ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άρης, ΕΠΟ-ΠΟΚ και… Κωνσταντινούπολη

Αλήθεια ποιες είναι οι σχέσεις των «κίτρινων» με την ΕΠΟ και γιατί η ομοσπονδία θα πρέπει να τους ευγνωμονεί. Άγνωστες ιστορίες που προκαλούν… δέος, αλλά είναι καταγεγραμμένες στο μεγαλείο αυτού του συλλόγου.Stoiximan.gr: Θα επιστρέψει ως πρώτος ο Άρης στη Superleague; 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕ ΞΙΦΟΛΟΓΧΕΣ

Σε έναν αγώνα Άρη-ΑΕΚ Θεσσαλονίκης το 1925, ο Αλέξανδρος Ζηνιζόπουλος (παίκτης του Άρη) έγινε πρωταγωνιστής ενός πρωτοφανούς επεισοδίου, όταν ένας στρατιώτης, που παρακολουθούσε τον αγώνα, μετά το τέλος του αγώνα του επιτέθηκε και τον τραυμάτισε με την ξιφολόγχη του.

ΑΡΗΣ-ΕΠΟ, ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΓΑΠΗΣ…

Μπορεί τα τελευταία… πολλά χρόνια οι σχέσεις των διοικήσεων του Άρη με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να μην είναι ιδιαίτερα καλές, αλλά σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα, αν δεν υπήρχε ο Άρης (και ο Ηρακλής) το πιο πιθανό είναι να είχε διαλυθεί η ΕΠΟ. Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1926, αλλά σύντομα βρήκε ως αντιμέτωπους τους τρεις μεγάλους της Αθήνας, οι οποίοι μάλιστα εκείνη την περίοδο είχαν δημιουργήσει το περιβόητο ΠΟΚ (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Κέντρου).

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ήθελαν να πάρουν με τον μέρος τους και τους Άρη και Ηρακλή, ωστόσο οι δύο ομάδες αντιστάθηκαν. Στις 3 Οκτωβρίου 1927 στην Θεσσαλονίκη έγινε η δεύτερη γενική συνέλευση της ΕΠΟ, ενώ παράλληλα διεξήχθη φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στον Άρη και τον Ηρακλή, τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν για την ενίσχυση του ταμείου της Ομοσπονδίας. Μάλιστα για τον ίδιο λόγο, τους επόμενους μήνες έγιναν κι άλλα φιλικά.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΕ ΧΟΡΤΟ

Στις 27 Ιουλίου 1929 οι ποδοσφαιριστές του Άρη για πρώτη φορά στην ζωή τους αγωνίστηκαν σε γήπεδο με χόρτο. Ηταν ένα φιλικό παιχνίδι με την βουλγαρική AC 23, που διεξήχθη στο γήπεδο της Λέφσκι στη Σόφια. Ο Άρης σε εκείνο το παιχνίδι ηττήθηκε με 3-2. Η επιστροφή «συνοδεύτηκε» από ένα ατύχημα. Ενώ τα αυτοκίνητα βρισκόταν ακόμη επί βουλγαρικού εδάφους, ένα από αυτά ανατράπηκε με αποτέλεσμα να χτυπήσουν κάποιοι ποδοσφαιριστές. Ευτυχώς οι τραυματισμοί ήταν επιπόλαιοι και μόνο ο Νίκος Αγγελάκης παρέμεινε κλινήρης για τρεις ημέρες, με μώλωπες.

Η ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Μετά από σχετική πρόσκληση της Φενέρμπαχτσε και της Γαλατασαράι, η ομάδα του Άρη ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη τον Φεβρουάριο του 1930. Το ταξίδι έγινε λίγες ημέρες πριν υπογραφεί η συνθήκη φιλίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, επί πρωθυπουργίας Ελευθέριου Βενιζέλου. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι (Ελληνες, Τούρκοι επίσημοι, εκπρόσωποι των τουρκικών ομάδων, αλλά και απλοί φίλαθλοι) υποδέχθηκαν την αποστολή στον σιδηροδρομικό σταθμό της Πόλης. Την επόμενη ημέρα στο γήπεδο του Ταξίμ έγινε το πρώτο παιχνίδι με την Φενέρμπαχτσε, παρουσία 10.000 οπαδών. Τελικό σκορ 2-2 χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό. Δύο μέρες αργότερα ο Άρης ηττήθηκε με 5-1 από την Γαλατασαράι. Πάλι, όλα κύλησαν ομαλά.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΟ 1940

Την περίοδο 1939-40 ο Άρης αντιμετώπισε στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας τον Παναθηναϊκό, στην έδρα των «πράσινων». Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Σωτήρης Ασπρογέρακας, πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού! Η ομάδα της Θεσσαλονίκης ηττήθηκε τελικά με 3-1, αλλά ο αγώνας στιγματίστηκε από την υπόδειξη ενός ανύπαρκτου πέναλτι μόλις στο 8’ υπέρ του Παναθηναϊκού. Πώς έγινε αυτό άραγε;

To Top