ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

“Άδειασμα” από την επιτροπή αδειοδότησης της… ΕΠΟ: “Δεν μεταφέρονται τα χρέη στις νέες ΠΑΕ”!

Η εκδικητική απόφαση-σκάνδαλο του διαιτητικού δικαστηρίου της ΕΠΟ για μια οφειλή στον Κοντοβά από το 2013 της πτωχευμένης ΠΑΕ, απόφαση που καταπατάει το δίκαιο και τους νόμους, ήρθε σε ένα περίεργο τάιμινγκ, λίγο πριν από την πρώτη σέντρα. Την ώρα πάντως που υφίσταται το “άδειασμα” από την επιτροπή αδειοδότησης.

Από τις 5 Μσρτίου 2020, η Διεύθυνση Αδειοδότησης της ΕΠΟ (!!!), με ανακοίνωση που εξέδωσε, έδωσε διευκρινήσεις αναφορικά με όλα όσα ισχύουν σε περιπτώσεις τύπου ΑΕΚ, Άρη κτλ, με βάση της απόφαση που πάρθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ στις 2/9/2019,  σημειώνοντας πως ότι αφορά τις ΠΑΕ που υποβιβάστηκαν και τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης από την αγωνιστική περίοδο 2016-17 κι έπειτα και ισχύει μόνο για τις ομάδες που προβιβάστηκαν στη Super League 2. Ουσιαστικά, αυτό που ξεκαθαρίστηκε είναι πως ομάδες όπως η ΑΕΚ και ο Άρης δεν «κουβαλάνε» τα χρέη των παλιών ΠΑΕ.

Υπενθυμίζουμε την ανακοίνωση του Τμήματος Αδειοδότησης:

«Κατόπιν καταχωρήσεων στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, οι οποίες προκαλούν σύγχυση στο φίλαθλο κοινό και δημιουργούν καχυποψία σε ένα ήδη βεβαρημένο ποδοσφαιρικό περιβάλλον, η Διεύθυνση Αδειοδότησης προβαίνει στην κάτωθι ανακοίνωση.

1. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Παραρτήματος Α’ του ΚΑΠ και σε συνδυασμό με την απόφαση στην υπ’ αριθμ. 24/2-9-2019 συνεδρίαση της Ε.E. της ΕΠΟ, με την οποία εναρμονίστηκε με το άρθρο 111 παρ. 4α του Ν. 2725/1999, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 106 του Ν. 4605/2019, διευκρινίζεται ότι από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2016/2017 και εντεύθεν σε περίπτωση που ΠΑΕ υποβιβάζεται και τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, τότε η νέα ΠΑΕ διαδέχεται την υπό εκκαθάριση ΠΑΕ και υπεισέρχεται ως προς τις υποχρεώσεις στη θέση της υπό εκκαθάριση ΠΑΕ, σε ποσοστό 50%. Έτσι, οι υπό σύσταση/νεοσυσταθείσες ΠΑΕ ευθύνονται για οφειλές του άρθρου 4 του Παραρτήματος Α’ του ΚΑΠ στην περίπτωση που υποβιβάστηκαν και τέθηκαν σε εκκαθάριση από την αγωνιστική περίοδο 2016/2017 και εντεύθεν. Συνεπώς, τα ιδρυτικά αθλητικά σωματεία που κατέλαβαν τη θέση της υποβιβασθείσας ΠΑΕ πριν από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2016/2017 μπορούν να ιδρύσουν νέα ΠΑΕ, η οποία δεν καθίσταται καθολικός διάδοχος των υποχρεώσεων της υποβιβασθείσας ΠΑΕ.

2. Ο κανονισμός αδειοδότησης εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ στις 18.12.2019. Για τον λόγο αυτό ορίστηκε νέα ημερομηνία, η 28η.02.2020, προκειμένου οι πιστωτές να γνωστοποιήσουν τις οφειλές στην Διεύθυνση Αδειοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία αδειοδότησης εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη νεοσυσταθείσα με την πρόσφατη αναδιάρθρωση Football League (Γ’ Εθνική κατηγορία) και ισχύει μόνο για τις ΠΑΕ που θα προβιβαστούν στην Super League 2 και όχι για το σύνολο της κατηγορίας (βλ. Άρθρο 16, παρ. γ).

3. Η Διεύθυνση Αδειοδότησης θα λάβει υπόψη κατά την διαδικασία αξιολόγησης τις οφειλές προς ποδοσφαιριστές, που εμπίπτουν στην υπό το παραπάνω (1) κατηγορία και έχουν βεβαιωθεί με τελεσίδικες αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων των ΕΠΟ, FIFA και UEFA. Όπερ σημαίνει αποφάσεις ποδοσφαιρικών δικαστηρίων και όχι αστικών.

4. Σε καμία κατηγορία εγχώριας άδειας δεν προβλέπεται ποινή υποβιβασμού ή μη προβιβασμού σε περίπτωση μη αδειοδότησης. Οι ποινές καθορίζονται με σαφήνεια στα άρθρα 8β και 8γ όπως αποφασίστηκαν από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ κατόπιν προτάσεων των διοργανωτριών (Super League 1 και Super League 2).

5. Για τις ΠΑΕ που έχουν εκδοθεί τελεσίδικες και δεσμευτικές αποφάσεις της FIFA , τα καταλογισθέντα ποσά θεωρούνται οφειλόμενα και θα εξεταστούν υπό το πρίσμα του άρθρου 50 περί ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τέλος σύμφωνα με το Άρθρο 9, παρ. 12 του Κανονισμού Αδειοδότησης «η συμμετοχή σε αγώνες κατάταξης (playoffs) βασίζεται αποκλειστικά στα αγωνιστικά αποτελέσματα και δεν δύναται να συνδεθεί με την εξασφάλιση άδειας».

 

To Top