράντοβιτς), που δεν τους αρέσει το νέο καλεντάρι και θα ήθελαν να επιστρέψουν στο παλιό σύστημα.

Νομίζω ότι αν καθόμασταν γύρω από ένα τραπέζι θα δινόταν σε όλους η ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και είμαι βέβαιος ότι θα υπήρχαν σκληρές και θερμές συζητήσεις. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν κάποιες οργανώσεις που καθορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Εάν η FIBA εγκρίνει τους κανόνες, αλλά δεν τους ακολουθούν όλοι, δεν είναι καλό. Ειδικά αφού όλοι συμφώνησαν με αυτό το σύστημα και αργότερα αποφάσισαν να το σπάσουν.

Μην με παρεξηγείτε… Μου αρέσει η Ευρωλίγκα και μου αρέσει ο τρόπος που παίζεται το μπάσκετ στα παιχνίδια της. Είμαι επίσης βέβαιος ότι η Ευρωλίγκα μπορεί εύκολα να κάνει αυτά τα δύο διαλείμματα στο πρόγραμμά της. Και κανείς δεν θα είχε πρόβλημα. Αντίθετα, νομίζω ότι αν ο Ναντό ντε Κολό έπαιζε για τη Γαλλία, ο Ροντρίγκεζ για την Ισπανία ή ο Κουρμπάνοφ για τη Ρωσία, αυτό θα έφερνε ακόμα περισσότερους φιλάθλους στα παιχνίδια της Ευρωλίγκας. Κάποιοι φίλαθλοι, που θα έβλεπαν τους παίκτες με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας την Κυριακή θα ήθελαν να τους δουν και στην Ευρωλίγκα αργότερα. Δεν θα έβλαπτε την Ευρωλίγκα με κανέναν τρόπο.

Για τους παίκτες θα υπήρχε ο ίδιος φόρτος εργασίας, αλλά θα είχαν την ευκαιρία να έρθουν στα σπίτια τους, να ανανεώσουν το μυαλό τους, να πάρουν θετική ενέργεια.

Συμφωνώ, υπάρχει ένα μειονέκτημα για τους παίκτες στο NBA. Αλλά μπορούν ακόμα να παίξουν σε δύο παράθυρα. Και νομίζω ότι πρέπει να το δοκιμάσουμε και να δούμε πώς λειτουργεί. Ή εάν λειτουργεί. Αλλά τώρα η ECA δεν θέλει καν να δοκιμάσουν. Το αρνούνται βάναυσα. Φαίνεται σαν σαμποτάζ για μένα”.

 

To Top