ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Ένα παιδί από την Αλάσκα που παίζει άμυνα – Και πολλά περισσότερα…

Τι παίκτης είναι ο Ραμόν Χάρις; Υπάρχει ένα κείμενο δημοσιευμένο στις 11 Ιουνίου 2010, λίγες μέρες μετά την αποφοίτηση του φόργουορντ του Άρη από το Κεντάκι που δίνει την πιο εμπεριστατωμένη απάντηση για τον παίκτη από την… Αλάσκα που απέκτησαν οι κίτρινοι.

Το κείμενο έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα που ασχολείται εξειδεικευμένα με τις ομάδες του πανεπιστημίου του Κεντάκι, σε όλα τα αθλήματα.

Το υπογράφει ο Κεν Χάουλετ, συντάκτης στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα, αλλά και βασικό στέλεχος της επίσημης ιστοσελίδας του Τζον Καλιπάρι (coachcal.com).

Έχουν ενδιαφέρον όσα αναφέρονται. “Ο Χάρις ήρθε στο Κεντάκι περίπου σαν ένας μυστηριώδης τύπος. Τον επέλεξε (το Κεντάκι) από την Αλάσκα και φτάνοντας στο πανεπιστήμιο τον Δεκέμβριο του 2006 ήταν παντελώς άγνωστος στους περισσότερους οπαδούς του Κεντάκι.

Παρότι έπαιξε λίγο στη πρώτη του χρονιά, παρουσίασε την ικανότητά του να παίζει άμυνα στην περιφέρεια με έντονη ενέργεια. Μια ικανότητα που θα γινόταν σταθερή και στα 3,5 χρόνια της παρουσίας του στο Λέξινγκτον (έδρα του Κεντάκι). Πάντοτε πρόθυμος να συνεισφέρει, η άμυνα του Χάρις έκανε εύκολο για τους τρεις προπονητές που είχε (Τάμπι Σμιθ, Μπίλι Γκιλέσπι και Τζον Καλιπάρι) να δικαιολογήσουν το περιορισμένο επιθετικά παιχνίδι του. Όταν ο αντίπαλος είχε έναν παίκτη που δημιουργούσε πρόβλημα στο Κεντάκι,  Χάρις έπαιρνε την ευκαιρία να τον εξουδετερώσει ή να τον περιορίσει. Τις περισσότερες φορές η απειλή εξανεμιζόταν.

Παρόλο που ο Χάρις ολοκλήρωσε την καριέρα του στο Κεντάκι έχοντας μέσο όρο μόλις 3,4 πόντους, πάντοτε έπαιξε σκληρά, κάποιες φορές με περίσσια αυταπάρνηση. Σε ένα άθλημα όπου οι παίκτες συνηθίζουν να κάνουν… διάλειμμα στην άμυνα, για τον Χάρις ήταν το καλύτερό του να βγάζει τον αντίπαλο από το παιχνίδι του.

Η αμυντική αποτελεσματικότητά του ήταν συνέπεια των θεμελιωδών αρχών που είχε μπασκετικά, αλλά και της διάθεσης και της προσπάθειάς του.

Ο Χάρις πολλές φορές βουτούσε στο παρκέ για μια διεκδικίσιμη μπάλα, πετούσε στον αέρα για ένα κλέψιμο.

Η ένταση που είχε στην άμυνα μεταδιδόταν και στους συμπαίκτες του, κάνοντάς τον ένας από τους αμυντικούς ηγέτες της ομάδας σε όλες τις σεζόν του στο Κεντάκι”, αναφέρει ο Χάουλετ.

Έχει και ακόμα πιο εγκωμιαστικά σχόλια. “Αυτό που με κάνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να σέβομαι τον Χάρις είναι πώς διαχειρίστηκε την τελευταία του σεζόν στην ομάδα. Αφού στις δύο προηγούμενες χρονιές ήταν βασικός και είχε 22 λεπτά μέσο όρο, ως senior ήταν βασικός μόλις σε δύο αγώνες και είχε 11 λεπτά μέσο όρο συμμετοχής. Ουδέποτε όμως είχε συμπεριφορά του τύπου “ξέρεις ποιος είμαι εγω;”. Ποτέ. Έκανε τη δουλειά του εντός κι εκτός παρκέ, όπως την έκανε τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να αναρωτιέται γιατί δεν έπαιζε περισσότερο. Ποτέ δεν έκανε παράπονα και έγινε από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ομάδας στον πάγκο, δίνοντας το παράδειγμα σε όλους να διαχειριστούν κάτι που θα μπορούσε να είναι απογοήτευση.

Γι’ αυτό λέω “ευχαριστώ” στον Ραμόν. Στη διάρκεια της παρουσίας του στο Λέξινγκτον, έγινε κάποιος που οι προπονητές του μπορούσαν να βασιστούν πάνω του για να παίξει σκληρά, να παίξει θεμελιώδη άμυνα και να έχει συμπεριφορά που βάζει πάνω από όλα την ομάδα και όχι τον χρόνο συμμετοχής του”.

Δεν ήταν τα λόγια του Καλιπάρι που χρησιμοποίησε η ΚΑΕ στο βίντεο για την παρουσίαση της συμφωνίας με τον 30χρονο φόργουορντ, το μοναδικό σχόλιο του θρυλικού προπονητή του NCAA για τον Χάρις. Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε:

To Top