Έλληνες στρατιωτικοί: Ο Ερντογάν θα αποφασίσει για την τύχη τους

Σε θρίλερ για γερά νεύρα έχει εξελιχθεί η σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών το απόγευμα της Πέμπτης (01.03.2018) από Τούρκους στον Έβρο.

Τη Δευτέρα (05.03.2018) θα δικαστούν από το δικαστήριο στην Αδριανούπολη οι Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν είναι τυχαία η συγκεκριμένη μέρα. Και αυτό γιατί την Δευτέρα επιστρέφει στην Τουρκία από την Αφρική, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κανείς δεν αποκλείει με δική του παρέμβαση οι εξελίξεις να πάρουν κάποια άλλη τροπή.

Μάλιστα, από πολλούς δεν θεωρείται τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που είχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, ο Ερντογάν ήταν εκεί και ενημερώθηκε αμέσως.

Η κατηγορία και η προφυλάκιση

Η κατηγορία που τους έχει απαγγελθεί σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι “παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής”. Ο εισαγγελέας, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες που προέρχονται από τις τουρκικές εφημερίδες, ήθελε να προστεθεί και η κατηγορία για κατασκοπεία, όμως ο δικαστής άφησε  μόνο την παραβίαση στρατιωτικής ζώνης. Ωστόσο διέταξε την προφυλάκισή τους με την υποψία διαφυγής.

Αισιοδοξία από την ελληνική πλευρά

Πάντως η ελληνική πλευρά σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων αποδέχεται μόνο την κατηγορία της παράνομης εισόδου, και ελπίζει ότι μετά την εκδίκαση οι δύο στρατιωτικοί θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χειρισμός του θέματος γίνεται αποκλειστικά από το υπουργείο Εξωτερικών και μάλιστα σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας.

Μία ακόμα θετική εξέλιξη θεωρείται από τους αναλυτές, η παρέμβαση από τις Ηνωμένες Πολιτείες που εξεδήλωσαν την επιθυμία να λήξει ομαλά το θέμα.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησαν ξεκάθαρα να μην γίνει καμία “παρέμβαση” στα κινητά τους, και να μην τεθεί κάποιο άλλο θέμα… Οι ενδείξεις προς το παρόν εκτιμούνται θετικά από την Ελληνική Διπλωματία και για πρώτη φορά το πρωί εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πράγματα δείχνουν ότι θα κυλήσουν ομαλά.

Προπαγάνδα από τα τουρκικά ΜΜΕ: «Διευρύνεται η έρευνα λόγω αντιφάσεων»

Στο μεταξύ τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά… προπαγάνδα! Και αυτό γιατί ο τουρκικός Τύπος συνεχίζει να επιμένει στην κατηγορία περί κατασκοπείας. Μάλιστα, το Σάββατο (03.03.2018) το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» ανέφερε ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί έπεσαν σε αντιφάσεις στις καταθέσεις τους, και ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η έρευνα θα συνεχιστεί.

Κάποια άλλα τουρκικά ΜΜΕ μίλησαν με έμφαση για τα «τρία κινητά» που είχαν στην κατοχή τους οι Έλληνες στρατιωτικοί, ωστόσο έτσι κι αλλιώς ο ανθυπολοχαγός στην κατάθεσή του ανέφερε ότι τόσο αυτός όσο και ο λοχίας είχαν πάνω τους τα δύο προσωπικά κινητά τους, αλλά και ένα της υπηρεσίας.

Δείτε το βίντεο

Αυτό είναι το σημείο που συνελήφθησαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Σε μικρή απόσταση από το Τελωνείο των Καστανιών Έβρου βρίσκεται η επίσημη διάβαση μεταξύ των δύο χωρών. Σε ένα μικρό δάσος, το χέρσο, δίπλα στη γέφυρα που δεν χωριζόταν από τον φράχτη οι δύο στρατιωτικοί λόγω των καιρικών συνθηκών αποπροσανατολίστηκαν και εντοπίστηκαν στην παράνομη ζώνη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν από την Τούρκικη πλευρά.

To Top