Ένα αξέχαστο γκολ, μία ένδοξη πρόκριση (video)

Σαν σήμερα, στις 3 Οκτωβρίου 1979, ο Άρης πανηγύριζε τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πρόκριση της μέχρι τότε ιστορίας του, σε βάρος της Μπενφίκα, ανοίγοντας το δρόμο για ακόμα περισσότερες στιγμές δόξας στις εβδομάδες που ακολούθησαν.

Tην επιτυχία θυμήθηκε με μια ωραία εικόνα η ΠΑΕ Άρης ανεβάζοντάς την στην σελίδα της στο facebook.

Οι «κίτρινοι» ηττήθηκαν με 2-1 στη Λισσαβόνα, στον επαναληπτικό του 1ου γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αλλά η εκπληκτική βολίδα του Γιώργου Σεμερτζίδη στο 81′ ήταν αρκετή για να τους χαρίσει την πρόκριση.

Οι «κίτρινοι» ταξίδεψαν έχοντας ως προίκα τη μεγαλειώδη νίκη στο Χαριλάου με 3-1 (16′ Κούης, 20′ Πάλλας, 57′ Ζήνδρος – 29′ Ρεϊνάλντο) και με την πίστη ότι μπορούσαν να τα καταφέρουν απέναντι στους Πορτογάλους. Και μπορεί οι διοικούντες της Μπενφίκα να έδειξαν την φιλοξενία τους στην ελληνική ομάδα, παραθέτοντάς τους γεύμα και ξεναγώντας τους στην πόλη, ωστόσο οι 72.000 θεατές που βρέθηκαν στο γήπεδο δεν είχαν την ίδια διάθεση. Από την άλλη, στο στρατόπεδο του Άρη δεν επικρατούσε ιδιαίτερη ανησυχία, με τον Ουρουγουανό προπονητή Πέπε Σασία να δηλώνει πριν τον αγώνα: «Είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. Νομίζω ότι στο ποδόσφαιρο, αν δεν είναι κάποιος αισιόδοξος πρέπει ή να πεθάνει ή να πάει σπίτι του»!

Στο α” ημίχρονο οι γηπεδούχοι ήταν εκείνοι που επέβαλαν το ρυθμό τους και στο 21′ άνοιξαν το σκορ με τον Ρεϊνάλντο, χωρίς να σταματήσουν εκεί. Ακόμα πιο δυναμικά μπήκαν στην επανάληψη και στο 50′ ο Γκόμες σημείωσε το 2-0, δημιουργώντας σκορ πρόκρισης για τους «Αετούς της Λισσαβόνας». Η πίεση εξακολούθησε να είναι μεγάλη για τον Άρη και ο Παντζιαράς εξελισσόταν σε πρωταγωνιστή του αγώνα χάρη στις αποκρούσεις του, τελικά όμως στην ιστορία έμελλε να γραφτεί ως ήρωας της αναμέτρησης ο Σεμερτζίδης, ο οποίος στο 81′ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με ένα ασύλληπτο σουτ. Ήταν ένα γκολ πανηγύρισαν έξαλλα τόσο οι συμπαίκτες του, όσο και οι φίλαθλοι του Άρη, που άκουγαν από το ραδιόφωνο την εξέλιξη του ματς, σε μεταμεσονύχτια ώρα.

Αυτός ήταν ο πρώτος άθλος των «κίτρινων», που στην συνέχεια της διοργάνωσης ταπείνωσαν την σπουδαία Περούτζια του Πάολο Ρόσι και τελικά υπέκυψαν στον 3ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, απέναντι στην Σεντ Ετιέν του Μισέλ Πλατινί.

Όταν οι θριαμβευτές της Λισσαβόνας επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη, γνώρισαν την αποθέωση. Περισσότεροι από 5.000 οπαδοί περίμεναν στο αεροδρόμιο της Μίκρας για να συγχαρούν τους παίκτες και να γιορτάσουν μαζί τους την τεράστια επιτυχία. Τη μερίδα του λέοντος στους πανηγυρισμούς απέσπασε ο Πέπε Σασία, ενώ την ατμόσφαιρα δονούσε το σύνθημα «Άρης – Σασία – πρόκριση»…

Εξάλλου, ο σκόρερ του «χρυσού» γκολ, Γιώργος Σεμερτζίδης, δήλωνε ότι δεν επρόκειτο για θαύμα, αλλά για την απόρροια της πίστης στις δυνατότητες της ομάδας: «Χωρίς να φανεί υπερβολικό αυτό που θα σας πω, πίστευα ότι θα προκριθούμε γιατί ο προπονητής μας, μας παρέταξε πολύ σωστά μέσα στο γήπεδο και ξέραμε τι ζητούσε να κάνουμε ειδικά σε αυτόν τον αγώνα. Συγχαρητήρια σε όλους για τη μεγάλη πρόκριση».

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Άγγλος Γκαρντέν.

Οι συνθέσεις:
ΜΠΕΝΦΙΚΑ: Μπέτο, Λόπες, Μπέρτο, Αλμπέρτο, Αλίνιο, Σέο, Νενέ, Ρεϊνάλντο, Πιέτρα, Σαλάνα, Γκόμες.
ΑΡΗΣ: Παντζιαράς, Μόκαλης, Πάλλας, Βένος, Φοιρός, Κούης, Μπαλλής (67′ Βάγγης), Ανανιάδης, Όλε, Ζήνδρος (46′ Μιχαλήτσος), Σεμερτζίδης.

To Top