Ένα κείμενο της Κομισιόν και ένα κείμενο της Ελλάδας τη Δευτέρα στο Eurogroup

Κάνοντας μια αποτίμηση των επαφών του διημέρου που πέρασε κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν πως, ένα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει, είναι ότι οι επαφές που έκανε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ελληνική κυβέρνηση σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών, αλλά και Υπουργών Οικονομικών, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, έφεραν αποτελέσματα.

Αυτό τονίζουν πως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η στάση που κρατήθηκε τη Σύνοδο Κορυφής από τις χώρες που επισκέφθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ήταν υποστηρικτική της ελληνικής κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Κύπρου και του Βελγίου κράτησαν θετική στάση. Επομένως, εκτιμούν ότι οι διπλωματικές επαφές που προηγήθηκαν των Βρυξελλών δεν ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά είχαν πολιτική ουσία.

*Από τις 20:00 το βράδυ της Παρασκευής είναι σε εξέλιξη στη Βουλή, έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο

Από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν πως στο Eurogroup της Τετάρτης υπήρξαν απειλές ότι εάν δεν υπογραφόταν η συνέχιση – παράταση του μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων.

Από το επόμενο πρωί, υποστηρίζουν, πως η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης αποδείχτηκε ορθή. Ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ επεδίωξε επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και δήλωσε ότι ξεκινούν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινό έδαφος με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για μετάβαση από το μνημόνιο στο πρόγραμμά που έχει προταθεί.

Τη Δευτέρα, θα συνέλθει και το Eurogroup, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία από την Παρασκευή το πρωί, με την επεξεργασία των θέσεων και των δύο μερών.

Όσον αφορά το ρόλο των τεχνικών κλιμακίων από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν πως:

Τα τεχνικά κλιμάκια δεν κάνουν διαπραγμάτευση ή κριτική σε θέσεις. Καταγράφουν τα σημεία σύγκλισης, διαπιστώνουν και εντοπίζουν τις αποκλίσεις.

Όπως διευκρινίζουν τη Δευτέρα, στο Eurogroup θα υπάρχουν δύο, ισάξια και ισότιμα, κείμενα – ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν. Κείμενα  μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία.

Πηγή: news247.gr

To Top