Χαμός στον υγρό στίβο! Κλείνουν δεκάδες πισίνες στη Γαλλία λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους

Την οργή τους εξέφρασαν χθες αθλητικοί σύλλογοι και εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Γαλλία μετά την απόφαση να κλείσουν περίπου 30 πισίνες καθώς οι διαχειριστές τους είπαν ότι τα αυξανόμενα κόστη θέρμανσης δεν τις καθιστούν πλέον βιώσιμες.

«Η αναστολή της λειτουργίας τους θα επηρεάσει όλα τα παιδιά και τους ενήλικες που δεν θα μπορούν να μάθουν κολύμπι», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γαλλικής Ομοσπονδίας Κολύμβησης (FFN), η οποία ζητεί την «άμεση» επαναλειτουργία των πισινών.

Η “Vert Marine”, η οποία διαχειρίζεται πισίνες και παγοδρόμια σε όλη τη Γαλλία, ανακοίνωσε χθες ότι ο ετήσιος λογαριασμός ενέργειάς της ανήλθε στα 100 εκατομμύρια ευρώ από 15 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που– όπως υποστηρίζει η εταιρεία– ισούται με «το σύνολο των ετησίων εσόδων» της.

Σύμφωνα με την εταιρεία, εναπόκειται στις «τοπικές αρχές και στην κυβέρνηση να λάβει τις απαραίτητες και άνευ προηγουμένου αποφάσεις για να επιστρέψει σε εφικτά ενεργειακά κόστη».

Οι τοπικές αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίοι σε κάποιους χώρους έχουν διπλασιαστεί, σύμφωνα με την France Urbaine, μια ομοσπονδία μεγάλων πόλεων.

Το συνδικάτο εκπαίδευσης στη φυσική αγωγή SNEP προειδοποίησε ότι το κλέισιμο των πισινών στη διάρκεια της πανδημίας σημαίνει ότι ήδη υπάρχει «μια γενιά 800.000 μαθητών που δεν κατάφεραν να μάθουν κολύμπι το 2020 και το 2021».

Το υπουργείο Αθλητισμού προωθεί μάλιστα την εκμάθηση κολύμβησης ως μέσο αποφυγής πνιγμών.

Πολλές από τις πισίνες και τα παγοδρόμια στη Γαλλία είναι παλιά και ενεργοβόρα και πρόκειται να μπουν στο μικροσκόπιο μιας ομάδας που σύστησε η κυβέρνηση με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To Top