Με κομμένη την ανάσα στην ΚΑΕ Άρης – Στουρνάρας: “Είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία για τις δόσεις”

Ο «εύκολος περίπατος» όπως χαρακτήριζαν ορισμένοι κύκλοι την διαπραγμάτευση με την τρόικα εξελίσσεται ξανά σε θρίλερ. Σε αντίθεση με το κλίμα αισιοδοξίας που είχε δημιουργηθεί, εντελώς διαφορετική εικόνα για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έδωσε τα ξημερώματα της Τρίτης μέσω κύκλων του το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στο “ΒΗΜΑ” “τρια πολύ μεγάλα «αγκάθια» παραμένουν ανοικτά στις διαπραγματεύσεις αποτρέποντας την όποια συμφωνία, παρά και τη νέα ευρεία διυπουργική σύσκεψη που έγινε την Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών, με τους εκπροσώπους των δανειστών, διάρκειας πέντε ωρών.

Χαρακτηριστική ήταν η λακωνική δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, «είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία για τις δόσεις (σ.σ.: προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία). Αύριο (σ.σ.:σήμερα Τρίτη) συναντώνται τα τεχνικά κλιμάκια». Ο υπουργός «φωτογράφισε» το πρώτο από τα «αγκάθια», αυτό της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριώνστις τράπεζες.

Η κυβέρνηση, επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επιζητεί ένα ταυτόσημο σύστημα για τις δόσεις τόσο προς την Εφορία, όσο και προς τα ταμεία, ενώ η τρόικα από την πλευρά της θέλει ένα μόνιμο σύστημα, σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, και αφού ενημερωθούν επακριβώς για το πόσους θα επηρεάσει η ρύθμιση και ποιο θα είναι το όφελος του Δημοσίου.

Το δεύτερο «μεγάλο αγκάθι» είναι το κατά πόσον θα εισπραχθεί και εφέτος το έκτακτο τέλος επί των ακινήτων (που εισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ), καθώς η τρόικα δεν φέρεται να πείθεται ότι το νέο ενιαίο τέλος και ο εισπρακτικός μηχανισμός θα αποδώσουν τα αναμενόμενα οφέλη. «Το θέμα είναι ανοικτό, το κουβεντιάζουμε», τόνισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Το τρίτο «μεγάλο αγκάθι» αφορά στη «μείωση και βελτίωση του δημόσιου τομέα», κατά τη δήλωση του παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης, δεν ήταν παρών στη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη, αλλά αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την τρόικα, καθώς, όπως είπε σε μια αποστροφή του λόγου του, ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «εάν είχε κλείσει αυτό το ζήτημα, θα ήταν ελαφρώς πιο εύκολη η δουλειά και θα διευκόλυνε το διαρθρωτικό ορόσημο για τη δόση του Μαρτίου».

Εκ των πραγμάτων, ίσως παραταθεί η παραμονή των επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα, καθώς, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, «αυτό είναι και πρακτική της τρόικας, να κλείνει όλα τα ζητήματα μαζί». Πάντως, ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, που έχει εγκριθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και πρέπει να εκταμιευθεί τον Μάρτιο, «θα έρθει στην ώρα της””.

Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι οι άνθρωποι της ΚΑΕ Άρης παρακολουθούν τις εξελίξεις με… κομμένη την ανάσα, γιατί περίμεναν να “περάσει” η νέα ρύθμιση με τις πολύ περισσότερες δόσεις, ώστε να μπορούσαν πιο εύκολα να προχωρήσουν στην εξυγίανση του μπασκετικού τμήματος.

To Top