Άρση lockdown: Το πλάνο της κυβέρνησης – Τι θα γίνει με σχολεία, καταστήματα και μετακινήσεις (video)

Εντός του Απριλίου όπως όλα δείχνουν θα ανοίξει η εξωτερική εστίαση. Στις 5 Απριλίου θα γίνει το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων αλλά και των σχολείων. Ο δρόμος για την… ελευθερία φτάνει στο τέλος του. Η κοινωνία που είναι κλειδωμένη εδώ και πέντε μήνες μπαίνει στο τελευταίο… 400άρι και σύμφωνα με την βούληση της κυβέρνησης, αρχίζει να αποκαθίσταται η κανονικότητα με ορίζοντα το καλοκαίρι, οπότε και θα έχει επανέλθει πλήρως. 

Με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, η εβδομάδα που έρχεται, θα είναι η τελευταία που θα έχουμε κατεβασμένα ρολά στα μαγαζιά.

Αρχικά, θα ανοίξουν τα μικρά καταστήματα από τις 5 Απριλίου κι όσο περνά ο καιρός θα μπουν στο «κόλπο» και τα μεγάλα πολυκαταστήματα, τα mall και τα εμπορικά κέντρα και πάρκα.

Μαζί, θα ανοίξουν και τα σχολεία υπό αυστηρούς όρους, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνεται υποχρεωτικά self testing κάθε Δευτέρα από μαθητές κι εκπαιδευτικούς γυμνασίων και λυκείων. Για τις μικρότερες βαθμίδες, δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία – παιδικούς σταθμούς δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα γίνεται ο έλεγχος των μικρών μαθητών κι αν θα ανοίξουν κι αυτά μαζί με τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Το μεγαλύτερο αγκάθι, που δεν είναι άλλο από την εστίαση, θα… σηκώσει κεφάλι περί τα μέσα Απριλίου. Πιθανώς, ειδικοί και κυβέρνηση θα αφήσουν μια εβδομάδα να κυλήσει με ανοιχτή την αγορά και τα σχολεία για να μελετήσουν την επιδημιολογική εικόνα κι ακολούθως θα ανάψουν το πράσινο φως για την πολύπαθη εστίαση, η οποία θα ανοίξει στους εξωτερικούς χώρους, με συγκεκριμένο αριθμό πελατών και αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας, όπως και στις υπόλοιπες δραστηριότητες.

Πάσχα και τουρισμός

Το colpo grosso δεν παύει να είναι ο τουρισμός. Η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της για οικονομική ανάκαμψη στο πολυτιμότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, που δεν είναι άλλο από τον… ήλιο και την θάλασσα κι έτσι έχει ξεκινήσει τις διμερείς συμφωνίες με χώρες που φέρνουν παραδοσιακά… καραβιές τουριστών στη χώρα μας, έτσι ώστε να μην χρειάζονται καραντίνα κι άλλα «covid εμπόδια». Ημερομηνία έναρξης της τουριστικής περιόδου στη χώρα, έχει οριστεί η 14η Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά στις διαδημοτικές μετακινήσεις, όπως ξεκαθάρισε κι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος μιλώντας στο Mega είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί κάτι με τη συζήτηση να μετατίθεται όταν θα έχει επιτευχθεί το πρώτο τείχος ανοσίας ως προς τον εμβολιασμό. Κάτι που σημαίνει ότι για τότε μετατίθεται και η συζήτηση για το Πάσχα και το πώς θα το περάσουμε. Με τα τωρινά δεδομένα πάντως, κυβέρνηση και ειδικοί πολύ δύσκολα θα ανάψουν το πράσινο φως για την μετακίνηση από νομό σε νομό.

Με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός θα έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό, τον Μάη θα πέσουν στο τραπέζι και τα γυμναστήρια που επίσης ανεβαίνουν τον δικό τους… Γολγοθά, αλλά και οι υπόλοιπες δραστηριότητες, όπως οι συναυλίες, τα θέατρα, που αναμένεται να ξαναδούν… άσπρη μέρα μέσα στον Ιούνιο.

Το όπλο για όλα τα παραπάνω, είναι πρωτίστως η ατομική ευθύνη και κατ’ επέκταση η αυτοδιάγνωση. Οπότε, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η παροχή των δωρεάν τεστ (self test) θα ισχύσει για Απρίλιο και Μάιο και από τον Ιούνιο θα μπορεί να υποχωρήσει λόγω των αυξημένων εμβολιασμών. «Αν χρειαστεί όμως θα συνεχιστεί», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σκέρτσος.

Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό το self test

Το self testing θα είναι υποχρεωτικό για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Τις πρώτες ημέρες θα δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών, γιατί είναι εργασιακά ενεργή ηλικιακή ομάδα. Περισσότερες οδηγίες θα δοθούν τις επόμενες μέρες. Αν είναι θετικό, με δεύτερο ταχύ τεστ (rapid test) θα μπορεί να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.

Εργαζόμενους σε ακτοπλοΐα, ναυτιλία, λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, μεταποίηση, δικαστήρια, επιχειρήσεις. Στα σχολεία: υποχρεωτικό self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές μία φορά την εβδομάδα.

To Top