Άρης και άρθρο 99: Οι κινήσεις της ΚΑΕ εφόσον ανοίξει η διαδικασία, οι 90 δόσεις στο δημόσιο και η πρόταση στους υπόλοιπους πιστωτές

Η εκδίκαση της υπόθεσης για την υπαγωγή στο άρθρο 99 πήγε πολύ καλά για τον μπασκετικό Άρη και πήγε καλά γιατί το μεγαλύτερο μέρος των πιστωτών δεν έκανε παρέμβαση κατά της διαδικασίας, κάτι που οδηγεί σε ένα συμπέρασμα. Οι κίτρινοι είναι αισιόδοξοι και περιμένουν την απόφαση, αλλά και την επόμενη μέρα της απόφασης εφόσον αυτή είναι θετική.

Στο σενάριο που δεν ανοίξει η διαδικασία υπαγωγής στο άρθρο 99, τότε οι κίτρινοι μπαίνουν σε περιπέτειες και το πρώτο βήμα τους θα είναι η κατάθεση νέας αίτησης, διαφοροποιημένης προφανώς σε κάποια σημεία. Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο.

Στο – πιο πιθανό βάσει όσων συνέβησαν χθες – σενάριο που η απόφαση του δικαστηρίου δώσει την έγκρισή του για να ανοίξει η διαδικασία, τότε ουσιαστικά αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση μεταξύ της ΚΑΕ και των πιστωτών της. Πρώτο και κύριο μέλημα της ΚΑΕ είναι να επιτευχθεί συμφωνία με το δημόσιο για την αύξηση των δόσεων. Οι κίτρινοι θέλουν να πετύχουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό δόσεων, που στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι 90 δόσεις. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε χθες ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Λευτέρης Αρβανίτης αν και εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία στις 90 δόσεις – ήδη υπάρχουν επαφές, συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Οικονομικών και της ΦΑΕ – τότε θα καταβάλλεται κάθε μήνα ένα ποσό που θα είναι κοντά στα 20.000 ευρώ, το μισό από ότι πρέπει να καταβάλει σήμερα η ΚΑΕ. Τουτέστιν ένα ποσό περίπου 240.000 ευρώ ετησίως και όχι ένα ποσό περίπου 500.000 ευρώ που είναι υποχρεωμένη η εταιρεία να πληρώνει με τα τωρινά δεδομένα…

Το δεύτερο μεγάλο “κομμάτι” της διαδικασίας υπαγωγής έχει να κάνει με τους υπόλοιπους πιστωτές, παίκτες και προμηθευτές. Εκεί θα γίνουν συζητήσεις κατά περίπτωση, αν και η ΚΑΕ έχει ήδη προτείνει μια οριζόντια λύση σε όλους. Αυτή η πρόταση αφορά 50% “κούρεμα” της οφειλής και αποπληρωμή σε 48 δόσεις. Εφόσον δεν προκύψει συμφωνία με ορισμένους πιστωτές, τότε θα υπάρξει συγκεκριμένος μεσολαβητής, ενώ και το δικαστήριο είναι σε θέση να ορίσει τα ποσοστά μείωσης των οφειλομένων και τον αριθμό των δόσεων.

Αν και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, οι κίτρινοι στο ξεκίνημα της επόμενης χρονιάς θα έχουν ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες υπαγωγής και θα λειτουργούν βάσει συγκεκριμένου πλάνου για την οικονομική εξυγίανση.

 

To Top