Έτοιμος ο Παπανικολάου για τη πρεμιέρα του στο ΝΒΑ: “Και τώρα ο Κόμπι Μπράιαντ!”

Ο Κώστας Παπανικολάου γράφει για την πρεμιέρα στο ΝΒΑ απέναντι στους Lakers του Kobe Bryant κι εκφράζει τον θαυμασμό του για τους πρωταθλητές Spurs.

Γεια χαρά σε όλους,

Είμαι πολυ χαρούμενος που ξεκινάει το πρωτάθλημα του ΝΒΑ και ταυτόχρονα ανυπόμονος. Κατ αρχήν από το πρώτο παιχνίδι της preseason ήμουν πολύ ενθουσιασμένος για το γεγονός ότι επιτέλους έγινε πραγματικότητα το όνειρό μου και βρίσκομαι στο ΝΒΑ. Το πραγματικό, όμως, πρωτάθλημα ξεκινάει τώρα σε ένα πολυδιαφημισμένο γήπεδο, που το έχω δει τόσες πολλές φορές από την τηλεόραση, το Staples Center. Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερες συνθήκες για την πρεμιέρα μου στο ΝΒΑ. Απέναντι στους Lakers και με την ευκαιρία να βρεθώ αντιμέτωπος μ’ έναν από τους κορυφαίους του αθλημάτος, τον Kobe Bryant.

Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω σκεφτεί, ούτε το έχω χωνέψει ακόμα. Είναι δύσκολος και μακρύς ο δρόμος που πρέπει να περπατήσω για να γίνομαι καλύτερος και να κερδίσω μία θέση στο rotation των Rockets.

Aκόμα στην ομάδα δεν έχει γίνει καμία κουβέντα για τον πρώτο μας αντίπαλο. Φαντάζομαι αυτό θα γίνει στην προπόνηση της Δευτέρας, όπου ουσιαστικά θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την αναμέτρηση με τους Lakers.

Είμαι ικανοποιημένος από το πώς κύλησε η περίοδος των φιλικών. Είναι βέβαια λίγο παράξενη η όλη διαδικασία, γιατί δεν περίμενα να έχω τόσο μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Παράλληλα κατάλαβα ότι το πόσο παίζεις στα φιλικά, δεν έχει να κάνει με το χρόνο συμμετοχής στα επίσημα. Οπότε κρατάω μικρό καλάθι και είμαι προετοιμασμένος για όλα τα ενδεχόμενα.

Οταν βρίσκεσαι για πρώτη χρονιά στο ΝΒΑ, είναι πολυτέλεα να σκέφτεσαι ότι θα έχεις χρόνο συμμετοχής. Εγώ δεν μπορώ να σκεφτώ τόσο ψηλά. Ετσι το βλέπω. Ήρθα σε τελείως διαφορετικές συνθήκες και τρόπο παιχνιδιού, σε σχέση με τα όσα βίωσα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο στόχος μου είναι να είμαι έτοιμος να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις, όταν μου ζητηθεί να πατήσω στο παρκέ.

Εφόδιό μου σε αυτήν την προσπάθεια, είναι η κουλτούρα του πρωταθλητισμού, που καλλιεργήθηκε μέσα μου παίζοντας στον Ολυμπιακό, την Μπαρτσελόνα και την Εθνική ομάδα. Επρεπε να πρωταγωνιστούμε κάθε χρόνο και αυτό καλούνται να κάνουν και φέτος οι Rockets στη Δύση. Σμιλεύτηκε ο χαρακτήρας μου, στις συνθήκες πίεσης που δημιουργεί ο πρωταθλητισμός στην Ευρώπη και ταυτόχρονα έμαθα να μην συμβιβάζομαι με οτιδήποτε άλλο εκτός από την πρωτιά. Ηταν ευτυχία για μένα, που είχα πολλούς συμπαίκτες με τέτοιο μέταλλο. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι χαμηλότερο από την κορυφή.

Το ίδιο ισχύει και για τους Rockets. Η ομάδα δουλεύει πολύ σκληρά στις προπονήσεις. Όλοι δείχνουν τρομερή διάθεση. Από τον Howard και τον Harden, μέχρι και τους rookies, σαν κι εμένα. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε μέρα με την μέρα.

Ομολογώ πώς τα φιλικά ήταν μία συναρπαστική εμπειρία. Επιασα αρκετές φορές τον εαυτό μου να χαζεύει στο γήπεδο, γιατί είναι πολύ μεγάλη η διαφορά στην κουλτούρα που υπάρχει γύρω από έναν αγώνα –εστω και φιλικό- ΝΒΑ, αλλά και στον τρόπο παιχνιδιού γενικότερα.

Αν μπορώ να βρώ μία κορυφαία στιγμή θα διάλεγα το φιλικό με τους πρωταθλητές Spurs. Εντύπωση τεράστια μου έκανε ο Ginobili, o Duncan και ο Parker. Ειδικά ο Τζινόμπιλι, που όλοι λένε πώς είναι μεγάλος σε ηλικία, είναι τόσο γρήγορος που δεν τον προλαβαίνεις. Η οξυδέρκεια του Parker είναι μοναδική. Στα πρώτα τρία λεπτά είχε 4 ασίστ. Ο Duncan είναι στις κινήσεις του μεθοδικός σαν χειρούργος και εκμταλλεύεται κάθε λάθος της άμυνας στη ρακέτα. Τα έβλεπα όλα αυτά από την τηλεόραση, αλλά είναι διαφορετικό να τα παρακολουθείς ζωντανά, μέσα στο παιχνίδι.

Γενικά στη διάρκεια της pre season απέκτησα εμπειρίες σημαντικές. Ευστόχησα σε μερικά… τρελά καλάθια, αλλά αυτά είναι περισσότερο για τους φιλάθλους και όχι για μένα. Μερικές εμφανίσεις στα highlights δεν αποτελούν εγγύηση για τίποτε. Αλλωστε η κανονική περίοδος θα είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Δεν πρόκειται να τρελλαθώ επειδή έβαλα κανά δυο καλάθια πέφτοντας!

Με χαροποίησε ιδιαίτερα το ότι σε όλα τα φιλικά, έβλεπα Ελληνικές σημαίες στις εξέδρες και συμπατριώτες μου, να έρχονται να μου μιλάνε μετά τους αγώνες. Μέχρι να έρθω εδώ δεν μπορούσα να αντιληφθώ πλήρως το πόσο σημαντικό είναι για εκείνους να βλέπουν Ελληνες να παίζουν. Είναι πολύ ζεστοί όλοι. Μου εύχονται καλή επιτυχία και πάντα λένε πόσο περήφανοι είναι για την καταγωγή τους. Οι Ελληνες που βρίσκονται στο Χιούστον, είναι τόσο ζεστοί μαζί μου, που πραγματικά μ’ έχουν σκλαβώσει με τη συμπεριφορά και τη διάθεσή τους.

Ασφαλώς και νιώθω πρεσβευτής του Ελληνικού μπάσκετ στο ΝΒΑ. Που κατάφερα να γίνω εγώ άλλος ένας Ελληνας εκπρόσωπος στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Η πόρτα του ΝΒΑ δεν είναι κλειστή για τους Ελληνες παίκτες. Απλά το να ΄ρθουν εδώ, έχει να κάνει με το πόσο είναι αποφασισμένοι να ξεβολευτούν και να ξεκινήσουν από το μηδέν.

Γιατί αυτό κάνω εδώ. Ξεκινάω και πάλι από το μηδέν. Δεν λέω ότι θα είμαι εδώ για πολλά χρόνια. Δεν το ξέρω. Το μόνο που μπορώ να εγγυηθώ στον εαυτό μου είναι ότι θα το κυνηγήσω μέχρι εκεί που δεν παίρνει.

Σε επίπεδο καθημερινότητας έχω βρει έναν ρυθμό. Υπάρχουν πράγματα που είναι ακόμα στην μέση, σε σχέση με την προσαρμογή, το σπίτι και το αυτοκίνητο. Είναι πράγματα που θα λυθούν όμως άμεσα. Εχω προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό. Νιώθω υπέροχα που είμαι στην υπέροχη πόλη του Χιούστον.

Εχουν έρθει οι γονείς και ο αδερφός μου να με βοηθήσουν κι εκείνοι, να ετοιμάσουμε το σπίτι και με βοήθησαν αρκετά. Χωρίς εκείνους θα ήμουν πολύ πίσω, αφού με τις προπονήσεις και τα ταξίδια, δεν μένει πολύς χρόνος για να ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο.

Θέλω για άλλη μία φορά να σας πω για το πόσο χαίρομαι που κρατάμε αυτήν την επαφή, μέσα από το NBA GREECE αλλά και το Rockets.com, για τους Αμερικάνους φιλάθλους.

Πηγή: nba.sport24.gr

To Top