ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ένινγκ: Το επιθετικό ποδόσφαιρο, η ανάδειξη ταλέντων και η προσωπικότητά του…

O Mίκαελ Ένινγκ θα είναι ο νέος προπονητής του Άρη, καθώς το Σάββατο αναμένεται στην Ελλάδα για να ανακοινωθεί επίσημα και να σηκώσει μανίκια…

Stoiximan.gr: Το Παιχνίδι σου Καλύτερο με Live Streaming και Cash-out (ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)!

Ποιος είναι όμως ο Γερμανός προπονητής;

Ο 54χρονος Γερμανός δεν έκανε καριέρα ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Έκανε όμως σπουδές στη Νομική με έμφαση στο Αθλητικό Δίκαιο αλλά και στη Γερμανική λογοτεχνία. Λατρεύει τον Σοπέν, ενώ ξεκίνησε να εργάζεται στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γερμανίας ως καθηγητής ποδοσφαίρου. Παράλληλα, υπήρξε βοηθός προπονητή στις Κ18 και 19 της Εθνικής.

Εργάστηκε παράλληλα ως αναλυτής αγώνων σε Γερμανική εκπομπή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002. Μάλιστα, η εκπομπή τιμήθηκε με το βραβείο Grimme εκείνη τη χρονιά, ένα από τα ανώτερα βραβεία στη Γερμανική τηλεόραση.

Ποια είναι η φιλοσοφία του;

“Είμαι φίλος του επιθετικού ποδοσφαίρου βασισμένο σε μία καλή αμυντική οργάνωση. Άμεσες άμυνες, κερδισμένες μονομαχίες και γρήγορος ρυθμός”, είχε πει στην πρώτη του απόπειρα ως πρώτος προπονητής, ο Μίκαελ Ένινγκ.

“Ένας προπονητής δεν πρέπει να χάνει ποτέ την ταπεινότητά του”, δείγμα του πως ο ίδιος βλέπει τα πράγματα γύρω από το ποδόσφαιρο.

“Αν ασχολείσαι υπερβολικά πολύ με τη μελέτη του αντιπάλου, ξεχνάς τα δικά σου πλεονεκτήματα”, είχε πει όταν ανέλαβε την Νυρεμβέργη, θέλοντας να δείξει την προσωπικότητα που θέλει να έχει η εκάστοτε ομάδα του.

Οι σχηματισμοί του…

Δείχνει μία… ιδιαίτερη αδυναμία στο 4-3-1-2, αλλά έχει κατηγορηθεί γι αυτό, πως δεν απέδιδε, ενώ δημιουργούσε και θέμα στους ποδοσφαιριστές. Τόσο στη Νυρεμβέργη, όμως, όσο και στο Αμβούργο χρησιμοποίησε είτε το κλασικό 4-4-2 σε σχήμα ρόμβου, είτε τριάδα στην επίθεση (4-3-3), είτε το σύστημα που παίζει ο Άρης από πέρυσι (4-2-3-1). Στην Βάσας χρησιμοποίησε σύστημα με τρεις αμυντικούς (3-4-1-2), το οποίο όμως είχε κάκιστα αποτελέσματα…

Η ανάδειξη ταλέντων…

Οι χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που αναδείχθηκαν από τον Μίκαελ Ένινγκ, που δίνει μεγάλη σημασία σε αυτό το θέμα, είναι ο Σον της Τότεναμ και ο Ιλάι Γκουντογκάν της Σίτι.

Με τον Κορεάτη, Χιουνγκ Μι Σον, συνυπήρξαν μαζί στο Αμβούργο, ενώ τον Γκουντογκάν, ο Γερμανός τον ανακάλυψε όταν ήταν στην δεύτερη ομάδα της Μπόχουμ και τον πήρε μαζί του στην Νυρεμβέρη, όταν ανέλαβε βοηθός προπονητή του Τόμας Βαν Χέεσεν.

Και δεν ήταν μόνο ο Γκουντογκάν, αλλά και οι Μλάντεν Πέτριςτς, Τσούπο Μοτίννγκ, Μαρσέλ Ρίσε και Χάρβαρντ Νόρντβειντ.

Xαμηλών τόνων και επικοινωνιακός

Ο ίδιος είναι άνθρωπος που ξέρει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του. Δεν έχει ξεσπάσματα σε αυτά, ενώ δύσκολα τα δείχνει. Προτιμά να είναι χαμηλών τόνων με τους ποδοσφαιριστές του, έχοντας κατιδίαν συζητήσεις μαζι τους. Σπάνια θα επιχειρήσει κάποια ομαδική ομιλία. Παράλληλα, η ενασχόλησή του με τα media τον έχουν βοηθήσει στο να είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός, στις περιπτώσεις που χρειάζεται.

 

 

 

 

To Top