ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Ένα ακόμη… ξεχωριστό blog στο PRESSARIS: Η άμεση απόφαση…

Μία οικογένεια προγραμματίζει τις διακοπές του καλοκαιριού. Ξέρει πως είναι η πρώτη φορά, μετά από τρία χρόνια, που δεν κινδυνεύει με απόλυση ο πατέρας. Δεν είναι μακριά οι εποχές που περίμεναν όλοι, με κάμποση αγωνία, να φτάσει μέσα Ιουνίου για να αποφανθούν τα ευρωπαϊκά… δικαστήρια, στα οποία ήταν αναγκασμένος να προσφεύγει.

Με το στανιό, όλα. Για να ευχαριστηθούν όλοι, ειδικά τα παιδιά. Οικογένεια χωρίς την χαρά των παιδιών δεν νοείται, λένε και έτσι είναι…

Αυτοκινούμενο

Δεν πετάνε στα σύννεφα. Δεν υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις. Δεν θέλουν Μύκονο και χαϊλίκια με το πιάτο να κοστίζει έναν μισθό. Φταίει και το κουμάντο, ο μεγάλος. Μεταξύ μας, έκανε κάποιες κινήσεις παράλογες. Έκλεινε κάτι σουίτες, πολυδιαφημισμένες, που αποδεικνύονταν τρώγλες και ερείπια στην πράξη. Χρειάζονταν μετά να πληρώνει νταβατζηλίκι, καναδυό χρόνια για την καθεμία. Κάτι βράδια, στο μεθύσι της χαράς, έκανε μάγκες τους μπάρμαν και τους DJ ‘s που ανάθεμα κι αν ήξεραν να κάνουν σωστά μισή δουλειά. Μπόμπα ποτά, τραγούδια να σου τρυπάνε τα μηνίγγια, να σου ζαλίζουν το κεφάλι για κάνα χρόνο ο καθένας. Πλήρωνε εσύ.

“Μέχρι εκεί μπορούμε να πάμε”, έλεγε και συμφωνούσαν οι υπόλοιποι. Εξάλλου, οι παλιές εποχές, με τα γούστα και να μεθύσια και τα hangover όλοι θυμούνται πώς κατέληξαν. Ο κάθε πικραμένος εμφανίστηκε 10 και πλέον χρόνια μετά και ζητούσε ρέστα, οι παλιοί ιδιοκτήτες έκαναν τις πάπιες ή είχαν λακίσει, εκτός από κάποιους που… λαΐκισαν και έπιασαν και έδρανα πρόσφατα. Ανοίγω παρένθεση. Αφού κανένας δεν γράφει λέξη, ο Χιούι που έχει το χούι, θα επανέλθει μεσοβδόμαδα με μία ειδική αναφορά για τα στασίδια που έπιασαν οι απόγονοι του Λεωνίδα. Κλείνει η παρένθεση.

Μέχρι εκεί μπορούσαν, μέχρι εκεί πήγαιναν. Και καλά έκαναν, συμπληρώνω. Από εκεί που κάποτε, για να πας διακοπές στα μέρη μας πέρασαν μέχρι και 13 χρόνια χωρίς να κουνιέται φύλλο, 5 σαιζόν σκάρτες στην θάλασσα ή στο βουνό είναι μια αρχή. Αρχή στα όσα δεν γίνονταν, αν και επιβάλλονταν να γίνονται. Άλλη μεγάλη κουβέντα αυτή…

Φέτος δεν χρειάστηκε να επέμβουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Τα γ@#€σιάτικα πληρώθηκαν, οι βαρόνοι δεν μπορούν να σε κυνηγάνε εύκολα από εκεί, μακριά, που επέλεξαν να πάνε ή τους πήγαν τελοσπάντων και έχασαν τα κόζια. Έχουν τα δικά τους προβλήματα. Ευχή, αυτά να πολλαπλασιάζονται!

Τέρμα τα αυθημερόν μπάνια, λοιπόν ή οι προορισμοί με φόβο μήπως δεν φτάσει η βενζίνη. Έγινε μία έξυπνη αγορά. Εντάξει, υπάρχουν ενστάσεις για τον οδηγό. Δεκτόν. Ίσως και σημαντικός λόγος ανησυχίας. Το όχημα όμως, Τσέχικο με Κροάτικη μηχανή, είναι αυτοκινούμενο, πράγμα που πάει να πει πως ξεκινάς, προχωράς και δεν είναι απαραίτητο να σταματήσεις στην πιο κοντινή παραλία ή βουνοκορφή. Μπορείς, πρέπει για την ακρίβεια, να πας παρακάτω. Τόσο γιατί δείχνεις να το εξοπλίζεις σωστά, αλλά και χωρίς πολλά πολλά λόγια, όσο και γιατί ο βασικός αντίπαλός σου ήταν και είναι η δικιά σου ευθύνη. Έλεγξε σωστά τα λάδια, τα λάστιχα, τα καύσιμα και δεν είναι απαραίτητο να τάξεις πως θα πας γρήγορα. Μάθε να κινείσαι με οδική ασφάλεια, απλά.

Στατιστική

Νέες αφίξεις, συμπλήρωμα ενός ρόστερ με ποδοσφαιρική λογική. Ξέρω, ξέρω. Αυτά τα εκνευριστικά, τα γενικόλογα για να είσαι σε όλα μέσα: “το χορτάρι θα δείξει”, “το γήπεδο είναι ο καθρέφτης”, αλλά και τα άλλα, τα σάπια: “το κλίμα είναι καλό”, “οι παίχτες έκαναν μπάρμπεκιου” και τα λοιπά. Ψάχνω ακόμα τον δημοσιογράφο που να αποκάλυψε κακές σχέσεις παιχτών σε προετοιμασία, να ανέδειξε προβλήματα και αντίστοιχα γεγονότα. Μόνο καλά λόγια, σαν να τα φτιάξαμε πρόσφατα. Μέλια και σάλια.

Μην τα πολυλέω, “τα αποδυτήρια” όντως θα αποδειχτούν το άλφα και το ωμέγα στην πορεία του συνόλου στο βάθος του χρόνου, της σαιζόν. Μετά από την, διαφαινόμενη, γρήγορη και στοχευμένη διαμόρφωση του ρόστερ, προέχει το να γίνει το σύνολο ομάδα. Διόλου εύκολο εγχείρημα. Ένα παραπάνω, εν αναμονή των πρώτων εμποδίων. Καινούργια πρόσωπα, μη διαμορφωμένη ομάδα σε επίπεδο συνοχής, υποχρέωση πρόκρισης στο πρώτο από τα τρία βήματα, σε επίπεδο ευρωπαϊκών αναμετρήσεων. Ο Άρης μπαίνει σε έναν γύρο με διπλά παιχνίδια και αν θέλει να ζήσει πάλι όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης πρέπει να περάσει άλλες δυο φορές, εκτός της πρώτης, εμπόδια που στην πορεία, λογικά, θα δυσκολεύουν.

Η στατιστική δεν παίζει ποδόσφαιρο και δεν παίρνει αποτελέσματα και προκρίσεις, ούτε αποκλείει, αντίστοιχα. Λέει, όμως, πως από τις 100 ομάδες που ξεκίνησαν από τις αντίστοιχες φάσεις, τα προηγούμενα χρόνια, μόλις οι εννιά (9) κατάφεραν να πετύχουν 3/3 προκρίσεις. Κάτι δείχνει αυτό και αν ανατρέξετε σε ονόματα ομάδων που συμμετείχαν θα εκπλαγείτε από το ποιες δεν τα κατάφεραν. Θα επανέλθω, αν δεν με προλάβει και επιβεβαιώσει κανένας στατιστικολάγνος. Να μία καλή πρόκληση για έρευνα!

Σε πρώτο χρόνο

Ξημέρωσε Κυριακή, 9 Ιουλίου. Μπροστά μας είναι 2,5 βδομάδες ως τον πρώτο αγώνα με Αρμένιους ή Αλβανούς, όταν θα ξέρουμε ήδη ποιος θα είναι ο επόμενος αντίπαλος. Σε πρώτο πλάνο είναι οι αφίξεις, οι υπογραφές των επόμενων στόχων, οι αποδεσμεύσεις. Με αφορμή άρθρο προστυχοπράσινο που έστειλε, επί του πιεστηρίου, ο Λιούι θα έχουμε και τον επικοινωνιακό πόλεμο για παίχτες μας που ντεμέκ είναι με το στυλό στο χέρι για να υπογράψουν. Οι προορισμοί, λίγο πολύ, γνωστοί και η εύλογη ανησυχία θα είναι πάντα πως “Ε, πρέπει να δώσουμε και κάτι, γιατί έχει συμβόλαιο”! Ψυχραιμία… Λουκιανοί!

Το δύσκολο εγχείρημα, στο προσεχές διάστημα, είναι η δόμηση των παιχτών σε ένα συμπαγές σύνολο, που θα έχει αυτά που απαιτούνται”τώρα “. Κάποιοι το λένε αυτοματισμούς. Είναι αυτή η διαδικασία κατά την οποία δίνεις την μπάλα χωρίς να σκεφτείς, καθώς ξέρεις πως ο συμπαίκτης θα είναι εκεί. Είναι οι ενέργειες που δεν απαιτούν δεύτερη σκέψη, είναι οι αυτόματες κινήσεις, “με κλειστά μάτια ” που λένε κάποιοι, το άμεσο σουτ, από την εμπιστοσύνη της συνήθειας, της προπόνησης, της σιγουριάς.

Το να δίνεις την μπάλα σε πρώτο χρόνο, το να παίρνεται η απόφαση στιγμιαία, χωρίς χρονοτριβή είναι φύσιν αδύνατον σε μία ομάδα που προετοιμάζεται το καλοκαίρι, συνεπικουρούμενη από νέες προσθήκες. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα και την πεποίθηση πως ο κορμός που θα βασιστούμε, στα τέλη Ιουλίου και αρχές Αυγούστου, για την σημαντική και επιβεβλημένη πρόκριση θα είναι ο περσινός. Εκτιμώ και το γράφω ξανά ότι αυτός θα είναι συμπαγής κατά τα 8/11, σε σχέση με την χρονιά που έκλεισε. Το αριστερό μπακ, το “6”, το αμυντικό χαφ δηλαδή και το δεξί εξτρέμ, πιστεύω πως θα είναι τα νέα πρόσωπα.

Πουλέν

Επειδή, από παιδιά παίζουμε το παιχνίδι του “πουλέν”, του αγαπημένου παίχτη που διαλέγει ο καθένας, αυτός από παλιά διέφερε για εμένα. Υπήρχαν χρονιές που όντας παιδί με εντυπωσίαζε το ξανθό μαλλί ή το ξένο όνομα, όπως ο Ουλφ Έρικσον ή ο Μπάχτιτς με το γιγάντιο “7” στην πλάτη. Υπήρχε ο νεαρός Δημητριάδης, μέχρι να μας ξενερώσει, υπήρχε ο λατρεμένος Ζόραν Λόντσαρ ( με την φωτοβολίδα Ιγνάτοφ, λίγα χρόνια νωρίτερα, που όπως ήρθε έφυγε!), αργότερα η “σειρά” ο Έλληνας Ινζάκι Τόλης Λιολίδης, κάπου στο Μιλένιουμ ο Γκλούστσεβιτς και μετά είπα να αλλάξω ρότα και να προσπαθώ να παίζω έκπληξη ή να ανασταίνω κανέναν που έβλεπα να του βγαίνει η ψυχή και να έχει τάση να βγάλει την δική μας!

Από την άκρως εύστοχη επιλογή Μπελέμ, πήγα στον Βαϊσχάιμερ το πουλί, που πάλι έδωσε ένα τρίποντο με μια τυφλή κεφαλιά, μετά πριραματίστηκα με Ντέιλι, που αν κάποια στιγμή κάνω λεφτά θα τον επανεκδώσω σε μάρκα ουίσκι, αργότερα παλεύαμε μην πάθουμε κάνα εγκεφαλικό και αφήσαμε τις πλάκες για κάμποσο καιρό, αλλά οι αγαπημένες συνήθειες επανήλθαν. Ντιγκινάκος, Γιουνές κίλερ και πέρσι πόνταρα… αριστερά. Για να γίνει κι εδώ παραλληλισμός με τις πρόσφατες εκλογές, αν εξαιρέσεις τον Κ.Κ.Ε. Μαζικού, με την έννοια της σταθερότητας μεν, χαμηλά σε ποσοστά δε, ο Μάρβιν ο Πίρσμαν αποτέλεσε αφορμή να με περιπαίζει μία παρέα 15 φίλων, σε μια γωνιά του γηπέδου. Επειδή θα μελετήσουν ενδελεχώς το συγκεκριμένο άρθρο, κάπου, σε κάποια παραλία της Χαλκιδικής οι περισσότεροι ή λίγοι στην δροσιά των βουνών και κάμποσοι στην κάψα των πόλεων, έρχομαι να κάνω την φετινή μου επιλογή και στηρίζομαι στην ίδια θέση, για να δικαιωθώ και να πάρω την ρεβάνς!

Το παρακάτω τραγουδάκι, άλλη παλιά αγαπημένη συνήθεια που επανέρχεται, έχει συγκεκριμένο τίτλο, που προδίδει άμεσα το πρόσωπο που θα γαζώνει τις αντίπαλες άμυνες ξεκινώντας από πίσω!
Τα παραπάνω, γράφτηκαν υπό τους άκρως καλοκαιρινούς ήχους του! Κυρίες και κύριοι… Φεράρι!!

ΥΓ Αξίζει έξτρα άρθρο για τις μπασκετικές κινήσεις. Πολλά πράγματα για κουβέντα, μάχες να βγουν τα διαρκείας χωρίς την κλασική γκρίνια της συζύγου, παράλληλα σχεδιασμοί για Eurocup trip, θετικό το έως τώρα πρόσημο, ο Άρης έτσι κι αλλιώς μας ομορφαίνει την ζωή. Πάμε, γερά!

Κυριακή, 9 Ιουλίου 2023
“ο Χιούι”

To Top