«Άδειασμα» στον Χαρδαλιά από το meteo: Tα «6 μποφόρ» στο Τατόι ήταν τελικά… 2!

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει την κατάσταση με τις πυρκαγιές σχυρίστηκε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου πως οι άνεμοι στο Τατόι έφταναν τα… 6 μποφόρ (!), ενώ ολόκληρη η Ελλάδα βοούσε πως οι άνεμοι ήταν σχεδόν μηδενικοί και οι πολίτες αδυνατούσαν να καταλάβουν πως ήταν τόσο δύσκολο να περιοριστεί μια πυρκαγιά με τόσο ανίσχυρους ανέμους.

Το meteo.gr προχώρησε σε μια ανάρτηση μετά τη συνέντευξη τύπου του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπου εκεί αναφερόταν πως οι άνεμοι ήταν της τάξεως των 2 μποφόρ! Μια επίσημη επιστημονική τοποθέτηση και όχι αυθαίρετη ερμηνεία ενός πολιτικού που είναι άσχετος με το θέμα. Το meteo επεσήμανε μάλιστα πως η αναφορά του Νίκου Χαρδαλιά για… ριπές των 6 μποφόρ, είναι αδόκιμη επιστημονικά ερμηνεία, διότι η κλίμακα μποφόρ αφορά μόνο τον μέσο άνεμο και όχι τις ριπές.

Ενώ με σαφή τρόπο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, διορθώνει τον Νίκο Χαρδαλιά και όσους πολιτικούς και δημοσιογράφους μεταχειρίζονται με τόση ευκολία τη λέξη «μικροκλίμα» (που έχει γίνει μία από τις αγαπημένες «καραμέλες» των τελευταίων ημερών), υπογραμμίζοντας πως ο όρος «κλίμα» σημαίνει κάτι διαφορετικό, και δεν είναι ορθό να χρησιμοποιείται για μια πυρκαγιά που ενδεχομένως «δημιουργεί τον δικό της καιρό».

Η ανάρτηση του meteo.gr στο Facebook αναφέρει συγκεκριμένα:

«Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες στο Τατόι κατά την έναρξη και αρχική εξάπλωση της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς – 3 Αυγούστου 2021.
Σύμφωνα με τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο Τατόι, το πρωί της Τρίτης 3 Αυγούστου μέχρι και τις 17:00, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, εντάσεως 8 με 10 km/h, δηλαδή 2 Μποφόρ.
Στις 17:00 η μέση 10-λεπτη ταχύτητα του ανέμου παρουσίασε ξαφνική ενίσχυση στα 19 km/h (3 Μποφόρ) με ριπές στα 45 km/h η οποία οφείλεται ξεκάθαρα στην μεταβολή των τοπικών καιρικών συνθηκών λόγω της πυρκαγιάς (η κλίμακα Μποφόρ αφορά μόνο τον μέσο άνεμο και όχι τις ριπές).
Aυτό άλλωστε διακρίνεται και στο διάγραμμα της θερμοκρασίας που ξαφνικά από τους 40°C, έφτασε τους 44°C σε λιγότερο από 10 λεπτά.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ο όρος “μικροκλίμα” δεν είναι δόκιμος για να περιγράψει την τοπική μεταβολή των καιρικών συνθηκών από μια δασική πυρκαγιά. Μια μεγάλη πυρκαγιά “δημιουργεί τον δικό της καιρό”, ενώ ο όρος “κλίμα” αναφέρεται στη μέση κατάστασης καιρικών συνθηκών επί μεγάλου χρονικού διαστήματος (δεκάδες χρόνια)».

 

To Top