ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άρης-ΠΑΟΚ: Κρατάει χρόνια, αυτή η… κολόνια!

«Αρης-ΠΑΟΚ, το ντέρμπι των αιώνιων αντιπάλων»… Η πιο συνηθισμένη πρόταση που εκφράζεται όλα τα χρόνια, σχεδόν από την ημέρα ίδρυσης των δυο ομάδων…

Stoiximan.gr: Το Παιχνίδι σου Καλύτερο με Live Streaming και Cash-out (ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)!

Η αλήθεια είναι ότι η κόντρα Άρη-ΠΑΟΚ ξεκίνησε στα βάθη του χρόνου… Με τη βοήθεια της… μηχανής του χρόνου αξίζει να θυμηθούμε ότι στις αρχές του 20ου αιώνα, στη Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης, από το ποδοσφαιρικό τμήμα της οποίας προήλθε ο ΠΑΟΚ το 1925. Οι δύο ομάδες -ΑΕΚΘ και ΠΑΟΚ- συγχωνεύτηκαν επίσημα το 1929 με έμβλημα τον δικέφαλο αετό. Τόσο ο Άρης όσο και η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης είχαν ως χρώματα το κίτρινο και το μαύρο με σαφείς αναφορές στα χρώματα του Βυζαντίου. Η κόντρα, πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις όταν τέσσερις Κωνσταντινουπολίτες ποδοσφαιριστές του Άρη (Βεντουρέλης, Αρμάσης, Πάγκαλος, Μαλτζέζος) άλλαξαν στρατόπεδο και πήγαν στην ΑΕΚΘ. Μάλιστα, ο πρώτος ύμνος του ΠΑΟΚ έλεγε πως «δεν φοβόμαστε κανέναν, Άρη ούτε Ηρακλή, γιατί έχουμε αρχηγό μας Βεντουρέλη μερακλή».

Έπαθλο τα χρώματα…
Το 1925 ο Άρης και ο «ανεπίσημος» ΠΑΟΚ (τυπικά ιδρύθηκε το 1926) έπαιξαν με έπαθλο τα χρώματα. Όποιος έχανε, θα άλλαζε χρώματα στη φανέλα. Ο Άρης κέρδισε με 5-2, διατήρησε τα κιτρινόμαυρα και στη συνέχεια οι άνθρωποί του κατήγγειλαν, ότι ένας στρατιωτικός, φίλος της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, επιτέθηκε με δολοφονικές προθέσεις εναντίον του ποδοσφαιριστή του Άρη, Αλέξανδρου Ζηνισόπουλου.

Σύρραξη και διακοπή…
Πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος της περιόδου 1927-28 Άρης και ΠΑΟΚ έδωσαν φιλικό αγώνα. Ενώ το σκορ ήταν 3-2 υπέρ των κίτρινων ξεκίνησε σύρραξη μεταξύ των παικτών. Οπαδοί και των δύο ομάδων μπήκαν στο γήπεδο, έπαιζαν ξύλο επί αρκετή ώρα και τελικά ο διαιτητής Κωτούλας διέκοψε τον αγώνα. Για λίγα χρόνια επήλθε μία σχετική συμφιλίωση και μάλιστα, το 1930, οι δύο ομάδες ένωσαν τις δυνάμεις τους όταν κατέβασαν μικτή ομάδα εναντίον της ΑΕΚ. Η ΑΕΚ κέρδισε με 6-0 και η μεικτή διαλύθηκε. Πάντως, για αρκετά χρόνια, ο Άρης χρησιμοποιούσε περιστασιακά το γήπεδο του ΠΑΟΚ στο Σιντριβάνι, χωρίς προβλήματα.

Πλάκες και ρήξη
Στη Θεσσαλονίκη γίνονταν πλάκες μεταξύ των φιλάθλων, με ελάχιστες παρεκτροπές. Το 1955, όμως, μία μετακίνηση ποδοσφαιριστή στάθηκε αφορμή για να επέλθει ρήξη. Ο τερματοφύλακας Κώστας Βελλιάδης θεωρούταν «ψυχή του Άρη» και έμεινε στην ιστορία η αυταπάρνησή του όταν έπαιξε το 1953 κόντρα στον Παναθηναϊκό με κάταγμα στο χέρι. Τον Απρίλη του 1955 τραυματίστηκε και παραγκωνίστηκε. Το ίδιο καλοκαίρι ζήτησε μεταγραφή και οι άνθρωποι του Άρη του έδωσαν την ελευθέρας τους. Στις 10 Ιουλίου πήγε στον μεγάλο αντίπαλο, τον ΠΑΟΚ και έγινε αφορμή ώστε η πόλη να χωριστεί σε δύο στρατόπεδα εξαιτίας της επιλογής του παίκτη. Λίγα χρόνια αργότερα, ένας θρύλος του Άρη, ο Κλεάνθης Βικελίδης, ανέλαβε προπονητής του ΠΑΟΚ, σχέση που κράτησε μόνο λίγους μήνες.

Καμπάνης…
Η ιστορία έφερε στο τιμόνι των δυο ομάδων δυο σημαντικούς παράγοντες. Τον Νίκο Καμπάνη στον Άρη και τον Γιώργο Παντελάκη στον ΠΑΟΚ. Από τις 6 Οκτωβρίου του 1963 και για σχεδόν δέκα χρόνια ο Άρης παρέμενε αήττητος στους αγώνες με τον ΠΑΟΚ. Το αποκορύφωμα της αντιπαλότητας σημειώθηκε πριν από τον τελικό κυπέλλου του 1970. Ο ΠΑΟΚ είχε κάνει ένσταση υποστηρίζοντας ότι δεν έπρεπε να παίξει με τον Άρη ο Τάκης Λουκανίδης. Ο Καμπάνης χαρακτήρισε… «μαμές» τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ και τελικά έχασε τη μάχη σχετικά με τον Λουκανίδη. Ο Άρης πήρε το τρόπαιο…

 

To Top