ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άρειος Πάγος: Δεν εκδίδονται οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί

Την απόφαση να μην προχωρήσει στην έκδοση στην Τουρκία των 8 Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα την επομένη του πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν, έλαβε το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου.

Οχι» αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, απορρίπτοντας το αίτημα των τουρκικών αρχών και δεχόμενο τα επιχειρήματά τους ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς, ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.

Για τους τέσσερις πρώτους η απόφαση ήταν ομόφωνη και αρνητική για το αίτημα των τουρκικών αρχών, για τους άλλους δύο το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε τη μη έκδοση τους με μειοψηφία ενός μόνο μέλους, ενώ για τους δύο τελευταίους επίσης η απόφαση υπήρξε ομόφωνη κατά της εκδόσεως.

Και για τους οκτώ διατάχθηκε η απόλυση τους από τις φυλακές. Και οι οκτώ ήταν παρόντες και με σεβασμό και συγκίνηση άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου.

Η ανακοίνωση της απόφασης από το ανώτατο δικαστήριο είχε αρχικά προγραμματισθεί για το πρωί της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου, όμως αναβλήθηκε για σήμερα Πέμπτη, στις 3 το μεσημέρι, λόγω της συνεχιζόμενης διάσκεψης των μελών του δικαστηρίου.

Η υπόθεση είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, καθώς παρουσίαζε έντονο πολιτικό και διπλωματικό ενδιαφέρον, με διεθνή μέσα ενημέρωσης να μιλούν για ένα «τέστ αντοχών της δημοκρατίας».

To Top