Άνοιξαν οι κάλπες, μάθετε πού ψηφίζετε

Οι κάλπες άνοιξαν και η πιο κρίσιμη εκλογική διαδικασία μετά τη μεταπολίτευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στις 19:00 κλείνουν οι κάλπες. Μάθετε πού ψηφίζετε…

Τι λέει το ένστικτό σου για τον μεγάλο τελικό Μπάγερν – Τσέλσι; Πόνταρε στην expekt.com, με Bonus εγγραφής 125 €!

Χρήσιμες πληροφορίες:
Μόνο ένα επίσημο έγγραφο που θα αποδεικνύει την ταυτότητά μας είναι αρκετό για να μπορέσουμε να ψηφίσουμε. 

Πατήστε εδώ για να μάθετε πού ψηφίσετε.

Συγκεκριμένα, για να συμμετάσχουμε στις εθνικές εκλογές θα πρέπει να επιδείξουμε ένα από τα ακόλουθα επίσημα έγγραφα και τίποτε άλλο: 

-Αστυνομική ταυτότητα 
-Διαβατήριο 
-Άδεια οδήγησης 
-Ατομικό βιβλιάριο Υγείας 
-Προσωρινή βεβαίωση αρμόδιας Αρχής 

Επίσης, στην περίπτωση που το όνομα ενός εκλογέα δεν βρίσκεται στους εκλογικούς καταλόγους τότε αυτός μπορεί να ψηφίσει αρκεί να προσκομίσει πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια του δήμου όπου είναι εγγεγραμμένος. 

Στην περίπτωση δε που αποδειχθεί ότι ο εκλογέας είναι διπλοεγγεγραμμένος, τότε μπορεί και πάλι να ψηφίσει, υποβάλλοντας όμως υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνει εν γνώσει των συνεπειών του νόμου ότι δεν θα ψηφίσει και σε άλλο εκλογικό τμήμα. 

Πόσους σταυρούς βάζουμε 

Σε κάθε περιφέρεια, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, από τις 56 συνολικά της χώρας, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν έως έναν συγκεκριμένο αριθμό σταυρών -με ανώτερο τους 4- στο ψηφοδέλτιο του κόμματος που έχουν επιλέξει να ψηφίσουν. 

Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης στους υποψηφίους βουλευτές εξαρτάται κατά κανόνα από τον αριθμό των ψηφοφόρων της κάθε περιφέρειας. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο αριθμός των σταυρών που δικαιούμαστε να βάλουμε. 

Βέβαια αυτό δεν είναι απόλυτο καθώς σε αρκετές περιφέρειες παρότι εκλέγονται 2 ή και 3 βουλευτές εμείς μπορούμε να βάλουμε μόνο ένα σταυρό προτίμησης. Σε τρεις περιφέρειες και συγκεκριμένα στην Α’ και Β’ Αθηνών και στην Α’ Θεσσαλονίκης μπαίνουν οι περισσότεροι σταυροί που είναι τέσσερις. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα πρέπει να επιλέξουμε και να «σταυρώσουμε» 4 υποψηφίους, αλλά και λιγότερους ώστε να μην ξεπεράσουμε τους 4. 

Μπορούμε εάν θέλουμε να «ρίξουμε» στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του κόμματος που θέλουμε «ασταύρωτο». Είναι έγκυρο και προσμετράτε υπέρ του κόμματος που επιλέξαμε να ψηφίσουμε.

To Top