ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έκθεση ΔΝΤ: Ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα άνευ όρων

Νέα παρέμβαση για το ελληνικό χρέος που δείχνει τις… προθέσεις με τις οποίες προσέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων του αυριανού Eurogroup έκανε το ΔΝΤ, μέσω της πρώτης έκθεσης βιωσιμότητας που εκπόνησε από το περασμένο καλοκαίρι.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητεί από τους ευρωπαίους να παράσχουν εκ των προτέρων και «δίχως όρους» ελάφρυνση χρέους στην ελληνική κυβέρνηση, προτείνοντας μεταξύ άλλων η Αθήνα να λάβει άμεσες παραχωρήσεις για τα νέα δάνειά της μέσω μεγαλύτερων περιόδων ωριμάνσεων, αναβολές πληρωμών, και σταθερά επιτόκια.

Οι προτάσεις του Ταμείου οδηγούν σε μείωση του Δημόσιου Χρέους στο περίπου 100% του ΑΕΠ έως το 2060. Σε όρους καθαρής ονομαστικής αξίας (Net Present Value), τα μέτρα που προτείνει το Ταμείο επιφέρουν μία ωφέλεια της τάξεως του 50% του ΑΕΠ. Από αυτή, το περίπου 18% με 24% του ΑΕΠ (δηλαδή 31 έως 42 δισ. ευρώ) θα προκύψουν από την αναπροσαρμογή των επιτοκίων, ενώ η εναπομείνασα εξοικονόμηση θα προέλθει από την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων.

Ανάμεσα σε άλλα μέτρα που προτείνονται είναι η παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τον EFSF (κατά 14 χρόνια) από τον ESM (κατά 10 χρόνια) και των διμερών δανείων από την ΕΕ (κατά 30 χρόνια).

Παράλληλα, το Ταμείο εισηγείται την επέκταση της περιόδου χάριτος από τον ESM κατά 6 έτη και κατά 17 έως 20 ετών των δανείων από τον EFSF και των διακρατικών, αντιστοίχως. Η εξέλιξη αυτή θα μείωνε τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου κατά 17% του ΑΕΠ έως το 2040 και κατά 24% έως το 2060.

Αυτό θα έδινε «ισχυρό σήμα στις αγορές σχετικά με τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να χρησιμοποιήσει όλα τα στοιχεία της αναδιάρθρωσης χρέους» αναφέρει το ΔΝΤ.

Το Ταμείο, σύμφωνα με τους Financial Times πιέζει για πιο φιλόδοξα μέτρα όπως την αναδιάρθρωση του 1/3 των επίσημων δανείων της Ελλάδας στο τέλος κάθε έτους από τώρα μέχρι το 2018.

Όπως αναφέρει, χωρίς τέτοια μέτρα το άχθος χρέους της χώρας που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 180% θα εκτοξευθεί στο 250% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

Τα κόστη χρηματοδότησης –τα χρήματα δηλαδή που θα πρέπει να χρησιμοποιεί η Ελλάδα για να εξυπηρετήσει το χρέος της- θα ανέλθουν στο 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, τρεις φορές περισσότερα από το 20% που θεωρείται αναγκαίο για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Στην ανάλυση τονίζεται ακόμα:

Η  παροχή εμπροσθοβαρούς και άνευ όρων στοιχείου στην ελάφρυνση χρέους είναι κρίσιμη για να δοθεί ένα δυνατό και αξιόπιστο σήμερα στις αγορές σχετικά με την δέσμευση των επίσημων πιστωτών για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα χρέους, το οποίο από μόνο του θα μπορούσε να συμβάλει στην μείωση του χρηματοδοτικού κόστους.

Το ΔΝΤ διαμηνύει πως πλέον θεωρεί απαραίτητη τη ριζική ελάφρυνση του χρέους για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του καθώς εκτιμά πως στην χώρα δεν υπάρχει η πολιτική στήριξη για τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και σε διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Η έλλειψη πολιτικής στήριξης για μία ισχυρή και μεγάλης κλίμακας επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δείχνει ότι δεν είναι πλέον δυνατό να βασίσουμε την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους στην υπόθεση ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει γρήγορα έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας στην Ευρωζώνη».

Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, το Ταμείο επαναλαμβάνει η θέση του πως η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Για την ακρίβεια διατυπώνεται εκ νέου η φράση ότι «θα χρειαστούν ηρωικές προσπάθειες», για να επιτευχθεί το εν λόγω πλεόνασμα. «Λίγες χώρες κατάφεραν να επιτύχουν και να διατηρήσουν τόσο μεγάλα επίπεδα πρωτογενούς πλεονάσματος για μία δεκαετία ή και περισσότερο και είναι πολύ απίθανο η Ελλάδα να το κάνει αυτό αν ληφθεί υπόψη ότι οι θεσμοί παραγωγής πολιτικής της είναι ακόμη αδύναμοι και ότι η ανεργία θα παραμείνει σε διψήφια επίπεδα για αρκετές δεκαετίες» εκτιμά το ταμείο που επανατοποθετεί τον μακροπρόθεσμο στόχο για την ανάπτυξη στο 1,25%.

Τέλος, το Ταμείο κατεβάζει σημαντικά τους στόχους των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις στα 5 δισ. ευρώ. Ως προς το θέμα των τραπεζών, το ΔΝΤ υποστηρίζει πως μπορεί να χρειαστούν επιπλέον 10 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να μην βάζει στην ανάλυση πιθανότητα άντλησης εσόδων από τις μετοχές τους.

Πηγή: newpost.gr

To Top