Έκτακτη σύσκεψη για εκλογές ή δημοψήφισμα

Με τη διαπραγμάτευση να παραμένει σε κρίσιμο σημείο, και τους εταίρους να αξιώνουν από την Αθήνα αντιλαϊκά μέτρα, όλα τα σενάρια, ακόμη και των εκλογών, παραμένουν ανοιχτά:

«Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία θα λειτουργήσει ενισχυτικά για έναν έντιμο συμβιβασμό» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, την Πέμπτη.

Την πιθανότητα να στηθούν ξανά κάλπες μέσα σε λίγους μήνες δεν απέκλεισε ούτε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας.

Οι δηλώσεις κορυφαίων υπουργών, αλλά κυρίως όσα εκτυλίχθηκαν χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, φαίνεται ότι σηματοδοτούν πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιστρέφει αυτή την ώρα (13:30) στην Αθήνα, συγκαλεί άμεσα Κυβερνητικό Συμβούλιο με θέμα τις προτάσεις των δανειστών.

Το χθεσινό πακέτο των πιστωτών, που παρουσίασε στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Κομισιόν, συμπεριλαμβάνει μέτρα όπως αύξηση 10 μονάδες του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό, και η κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Οι προτάσεις απορρίφθηκαν, κατηγορηματικά, από την ελληνική πλευρά, η οποία υποψιάζεται ότι οι εταίροι ακολουθούν παρελκυστική τακτική, απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

Αυτή τη λογική ενδεχομένως να υπηρετεί και η πρόσκληση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προς τον πρόεδρο της κυβέρνησης για νέο γύρο συναντήσεων, και στόχο να επιτευχθεί, αυτήν τη φορά, συμφωνία.

Έχοντας υπόψη του και τούτη την παράμετρο ο Αλέξης Τσίπρας θα προεδρεύσει, εντός της ημέρας, έκτακτης κυβερνητικής σύσκεψης, στην οποία, φαίνεται ότι δεν θα γίνει μόνον ενημέρωση.

Ο πρωθυπουργός θα βάλει στο τραπέζι τις εναλλακτικές λύσεις και ενέργειες για τη φυγή της κυβέρνησης προς τα εμπρός.

Ως επικρατέστερες διέξοδοι θα μπορούσαν να είναι η διενέργεια πρόωρων εκλογών ή η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποδοχή ή όχι της συμφωνίας που προτείνουν και θέλουν να επιβάλλουν οι δανειστές.

Στο πιθανό ερωτηματολόγιο δεν θα αναφέρεται η έξοδος από το ευρώ ή η κυκλοφορία διπλού νομίσματος, όμως, εξυπακούεται ότι τα δύο σενάρια θα αιωρούνται αμείλικτα…

To Top