Έγγραφο Μαυραγάνη: «Εξετάζουμε αλλαγές στο άρθρο 99 προς όφελος του Δημοσίου» (photos)

Αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.  Δεν είναι κάποιο μυστικό, ούτε φημολογία, αλλά έγγραφη τοποθέτηση του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη από τις 21 Ιανουαρίου σχετικά με το άρθρο 99, αλλά και το άρθρο 107!

Μια είδηση που έχει δημοσιευτεί, ήδη στον ελληνικό Τύπο και υπογραμμίζει με έμφαση την ανάγκη ετοιμότητας και εγρήγορσης όλης της οικογένειας του Άρη προκειμένου για να παρουσιαστεί ενωμένη, πανέτοιμη κι αποτελεσματική στον δύσκολο και δύσβατο δρόμο της επιβίωσης της κίτρινης ΠΑΕ.

Στις 21 Ιανουαρίου (δέκα μέρες μετά το δικαστήριο του Άρη, το οποίο αναβλήθηκε τελικά για τις 12 Απριλίου) σχεδόν στο σύνολο του οικονομικού, αλλά και πολιτικού Τύπου δημοσιεύτηκε η έγγραφη απάντηση του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη στην σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη για το άρθρο 99, η οποία είχε πρωτοκολληθεί στις 10 Δεκεμβρίου στη Βουλή των Ελλήνων.

Σε αυτήν την απάντηση ουσιαστικά ο υφυπουργός προαναγγέλλει (επίσημα) αλλαγές  με τις οποίες οι “προσφεύγοντες στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα δεν θα προστατεύονται πλήρως όσον αφορά τις οφειλές τους προς το δημόσιο”, θέση που καταγράφηκε από το σύνολο του Τύπου και σχολιάστηκε από ειδικούς σε οικονομικά θέματα συντάκτες σε εφημερίδες και σάιτ μεγάλης επισκεψιμότητας (π.χ. Πρώτο Θέμα, Έθνος, Κεφάλαιο, capital.gr).

Στο σχετικό έγγραφο ο Μαυραγάνης παραδέχεται δημόσια ότι εξετάζεται η τροποποίηση του άρθρου 99 και σημειώνει συγκεκριμένα ότι: «Οι εξεταζόμενες τροποποιήσεις αποσκοπούν στη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου ως ενός από τους βασικούς πιστωτές των επιχειρήσεων που αιτούνται υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα».

Πρέπει εδώ να τονιστεί ότι η υπαγωγή του Άρη στο άρθρο 99 είναι εκ πραγμάτων προς όφελος του Δημοσίου, μια και εξασφαλίζεται η εξυπηρέτηση των χρεών μέσα από ένα βιώσιμο πλάνο. Τη στιγμή, μάλιστα, που από τα χρέη αυτά το 55% είναι προς το Δημόσιο.

Το PRESSARIS απευθύνθηκε στο γραφείο του βουλευτή Ηρακλείου που κατέθεσε την ερώτηση, προκειμένου να διασταυρωθεί 100% η εγκυρότητα της είδησης και κατά πόσο υπάρχει καταγεγραμμένη η απάντηση αυτή από το υπουργείο. Η έγγραφη απάντηση δημοσιεύεται σήμερα, φέροντας τη σφραγίδα του υπουργείου Οικονομικών και την υπογραφή του υφυπουργού, έχοντας κοινοποιηθεί στη Βουλή των Ελλήνων, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Καταγεγραμμένη και σε… κοινή θέα από τον πρωθυπουργό μέχρι και τον τελευταίο υπάλληλο της Βουλής. Δεν είναι φήμες, ούτε κάποιο μυστικό non paper…

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ερώτηση του βουλευτή Αυγενάκη έγινε προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα.

Οι καταγεγραμμένες, πλέον, προθέσεις του Δημοσίου σχετικά με την αλλαγή πλεύσης στο άρθρο 99, καθιστούν ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη να βρεθεί ο Άρης σε θέσεις μάχης και υψηλής ετοιμότητας.

Οι διοικήσεις των ΠΑΕ και ΚΜΑ, αλλά και η νομική επιτροπή που έχει αναλάβει την υπόθεση βρίσκονται σε εγρήγορση, σύμφωνα, μάλιστα, με την τελευταία ανακοίνωση και γνωρίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν, ώστε να αντιδράσουν άμεσα και αποτελεσματικά. Μέχρι στιγμής έχουν δώσει τις μάχες τους, αλλά ο “πόλεμος” συνεχίζεται για τη σωτηρία του Άρη. Με μεγαλύτερα προφανώς εμπόδια…

Η επιβίωση, όμως, είναι ένα στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί!

Δείτε εδώ τα έγγραφα της ερώτησης του (κυβερνητικού) βουλευτή Ηρακλείου και της απάντησης από το υπουργείο Οικονομικών:

 

 

 

To Top