Άγρια κόντρα στη Βουλή για τα χθεσινά επεισόδια στα πανεπιστήμια

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε επί της αρχής το σχέδιο νόμου «Έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής» από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Θετικά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΠΑΣΟΚ. Επιφύλαξη διατύπωσε το ΚΚΕ.

Η σύμπνοια των περισσότερων κομμάτων στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και η ανταλλαγή απόψεων προκειμένου αυτό να βελτιωθεί χαρακτήρισαν τη συζήτηση κατά άρθρο που ακολούθησε. Τη θέση του διαχώρισε εκ νέου ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Θανάσης Βαρδαλής, ο οποίος επανέλαβε ότι το σχέδιο νόμου είναι ενταγμένο σε μια σειρά αναδιαρθρώσεων της ΕΕ που διευκολύνουν την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Στο κλείσιμο της συζήτησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι στην επόμενη συνεδρίαση (2η ανάγνωση) θα φέρει τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που θα έχει επεξεργαστεί.

Εξάλλου, ο εισηγητής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου ζήτησε η Επιτροπή να καταδικάσει τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες σε πανεπιστημιακές σχολές, όταν κουκουλοφόροι -όπως είπε- προσπάθησαν να σταματήσουν τη διαδικασία των φοιτητικών εκλογών, σημειώνοντας ότι το ζήτημα αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και του υπουργού Δικαιοσύνης, στο βαθμό που με τον πρόσφατο νόμο προέβει σε κατάργηση του περίφημου «κουκουλονόμου».

Σχετικά με το ζήτημα που έθεσε ο κ. Αθανασίου, ο κ. Βαρδαλής ανέφερε ότι το ΚΚΕ καταδικάζει τέτοιες ενέργειες, οι οποίες γίνονται από ομάδες άσχετες με το φοιτητικό κίνημα και που στόχο έχουν τη συκοφάντησή του. Προσέθεσε, όμως, ότι ψήφισμα καταδίκης από Επιτροπή της Βουλής δεν προβλέπεται, ούτε από τον Κανονισμό της Βουλής, ούτε από την πρακτική που ακολουθείται στις Επιτροπές.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μιχάλης Κριτσωτάκης συμφώνησε με τον βουλευτή του ΚΚΕ και ανέφερε ότι ο Κανονισμός της Βουλής δεν επιτρέπει στις Επιτροπές να εκδίδουν ψηφίσματα. Επιπλέον σημείωσε πως είναι περιττό, καθώς αποφάσεις καταδίκης των γεγονότων έχουν βγάλει από χθες σχεδόν όλα τα κόμματα. Με τη θέση του προέδρου της Επιτροπής συμφώνησε και ο ειδικός αγορητής των ΑνΕλ Βασίλης Κόκκαλης.

Στο θέμα επανήλθε αργότερα ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης, επισημαίνοντας ότι «οφείλουμε να καλέσουμε την κυβέρνηση να πατάξει τέτοια φαινόμενα», ενώ σχολίασε ότι «η ευμενής μεταχείριση των αγωνιστών με τις κουκούλες με τον πρόσφατο νόμο δεν ευδοκιμεί, αλλά προκαλεί νέα προβλήματα».

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Σκούμας επισήμανε ότι το ζήτημα της επίθεσης καταδικάστηκε από όλα τα κόμματα, με κάποιες διαφορετικές διατυπώσεις, και σημείωσε ότι «εμείς υιοθετούμε την ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα».

Στη συνέχεια η ειδική αγορήτρια της Χρυσής Αυγής Δέσποινα Σβερώνη Χονδρονάσιου ανέφερε σχετικά με το ίδιο θέμα ότι «εμείς καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται». Η αναφορά αυτή εξόργισε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, η οποία επισήμανε ότι τόσο η ίδια όσο και άλλοι βουλευτές έχουν δεχτεί απειλές στο προαύλιο της Βουλής, ότι ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε από μέλος της Χρυσής Αυγής και ότι συνεπώς δεν μπορεί να ακούει τη βουλευτή της ΧΑ να μιλάει περί καταδίκης της βίας.

Πηγή: Newsbeast.gr

To Top