ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κοινή επιστολή επιχειρηματιών προς τον πρωθυπουργό

Έντονη ανησυχία για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και το ενδεχόμενο αδιέξοδο σε αυτές εκφράζουν σε κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι επικεφαλής πέντε επιχειρηματικών φορέων της χώρας, κ.κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος ΣΕΒ, Βασίλειος Κορκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου τονίζουν, μεταξύ άλλων ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους μας δοκιμάζονται, με ευθύνη και των δύο μερών, το μείζον, όμως, είναι να μην θυσιαστεί η σπουδαία εθνική κατάκτηση της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και να τερματιστεί αυτή η «ισορροπία τρόμου» που έχει παγώσει την οικονομία και υπονομεύει κάθε προοπτική ανάπτυξης.

Τάσσονται, επίσης, κατά των φορολογικών επιβαρύνσεων, επισημαίνοντας ότι μόνο με διαρθρωτικές αλλαγές θα αποφευχθούν η υπερφορολόγηση, οι έκτακτες εισφορές και άλλες αντιπαραγωγικές πρακτικές που πληγώνουν τις επιχειρήσεις, την απασχόληση και εν τέλει την οικονομία.

«Η κυβέρνηση, προσθέτουν, οφείλει έμπρακτα να αποδεχθεί ότι η ευημερία των Ελλήνων, η βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης και των αμοιβών της εργασίας, προϋποθέτουν αύξηση της παραγωγικότητας, της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας. Οι επενδύσεις, με τη σειρά τους, είναι εφικτές μόνο σε ένα σταθερό και προβλέψιμο θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον, με ανοιχτή την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Χωρίς συμφωνία και, συνεπώς, χωρίς επενδύσεις, οι άνεργοι δεν πρόκειται να βρουν δουλειά, οι νέοι δεν πρόκειται να μείνουν στη χώρα, οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να αναπτυχθούν και το κράτος, χάνοντας συνεχώς έσοδα, θα βρεθεί σε αδυναμία να διατηρήσει τα σημερινά επίπεδα μισθών και συντάξεων».

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων τονίζουν ότι η ανάπτυξη δεν εκβιάζεται ούτε έρχεται με κάποιο μαγικό τρόπο, είναι δε σχεδόν ανέφικτη, όταν προτείνονται περισσότερες και μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις, όταν το κόστος άντλησης κεφαλαίων και ρευστότητας είναι μη ανταγωνιστικό και η πρόσβαση στις αγορές αδύνατη.

«Είμαστε βέβαιοι, καταλήγουν, ότι προσωπικά θα κάνετε τα αδύνατα δυνατά, σύμφωνα με τις προεκλογικές, αλλά και μετεκλογικές σας δεσμεύσεις, για να αποφύγει η χώρα τη ρήξη με τους εταίρους και την έξοδο από την Ευρωζώνη».

Πηγή: Newsbeast.gr

To Top