Άγνωστες ιστορίες για τον Ιμπέχ: η αγάπη του για το Θεό, το τατουάζ και το “μηχανάκι”

O Τζον Ιμπέχ ντύθηκε στα κίτρινα και ετοιμάζεται να ενισχύσει μεσοεπιθετικά τον Άρη. Ο Ιμπέχ έχει αγωνιστεί ως επιτελικός μέσος, αλλά και ως δεύτερος επιθετικός, και μάλιστα, σε αρκετά παιχνίδια κατά την 6ετή του παρουσία στα γήπεδα της Ρουμανίας.

Ποιος είναι, όμως, ο εκλεκτός του Γιάννη Χατζηνικολάου; Από πού προέρχεται και τι… προϊστορία κουβαλάει; Το «Metrosport» παρουσίασε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία.

Διαβάστε:

Το πλήρες όνομά του είναι Ικετούκβου Τζον Κίνγκσλει Ιμπέχ. Είναι γεννημένος στις 16 Απριλίου του 1986 στο Πορτ Χαρκουρτ της Νιγηρίας, έχει ύψος 1,87μ. και ζυγίζει 82 κιλά. Η ποδοσφαιρική του καριέρα «χτίστηκε» τα τελευταία έξι χρόνια, με τις «μετοχές» του να ανεβαίνουν σταδιακά, βάση των εμφανίσεών του στη Ρουμανία. Για εκεί, το «διαβατήριο» τού το έδωσε ο ξάδερφός του, Ντίνο Έζε ο οποίος του σύστησε τον πρόεδρο της Αράντ.

«Έτσι ξεκίνησε η ιστορία μου. Ήταν δύσκολο να προσαρμοστώ, αλλά το ξεπέρασα. Δεν μετανιώνω ούτε ένα δευτερόλεπτο που άφησαν την Ολλανδία και ήρθα σε αυτή την χώρα», είχε πει. Η πιο παραγωγική του χρονιά ήταν η περυσινή. Με την φανέλα της Παντούρι σε 19 αγώνες σκόραρε οκτώ φορές, έδωσε τέσσερις ασιστ, βάζοντας και αυτός το λιθαράκι του στην κατάκτηση της 2ης θέσης του πρωταθλήματος, ήτοι και στην έξοδο στο Γιουρόπα Λιγκ.

Το όνομα του Τζον Ιμπέχ μπορεί να είναι άγνωστο στο ευρύτερο κοινό της Ελλάδας, ωστόσο, στη Ρουμάνια «έχτισε» όνομα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, μάλιστα, η Ντιναμό Βουκουρεστία τον είχε βάλει στο «μάτι», ενώ στις 14 Ιουλίου site του Ισραήλ, έγραψε ότι είναι κοντά στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλίμ.

«ΜΗΧΑΝΑΚΙ», ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΝΤΡΙΠΛΑΔΟΡΟΣ

Βλέποντας τον μέσο των 187 εκατοστών, το λες και… θηριώδη, για το άθλημα. Παρακολουθώντας το παιχνίδι του, βλέπεις ότι έχει φοβερή και γρήγορη ντρίμπλα. Ελέγχει την μπάλα. Είναι το δυνατό σημείο του. Στη Ρουμανία βαθμολόγησαν την φυσική του κατάσταση με 81.50, την ευφυΐα του με 68.58 και την ψυχοσύνθεσή του με 50.

Τεχνικά παίζει εξαιρετικά στην επίθεση, βοηθάει ελάχιστα, όμως, στην άμυνα. Έχει καλή μακρινή μπαλιά, σύντομη-κοντινή πάσα, ενώ «παίζει» καλά και με το κεφάλι. Από άποψη φυσικής κατάστασης, είναι γρήγορος και κυρίως εκρηκτικός. Βαθμολογικά ο Ιμπέ, έχει 80% μέγιστη ταχύτητα. Έχει «γερό πνευμόνι» και καλή ισορροπία του σώματος. Είναι ομαδικός παίκτης, ενώ διακρίνεται και για το καλό σουτ.

ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ

Για κάθε επαγγελματία ποδοσφαιριστή η στιγμή ενός τραυματισμού είναι η το πιο ατυχές σημείο της καριέρας του. Ο Ιμπέ δεν ταλαιπωρήθηκε ποτέ, μέχρι τώρα, από σοβαρό τραυματισμό. Είχε, όμως, μυϊκά προβλήματα που τον άφησαν εκτός δράσης για μεγάλο διάστημα. Στην καλύτερή του σεζόν στη Ρουμανία, πέρυσι με την Παντούρι, είχε άτυχη στιγμή (τραυματίστηκε στον δεξί μηρό).

Έχασε σημαντικό μέρος της σεζόν, από τον Μάρτιο μέχρι τα μέσα Απριλίου. Παρόλο αυτά είχε πολύ καλή παρουσία και βοήθησε τα μέγιστα για την κατάκτηση της 2ης θέσης, ενώ κι όταν έπαιζε στην Οτέλουλ ταλαιπωρήθηκε από ανάλογο πρόβλημα. Με την επιστροφή του στη δράση, ο Νιγηριανός είχε δηλώσει: «Ευχαριστώ τον Θεό για όλα! Με έχει κάνει πιο ισχυρό. Όταν έχεις τον Θεό στη ζωή σου, μπορείς να κάνεις τα πάντα».

Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΤΟΥ… ΣΕ ΤΑΤΟΥΑΖ

Ο Τζον Ιμπέχ δεν έχει μεγάλη τρέλα με τα τατουάζ. Έχει «χτυπήσει» ελάχιστα, όμως αυτό που τον συντροφεύει και αποτελεί το… φυλαχτό του, είναι ο μπαμπάς του! Το πρόσωπό του είναι στο στήθος του Ιμπέ, στο σημείο της καρδιάς. Για τον Νιγηριανό η οικογένεια και ο Θεός, είναι τα πάντα στη ζωή του…

ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΟΛΗ!

Ο Ιμπέχ έχει τη δική του ιστορία στη ζωή. Από τις αλάνες της Νιγηρίας, που κλοτσούσε ξυπόλητος μια μπάλα, βρέθηκε στο Ισραήλ, την Ολλανδία, την Ρουμανία και όπως φαίνεται τώρα, στην Ελλάδα. Ο 27χρονος γνώρισε πολλές από τις δυσκολίες της ζωής. Από την φτώχια στη Νιγηρία, την αντίδραση των γονιών του για το ποδόσφαιρο, βρέθηκε τώρα να έχει φτιάξει τη δική του ζωή.

Προέρχεται από 11μελή (!) οικογένεια. Έχει πέντε αδέρφια (αγόρια) και τέσσερις αδερφές. Ο πατέρας του, καθηγητής σε λύκειο σχολείο της περιοχής Πορτ Χάρκουρτ και η μητέρα του, «κρατάει» (μαζί με τα αδέλφια του) μια επιχείρηση, αφού κανένα από τα υπόλοιπα πέντε αγόρια της οικογενείας δεν έπαιξε ποδόσφαιρο, σε επαγγελματικό επίπεδο. Είναι ο μόνος που το κατάφερε…

Το ποδόσφαιρο για τον Ιμπέχ είναι όλη του η ζωή. Ξεκίνησε να κλοτσάει μπάλα από τα 7 του χρόνια, ξυπόλητος στους δρόμους της Νιγηρίας με παιδιά μεγαλύτερά του, επειδή όπως λέει ήταν ψηλός και τον δεχόταν. Δεν θα ξεχάσει ποτέ την πρώτη φορά που έβαλε παπούτσια για να παίξει ποδόσφαιρο…..
Όπως έχει πει, το ποδόσφαιρο στη Νιγηρία είναι το νούμερο ένα άθλημα.

«Κάθε παιδί ονειρεύεται να γίνει μεγάλος παίκτης και να παίξει επαγγελματικά, όχι απαραίτητα για να βγάλουν λεφτά. Ένα από τα χιλιάδες παιδιά που παίζουν στους δρόμους της Νιγηρίας σκέφτεται μια μέρα να παίξει με την Εθνική ομάδα». Ο Ιμπέ είναι από τα παιδιά που κατόρθωσε να κάνει το όνειρο πραγματικότητα. Γιατί δεν ακολούθησε άλλα αθλήματα; Η απάντηση του 27χρονου, τα λέει όλα: «Δεν μπορούσα να κάνω τίποτε άλλο εκτός από το ποδόσφαιρο».

Αν δεν έμπαινε το ποδόσφαιρο στη ζωή του, ο Ιμπέχ είχε σκεφτεί να ανοίξει την δική του επιχείρηση στη Νιγηρία, μαζί με τα αδέλφια του. Ωστόσο, η μπάλα τον κέρδισε για πάντα. Οι γονείς του, αν και είχαν αντίθετη άποψη, από τότε που κατάλαβαν, όμως, ότι το ποδόσφαιρο ήταν ό,τι πιο σημαντικό για τον γιό τους, τον στήριξαν. «Τους ευχαριστώ γιατί μου έδωσαν αρχές και με στήριξαν».

Αρχικά, τον ενθάρρυναν περισσότερο για να πάει στο σχολείο και έπειτα να ακολουθήσει κάποιο επάγγελμα, παρά για κάποιο άθλημα. Στα 16 του χρόνια ο Ιμπέ, όμως, προκειμένου να μην απογοητεύσει την οικογένειά του, ακολούθησε το όνειρό του. Έβαλε… παπούτσια και διέγραψε την δική του πορεία!

Ένας Θεοσεβούμενος, για τον Άρη!

Για τον Ιμπέχ ο Θεός είναι κάτι… σαν το ποδόσφαιρο. Είναι η ζωή του όλη! Ο Νιγηριανός είναι από τους λίγους ποδοσφαιριστές που περνάνε τον χρόνο τους πηγαίνοντας στην εκκλησία. «Η πίστη σημαίνει πολλά για μένα. Και η οικογένεια το ίδιο. Πηγαίνω στην εκκλησία συχνά, συνήθως στην Καθολική, αλλά όταν έχω την ευκαιρία πάει και στην Ορθόδοξη.

Είμαι καθολικός, αλλά όταν μπαίνω σε οποιαδήποτε εκκλησία νιώθω κοντά Του. Όπως το ποδόσφαιρο, έτσι και η θρησκεία με βοηθάει πολύ για ό,τι έχει συμβεί στη ζωή μου. Όλα έχουν ένα σκοπό και προέρχονται από τον Θεό, γιατί αυτός γνωρίζει τα πάντα», υποστηρίζει ο Τζον Ιμπέχ.

To Top