Ένα μήνα παράταση για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, τον Αύγουστο οι ευρωπαϊκοί τελικοί!

Η ΟΥΕΦΑ αποφάσισε να δώσει το περιθώριο στις ευρωπαϊκές λίγκες να ολοκληρώσουν την σεζόν τους μέχρι τα τέλη Ιουλίου και σκέφτεται να κάνει τους ευρωπαϊκούς της τελικούς τον Αύγουστο.

Αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια, ώστε να ολοκληρωθούν τα εγχώρια πρωταθλήματα είναι η ΟΥΕΦΑ, κάτι που κατέστη γνωστό και μετά από την νέα τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία και τα 55 κράτη – μέλη της.

Σε αυτήν επαναλήφθηκε για μία ακόμα φορά η ανάγκη να τελειώσει πάση θυσία η φετινή σεζόν στα γήπεδα, έστω κι αν αυτό γίνει με αγώνες δίχως θεατές, ακόμα και αν χρειαστεί να φτάσουμε μέχρι και τον Αύγουστο.

Όπως μεταδίδει το γερμανικό ZDF, ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσέφεριν έριξε νερό στο κρασί του και έδωσε ένα μήνα επιπλέον παράταση στην αρχική τελική προθεσμία για λήξη των εγχώριων πρωταθλημάτων ως τις 30 Ιουνίου, η οποία μετατίθεται πλέον για τις 31 Ιουλίου!

Μάλιστα το πλάνο που δείχνει να προχωράει λέει ευρωπαϊκούς τελικούς για Champions και Europa League μέσα στον Αύγουστο, χωρίς κόσμο. Για να αδειάσουν ημερομηνίες, η ΟΥΕΦΑ ανέβαλλε όλα τα προγραμματισμένα παιχνίδια των εθνικών ομάδων (φιλικά κι επίσημα) που ήταν προγραμματισμένα μέσα στο καλοκαίρι, θέλοντας να διευκολύνει με ένα ακόμα τρόπο τις ευρωπαϊκές λίγκες, ώστε να προσαρμόσουν το καλαντάρι τους.

Από εκεί και μετά συζητήθηκαν τα επιπλέον προβλήματα που προκύπτουν από την σκέψη για τελείωμα της σεζόν μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Το πρώτο αφορά τα συμβόλαια των παικτών που λήγουν στις 30 Ιουνίου. Η FIFA είναι αποφασισμένη να δείξει ελαστική και να δεχθεί την παράταση τους για όσο διαρκέσει η σεζόν, όμως η ένωση των παικτών (FIFPro) απαίτησε αυτό να συμβεί με όλους τους παίκτες που θα έχουν συμβόλαια που λήγουν και όχι μόνο με αυτούς που θέλουν να κρατήσουν οι ομάδες τους.

Επιπλέον, συζητήθηκε και το θέμα της υποχρεωτικής συρρίκνωσης του προγράμματος της επόμενης σεζόν. Οι ευρωπαϊκές λίγκες επεξεργάζονται ένα πλάνο με πολλά παιχνίδια κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων και της αρχής του Ιανουαρίου (στα πρότυπα της αγγλικής Boxing Day), κάτι το οποίο δεν βρήκε σύμφωνη ξανά την FIFPro που τόνισε την ανάγκη για κενές ημερομηνίες, ώστε οι ποδοσφαιριστές (κυρίως αυτοί από άλλη ήπειρο που αγωνίζονται στην Ευρώπη) να μπορέσουν να έχουν χρόνο ξεκούρασης με τις οικογένειες τους.

Αυτό που κατέστη σαφές είναι πως όσο η πανδημία θα βρίσκεται σε έξαρση στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τα πλάνα θα είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή έτοιμα για  αναπροσαρμογή, αφού διάφορες ομάδες εργασίας θα εξετάζουν τις όποιες αλλαγές χρειάζονται.

Επίσης τονίστηκε ότι από την στιγμή που πρώτιστη ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι η ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων αυτής της σεζόν με οποιοδήποτε τίμημα, τότε οι λίγκες και οι σύλλογοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ακόμα για σεζόν με πολύ λιγότερα παιχνίδια του χρόνου.

Αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί από κοινού ανάμεσα σε FIFA, UEFA, Oμοσπονδίες, FIFPro και ECA (ομοσπονδία συλλόγων) με μία προϋπόθεση. Μπορεί φέτος η προτεραιότητα να ήταν οι ευρωπαϊκές λίγκες, όμως του χρόνου όλα θα περιστρέφονται γύρω από την αναγκαιότητα να διεξαχθεί το Euro και το Παγκόσμιο Συλλόγων, κάτι που σημαίνει ότι οι λίγκες και οι ανάγκες τους θα μπουν σε δεύτερη μοίρα.

To Top