Έρευνα ανέδειξε τους λόγους που στήνονται ποδοσφαιρικοί αγώνες

Χρήματα από online στοίχημα και ανακατατάξεις κατηγοριών είναι οι λόγοι που παίχτες, στελέχη ομάδων και ιδιοκτήτες στήνουν ποδοσφαιρικούς αγώνες. Η έρευνα κράτησε έναν χρόνο και έγινε σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία. Τι λέει στο Sputnik ο συντονιστής της μελέτης, καθηγητής του ΤΕΦΑΑ, Βασίλης Μπαρκούκης.

Μπορεί ένας ποδοσφαιρικός αγώνας να είναι στημένος; Μπορεί παίχτες, προπονητές, στελέχη ομάδων ή ακόμα και οι ιδιοκτήτες τους να συμπράξουν έτσι ώστε να δημιουργηθούν φάσεις κατά τη διάρκεια ενός ματς με σκοπό να κερδίσουν χρήματα από το στοίχημα;
Κοντολογίς υπάρχει διαφθορά και διαπλοκή στο ποδόσφαιρο;

Ένα ερευνητικό έργο σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και με την αρωγή δύο οργανισμών από την Αυστρία και τη Γαλλία αναζήτησε απαντήσεις για την ακεραιότητα των ποδοσφαιρικών συλλόγων σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όπως είπε στο Sputnik ο συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος, αν. Καθηγητής του Τμήματος ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Βασίλειος Μπαρκούκης, το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 και ολοκληρώνεται στο τέλος Δεκεμβρίου του 2021.
Στην έρευνα συμμετείχαν 290 προπονητές, ποδοσφαιριστές και μάνατζερ από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σοκαριστικά καθώς αποδεικνύεται ότι τόσο στο επαγγελματικό όσο και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο υπάρχει και διαφθορά και διαπλοκή.

«Απλώς αλλάζει ο τρόπος και ο λόγος μεταξύ επαγγελματικού και ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου για τον οποίο γίνονται τα στημένα παιχνίδια» εξήγησε ο κ. Μπαρκούκης.

Γιατί στήνονται τα ματς

«Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο στήνονται κυρίως παιχνίδια για το στοίχημα, δηλαδή για την άμεση χρηματική ωφέλεια μέσω του στοιχήματος. Στο χαμηλότερο επίπεδου ποδόσφαιρο (σ.σ. ερασιτεχνικό) στήνονται κυρίως για προσωπικούς λόγους, όπως γνωριμίες και φιλίες ή για να ανεβούν ή να πέσουν κατηγορία. Δηλαδή αλλάζει το είδος της χειραγώγησης» τόνισε.
Ένα άλλο σημείο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όπως είπε ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ, μπορούν να στηθούν φάσεις του παιχνιδιού, όπως πόσες κίτρινες κάρτες θα πάρει μια ομάδα ή σε ποιο χρονικό σημείο θα μπει γκολ «για παράδειγμα πριν το 30ο λεπτό ή πριν το 70ο».

«Επειδή υπάρχει έντονο το στοιχείο του στοιχηματισμού στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, δεν στήνονται μόνο τα αποτελέσματα. Και πιθανά να μην στήνονται καθόλου, αλλά να στήνονται διάφορα κομμάτια του αγώνα που μπορούν να αποφέρουν μεγάλα κέρδη σε όσους στοιχηματίζουν» τόνισε.

Με την ανάπτυξη του διαδικτύου, οι online στοιχηματικές γνωρίζουν άνθηση και όπως προκύπτει από την έρευνα, οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποίησαν απομακρυσμένες από τις χώρες τους βάσεις στοιχηματισμού προκειμένου να χαθούν τα ίχνη τους και μην αποκαλυφθεί η εμπλοκή τους στο στημένο ματς.

«Οι περισσότεροι αθλητές μάς ανέφεραν τον online στοιχηματισμό λέγοντας μάλιστα ότι είναι αρκετά οργανωμένος. Μας είπαν ότι γινόταν σε βάσεις στοιχηματισμού που ήταν εκτός Ελλάδας και εκτός των άλλων δύο χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα έτσι ώστε να καλύπτουν τα ίχνη τους, να μην έχουν τη πιθανότητα εύκολα να αναγνωριστούν» ανέφερε.

Παίχτες, έφοροι, πρόεδροι, διαιτητές

Ποιοι εμπλέκονται όμως στα στημένα ματς; Οι παίχτες, οι προπονητές, οι διαιτητές, οι πρόεδροι και ιδιοκτήτες των ομάδων;

«Έχουμε ακούσει για όλους! Υπάρχουν περιστατικά όπου οι αθλητές μεταξύ τους έχουν στήσει ένα παιχνίδι, άλλες περιπτώσεις που άνθρωποι που δουλεύουν στις ομάδες όπως οι έφοροι ή οι ιδιοκτήτες των ομάδων που πλησίασαν αθλητές και διαιτητές για να στήσουν παιχνίδι. Όλοι έχουν ένα μερίδιο ευθύνης και όλοι συμμετέχουν στη διαδικασία» επισήμανε.
Η εμπλοκή όμως των ίδιων των ποδοσφαιριστών σε τέτοια κυκλώματα που προσδοκούν μεγάλα ποσά από τα στημένα ματς μπορεί να σημάνει και κίνδυνο για τη ζωή τους σε περίπτωση που θελήσουν να απεμπλακούν από τη διαδικασία!

«Παρότι στην έρευνα δεν είχαμε ανάλογη ερώτηση –δηλαδή εάν αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και δέχτηκαν απειλές– ξέρουμε όμως από άλλες περιπτώσεις (και αυτή την πληροφορία μας την έδωσαν οι συνάδελφοι από την Αυστρία) ότι εάν μπεις μια φορά στη διαδικασία χειραγώγησης αγώνων, ειδικά εάν αυτή η διαδικασία ξεκινά από άτομα εκτός της ομάδας –γιατί εμπλέκονται και πολλά εγκληματικά δίκτυα–, εκεί μετά είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεφύγεις. Είχαμε ακούσει την περίπτωση του ποδοσφαιριστή Ταμπόγκα στην Αυστρία ο οποίος μπήκε σε ένα τέτοιο εγκληματικό δίκτυο και συμμετείχε στη χειραγώγηση αγωγών και στη συνέχεια δεχόταν απειλές για τη ζωή του και αυτός και τα μέλη της οικογένειας του. Αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να το αναφέρουμε στο υλικό μας. Ότι δεν είναι κάτι τόσο απλό, να πεις “ας στήσω ένα παιχνίδι, ας πάρω τώρα χρήματα και μετά τέλος”. Αυτοί που θα μπουν σε μια τέτοια διαδικασία είναι πάρα πολύ πιθανό να βρεθούν απέναντι σε ανθρώπους που μετά θα τους απειλούν και θα τους εκβιάζουν».

Τα στημένα στο ερασιτεχνικό

Στην κατηγορία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου τα στημένα ματς έχουν άλλο χαρακτήρα σε σχέση με το επαγγελματικό και δεν έχουν στόχο το άμεσο χρηματικό κέρδος όσο θέματα κατάταξης, γνωριμιών ή και μεταγραφές παικτών.

«Το στήσιμο των παιχνιδιών γίνεται κυρίως για να κερδίσουν βαθμούς, για να κάνουν χάρες σε ένα φίλο προπονητή έτσι ώστε να κερδίσουν τους πόντους και να μείνουν στην κατηγορία ή ακόμη όπως είπαν το έβλεπαν ωφελιμιστικά για τον σύλλογο τους με την έννοια ότι “θα είμαστε αδιάφοροι σε αυτό το παιχνίδι γιατί θέλουμε να κερδίσει η (σ.σ αντίπαλη) ομάδα για να πέσει κατηγορία μια άλλη ομάδα”» ανέφερε.

Πώς μπορούν να καταπολεμηθούν τα στημένα ματς

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρκούκη ένας σημαντικός τρόπος καταπολέμησης του φαινομένου είναι η εκπαίδευση, η αναφορά των παρατυπιών και κυρίως η ύπαρξη ενός ισχυρού ελεγκτικού φορέα. Τρία στοιχεία που όπως φαίνεται σήμερα δεν υπάρχουν.

«Μέσα από την έρευνα τρέξαμε και κάποια workshops και είδαμε ότι βελτιώθηκαν οι γνώσεις των συμμετεχόντων για τα φαινόμενα διαφθοράς. Πολλές φορές είχαν λανθασμένη άποψη για το τι είναι διαφθορά, είχαν λίγες γνώσεις για το πώς συμβαίνουν κάποια πράγματα στον χώρο τους οπότε πέρα από το διοικητικό κομμάτι –ότι πρέπει να αλλάξουν πράγματα στην οργάνωση και διοίκηση των οργανισμών και ομάδων– αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε στην εκπαίδευση των αθλητών» υποστήριξε προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο χώρος του ποδοσφαίρου χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ενός ισχυρού ελεγκτικού οργανισμού όσον αφορά τη διαπλοκή και τη διαφθορά των αγώνων, ενώ σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει «η αναφορά των παρατυπιών».
Τέλος, οι επιστήμονες ερεύνησαν και το θέμα του ντόπινγκ στο ποδόσφαιρο. «Από τις μαρτυρίες των αθλητών το ντόπινγκ ήταν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα».

«Η συχνότητα εμφάνισης ποδοσφαιριστών, οι οποίοι παραδέχτηκαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει απαγορευμένες, ήταν σχετικά μικρή. Από την άλλη ξέρουμε στην πραγματικότητα ότι πολλές φορές μεγάλες ομάδες πιθανά χρησιμοποιούν τέτοιες απαγορευμένες ουσίες. Θα σας θυμίσω το παράδειγμα της Γιουβέντους που πριν κάποια χρόνια είχε βρεθεί μια αποθήκη με αναβολικές ουσίες. Άρα, το ντόπινγκ είναι ένα πρόβλημα για το ποδόσφαιρο ειδικά για το υψηλού επιπέδου επαγγελματικό. Στη δική μας μελέτη δεν αναδείχτηκε τόσο πολύ» κατέληξε ο αν. καθηγητής.

Πηγή: spoutniknews.gr

To Top