Έκθεση-κόλαφος για τον τελικό του Champions League: «Παταγώδης αποτυχία!»

Για παταγώδη αποτυχία κάνει λόγο η έκθεση εμπειρογνωμόνων που ανέλυσε τις συνθήκες διεξαγωγής του τελικού του Champions League στο Παρίσι.

Την ώρα που η UEFA τηρεί σιγή ιχθύος εδώ και μήνες και αναμένει την ολοκλήρωση της δικής της έρευνας το Νοέμβριο, ένα πάνελ εμπειρογνωμόνων χαρακτηρίζει ως παταγώδη αποτυχία τον τελικό του Champions League που έγινε στο Παρίσι στις 28 Μαΐου ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ.
Η έρευνά τους, μετά από εξέταση καταθέσεων, ρεπορτάζ και οπτικοακουστικού υλικού κάνει λόγο για ανεπαρκή προετοιμασία της UEFA και των αρμόδιων αρχών του Παρισιού, υπέρμετρη χρήση βίας από την αστυνομία, ελλιπέστατα μέτρα για την ασφάλεια των φιλάθλων, αλλά και απρόκλητες επιθέσεις σε φιλάθλους από τις αρχές ή και από τοπικές συμμορίες που τους λήστεψαν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της L’ Equipe τον Σεπτέμβριο, δύο οπαδοί της Λίβερπουλ φέρονται να αυτοκτόνησαν μετά τα όσα συνέβησαν στον τελικό. Μάλιστα, αμφότεροι ήταν επιζήσαντες της τραγωδίας του «Χίλσμπορο» το 1989 και όπως είχε αναφερθεί τα συμβάντα στο Παρίσι τούς ξύπνησαν τις τραυματικές μνήμες του παρελθόντος.
Υπενθυμίζεται πως στο γήπεδο εμφανίστηκαν χιλιάδες κάτοχοι πλαστών εισιτηρίων που βρήκαν θέση αφήνοντας εκτός ανθρώπους που είχαν πληρώσει μια περιουσία για να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Από την ένταση στους γύρω χώρους η σέντρα στον αγώνα καθυστέρησε για 36 λεπτά.
Αρχικά οι διοργανωτές είχαν αποδώσει την αναστάτωση σε καθυστερημένη άφιξη των φιλάθλων στο «Σεντ Ντενί», ωστόσο γρήγορα αποκαλύφθηκε πως το κοινό δεν έφερε καμία ευθύνη. Η UEFA έχει απολογηθεί με ανακοίνωση στους φιλάθλους των δύο ομάδων για την αναστάτωση, αλλά μένει να φανεί αν και πώς θα τους αποζημιώσει, καθώς έχουν υπάρξει μαζικές αγωγές σε βάρος της.

 

To Top