Άλλαξαν οι πινακίδες σε “Βόρεια Μακεδονία” στη Γευγελή (photos)

Σε εξέλιξη και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς βρίσκεται στη γείτονα η αντικατάσταση των παλαιών σημάτων και επιγραφών σε συνοριακές διόδους, δημόσια σημεία της χώρας αλλά και σε ιστοσελίδες κυβερνητικών θεσμών, προκειμένου να αντικατασταθούν από τη νέα συνταγματική ονομασία της «Βόρειας Μακεδονίας».

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

Μάλιστα, με στόχο την άμεση αλλαγή της ονομασίας κόλλησαν χαρτί όπου αναγράφεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στις πινακίδες στον νέο μεθοριακό σταθμό της Γευγελής.

Τα Σκόπια ανακοίνωσαν επίσης ότι ενημέρωσαν τον ΟΗΕ για το νέο όνομα της χώρας. «Οι δύο χώρες έστειλαν» χθες, Τρίτη, «το βράδυ μια επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ (Αντόνιο Γκουτέρες), με την οποία τον ενημέρωσαν για την ημερομηνία έναρξης της ισχύος της συμφωνίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στα Σκόπια, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ρηματικές διακοινώσεις» θα σταλούν «πολύ προσεχώς» στη γραμματεία του ΟΗΕ, στις χώρες μέλη του ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς για να τους ενημερώσουν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων άλλαξε το όνομα και το σύμβολο της χώρας και στον επίσημο ιστότοπό της, όπου αναγράφεται πλέον «Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», καθώς και στον λογαριασμό της στο Twitter.

Η μετονομασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών ημερών, όπως και στις ιστοσελίδες όλων των κυβερνητικών θεσμών.

Σε επτά ημέρες η κυβέρνηση πρέπει να έχει εκδώσει τα νέα σήματα και τυποποιημένες επιγραφές που θα χρησιμοποιηθούν παντού. Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί και το σχετικό λογισμικό.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε τρεις εβδομάδες το αργότερο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις αλλαγές εντός της χώρας αλλά και σε πρεσβείες και προξενεία στο εξωτερικό.

Οι νέες πινακίδες κυκλοφορίας (ΝΜΚ αντί για ΜΚ) θα πρέπει να έχουν αρχίσει να εκδίδονται το αργότερο σε 4 μήνες. Ενδιαμέσως το υπουργείο Εσωτερικών θα παραχωρεί στους ενδιαφερόμενους αυτοκόλλητα με την ένδειξη «ΝΜΚ». Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να αρχίσουν να εκδίδονται νέα διαβατήρια. Ενδιαμέσως το υπουργείο Εσωτερικών θα σφραγίζει τα παλαιά με την ένδειξη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Τα πρώτα χαρτονομίσματα θα αρχίσουν να εκδίδονται το 2020 και αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια από το άνοιγμα του σχετικού ενταξιακού κεφαλαίου στην Ε.Ε. Σε δύο μήνες θα πρέπει να έχουν αλλάξει οι ταμπέλες στο οδικό δίκτυο όλης της χώρας. Σε έξι μήνες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής και διευκρίνισης ποια μνημεία συνδέονται με την αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό. Σε έξι μήνες θα πρέπει, επίσης, να έχει αφαιρεθεί από παντού ο Ήλιος της Βεργίνας.

Πηγή: voria.gr

To Top