Λίβας: “Αν αποδειχθεί πολυϊδιοκτησία, τότε αυτομάτως είναι υποβιβασμός”

Ο νομικός Αργύρης Λίβας, έμπειρος στα θέματα που αφορούν την αθλητική δικαιοσύνη μίλησε για την υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης και την εξέλιξή της.

Αναλυτικά όσα είπε στο Yellow Radio 92,8:

Για την πιθανή εμπλοκή μεγαλομετόχου σε άλλη ομάδα:

Οι καταγγελίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εγώ αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως αν ισχύουν οι συγκεκριμένες κατηγορίες – καταγγελίες, ότι υπάρχει εμπλοκή σε δυο ΠΑΕ, υπάρχει σαφέστατα πολυϊδιοκτησία και πρέπει να επιβληθούν οι συγκεκριμένες ποινές. Το θέμα απ’ ότι διαβάζω είναι ότι έγινε μια καταγγελία στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, υπάρχει προηγούμενο αντίστοιχο περιστατικό με παρένθετα πρόσωπα. Εάν αποδειχτεί η συγκεκριμένη κατηγορία πρέπει να επιβληθούν οι συγκεκριμένες ποινές. Σίγουρα κάτι υπάρχει δεν γνωρίζω επακριβώς τι υπάρχει, από εκεί και πέρα θα αποδειχτεί.

Αν η σίγουρη ποινή είναι ο υποβιβασμός:

Δεν αμφισβητείται από κανέναν, αυτομάτως είναι υποβιβασμός. Δεν αμφισβητεί κανένας την ποινή.

Για το παρελθοντικό περιστατικό:

Στις ομάδες Κέρκυρα και Κασσιόπη. Δεν υπήρχε δεύτερη ομάδα, υπήρχε πρόβλημα στην μετοχική σύνθεση. Ένα πρόσωπο ήταν παρένθετο, πίσω από την διοίκηση και την μετοχική σύνθεση της ομάδας που δεν εμφανιζόταν.

Πόσο θα διαρκέσει η απόφαση:

Αν ήμουν εγώ στην επιτροπή μετά το τέλος των εορτών θα είχα λήξει το θέμα. Δεν γίνεται να υπάρχει ένα τόσο σοβαρό θέμα πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα με δυο ομάδες που ανήκουν στην ίδια κατηγορία γιατί υπάρχει περίπτωση να αναβληθεί το πρωτάθλημα και έρχονται σε δύσκολη θέση οι άλλες διαγωνιζόμενες ομάδες. Δημιουργεί κακό και στο χώρο του ποδοσφαίρου και στην λειτουργία των ομάδων και εμπλεκομένων και των υπολοίπων.

Εάν μια ομάδα ζητήσει να αναβληθεί η 14η αγωνιστική πως θα το πετύχει:

Δεν υπάρχει θέμα μόνο για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Υπάρχει θέμα για τα υπόλοιπα παιχνίδια. Αν καταλήξει η απόφαση και οι ομάδες απαλλαγούν, δεν έγινε τίποτα. Αν όμως οι ομάδες υποβιβαστούν;

Άλλες ομάδες αγωνίζονται με τις συγκεκριμένες, άλλες δεν αγωνίζονται , γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση είτε γίνει αναβολή είτε δεν γίνει, που δεν το βλέπω εφικτό γιατί χρειάζεται ένας συγκεκριμένος αριθμός ομάδων και ήδη φτάσαμε Τετάρτη, δεν βλέπω να κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση οι ΠΑΕ.

Σίγουρα πρέπει να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση χθες. Γιατί μέχρι να τελειώσει η απόφαση θα πάρει τουλάχιστον 3-4 αγωνιστικές. Επηρεάζει την εξέλιξη του πρωταθλήματος και την πορεία όλων των εμπλεκόμενων ομάδων.

Για την αμφισβήτηση του ελληνικού πρωταθλήματος:

Το καταλαβαίνει όλος ο κόσμος τώρα. Ακόμα και στη φημολογία που υπήρχε και το συζητούσαν όλοι κι αυτό κακό έκανε. Πρέπει να διαλευκανθεί και τώρα είναι εύκολο γιατί υπάρχει ταχύτητα. Η μια πλευρά έκανε το συγκεκριμένο ρεπορτάζ χθες και το κατέθεσε σήμερα στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, από εκεί και πέρα συνεδριάζει η Επιτροπή ανά τακτά χρονικά διαστήματα και πρέπει να πάρει μια απόφαση. Οι άλλες πλευρές ξέρουν την μετοχική τους σύνθεση, τις συμβάσεις που έχουν κάνει, την αγοροπωλησεία, αν έχει πάρει η Α εταρεία ή η Β, τα φυσικά πρόσωπα του ΔΣ όλων των εταιρειών. Πρέπει να τελειώνει η υπόθεση με συνοπτικές διαδικασίες.

Για την Super League:

Δεν μπορώ να κρίνω τις ενέργειες της κάθε ομάδας γιατί δεν είναι η Super League 1 αφηρημένο όργανο ή νομικό πρόσωπο, είναι 14 ομάδες που απαρτίζουν τον συγκεκριμένο συνεταιρισμό. Και τα συμφέροντα είναι αντικρουόμενα. Το θέμα δεν είναι τι κάνουν οι ΠΑΕ, υπάρχουν θεσμοθετημένα όργανα που πρέπει να δράσουν άμεσα, ταχύτατα και με απόλυτη δικαιοσύνη.

Κλείνοντας τόνισε:

Ακούω πολλές φορές από διάφορους παράγοντες – εμπλεκόμενους ότι « ο Α έκανε το ίδιο πράγμα με μένα πριν 5,4 ,3 χρόνια και δεν τιμωρήθηκε». Θα ήθελα να πω σαν γενική αρχή ότι ισότητα στην παρανομία δεν υπάρχει. Επαναλαμβάνω σαν γενική αρχή όχι για το συγκεκριμένο θέμα, γιατί το συγκεκριμένο είναι σοβαρό. Κάθε υπόθεση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και πρέπει να διαλευκανθεί αυτή και μόνο.

To Top