“Έσβησε” ο Λάνθιμος του μπάσκετ…

Απεβίωσε σήμερα ο Αντώνης Λάνθιμος, πατέρας του διάσημου σκηνοθέτη, Γιώργου, η ταινία του οποίου «The favourite», είναι υποψήφια για Οσκαρ σε δέκα κατηγορίες της Ακαδημίας κινηματογράφου.

Ο εκλιπών γεννήθηκε το 1944, αγωνιζόταν ως φόργουορντ (1.93μ) και ξεχώριζε για την πλαστικότητα των κινήσεων του.

Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, ήταν από τα βασικά στελέχη στην ομάδα μπάσκετ του Παγκρατίου, ενώ είχε ασχοληθεί και με το βόλεϊ -επίσης- στην αθηναϊκή ομάδα. Επί των ημερών του Λάνθιμου, η ιστορική ομάδα κατετάγη στην πρώτη τριάδα της Α` εθνικής κατηγορίας. Ο Αντώνης Λάνθιμος, αποχώρησε από την ενεργό δράση το 1977, ενώ από το 1964 μέχρι το 1970, αγωνίσθηκε εννέα φορές με την εθνική ανδρών.

Τα συλλυπητήριά του και τη θλίψη του για την απώλεια του Αντώνη Λάνθιμου εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης ο ΕΣΑΚΕ.

Η ανακοίνωση του ΕΣΑΚΕ:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ και ο πρόεδρος του κ. Ευάγγελος Γαλατσόπουλος εκφράζουν την θλίψη τους για την απώλεια του Αντώνη Λάνθιμου.

Ο εκλιπών ήταν από τους σπουδαίους Έλληνες μπασκετμπολίστες των δεκαετιών του ’60 και του ’70 και από τους ηγέτες της μεγάλης ομάδας του Παγκρατίου. Αγωνίστηκε, επίσης, στον Πανιώνιο, ενώ μετά το τέλος της αγωνιστικής καριέρας του υπηρέτησε το αγαπημένο μας άθλημα ως προπονητής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ και ο πρόεδρος του κ. Ευάγγελος Γαλατσόπουλος εκφράζουν, επίσης, τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια και στους οικείους του Αντώνη Λάνθιμου».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Μουσείο μπάσκετ της ΧΑΝΘ:

Το ελληνικό μπάσκετ έγινε “φτωχότερο” με την απώλεια του Αντώνη Λάνθιμου. Ο βετεράνος διεθνής καλαθοσφαιριστής, άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το πρωί σε ηλικία 75 ετών. Ο Αντώνης Λάνθιμος θεωρούνταν από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ της δεκαετίας του 1960 και του 1970. Ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας του Παγκρατίου,(κι είχε αγωνιστεί στο ιστορικό ανοικτό γήπεδο της Χ.Α.Ν.Θ.). Επί των ημερών του το Παγκράτι είχε καταφέρει να τερματίσει τρεις φορές στην πρώτη 3άδα του πρωταθλήματος, ενώ από το 1964 μέχρι το 1970 είχε και 9 συμμετοχές με την Εθνική Ανδρών συμμετέχοντας σε Βαλκανικούς Αγώνες όπως και σε ένα Ευρωμπάσκετ.
Ο Αντώνης Λάνθιμος είναι ο πατέρας του γνωστού Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου ο οποίος φέτος είναι υποψήφιος για Όσκαρ(με 10 υποψηφιότητες σε 9 κατηγορίες) με την ταινία του “The Favourite”.

To Top