Έφτασε η ώρα της κλήρωσης για την τελική φάση του Μουντιάλ 2022

Το σήμα για να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του 22ου Παγκοσμίου Κυπέλλου δίνεται το βράδυ της Παρασκευής (1/4, 19:00, ΑΝΤ1) στη Ντόχα, όπου θα πραγματοποιηθεί με κάθε επισημότητα η κλήρωση της φάσης των ομίλων του θεσμού.

Οδεύουμε προς τη συμπλήρωση τεσσάρων ακριβώς ετών από τη βραδιά της 15ης Ιουλίου 2018 όπου η Γαλλία επικράτησε 4-2 της Κροατίας στο “Λουζνίκι” της Μόσχας και αναδείχτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια και το βράδυ της Παρασκευής (1/4, 19:00, ΑΝΤ1 και Liveblog από το SPORT24) είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε οριστικά σελίδα και να ανοίξουμε εκείνη που λέει “22ο Παγκόσμιο Κύπελλο”.

Αυτό θα λάβει χώρα στο Κατάρ το προσεχές φθινόπωρο, για πρώτη φορά στα 92 χρόνια ιστορία του θεσμού που δεν θα γίνει καλοκαίρι αλλά μεσούσης της σεζόν (ας όψονται οι κλιματολογικές συνθήκες), με το παγκόσμιο φίλαθλο κοινό να αδημονεί ενόψει της κλήρωσης της τελικής φάσης από όπου θα μάθουμε τις ομάδες που θα συνθέσουν το παζλ των οκτώ ομίλων, με τον καθένα από αυτούς να φιλοξενεί τέσσερις ομάδες.

Συνολικά, 32 ομάδες θα λάβουν μέρος σε αυτή τη μεγάλη γιορτή (τελευταία φορά που θα έχουμε αυτό το νούμερο αφού θα υπάρχει αύξηση των ομάδων στις προσεχείς διοργανώσεις κατόπιν επιθυμίας της FIFA), με τις επτά από τις οκτώ προηγούμενες νικήτριες να δηλώνουν παρούσες.

Μόνο η Ιταλία θα λείπει από το κλαμπ των ισχυρών
Αυτές είναι οι Βραζιλία (5 κατακτήσεις), Γερμανία (4 κατακτήσεις), Αργεντινή, Γαλλία, Ουρουγουάη (2 κατακτήσεις), Ισπανία και Αγγλία (1 κατάκτηση), με την Ιταλία των τεσσάρων αστεριών στη φανέλα της να λάμπει διά της απουσίας της, με την πρόσφατη ήττα σοκ από την Βόρεια Μακεδονία στο μονοπάτι των μπαράζ να την αφήνει μάλιστα εκτός του μεγάλου πάρτι για δεύτερη διαδοχική φορά (τελευταία της παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο που έλαβε χώρα στην Βραζιλία το 2014).

Όσον αφορά στο γκρουπ των ισχυρών περιλαμβάνει τις ομάδες που θα τεθούν επικεφαλής των οκτώ ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Σε αυτό ανήκουν η οικοδέσποινα ομάδα του Κατάρ καθώς και Βραζιλία, Βέλγιο, Γαλλία, Αργεντινή, Αγγλία, Ισπανία και Πορτογαλία, που είναι οι πρώτες επτά χώρες της παγκόσμιας κατάταξης.

Οι παραδοσιακές δυνάμεις Γερμανία και Ολλανδία βρίσκονται στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας και αυτό αυτομάτως καθιστά πολύ πιθανή την ύπαρξη ενός “γκρουπ θανάτου”. Τουλάχιστον μία από τις δύο θα κληρωθεί με έναν εξίσου δυνατό αντίπαλο και από εκεί και πέρα αν προστεθεί στο μείγμα η Πολωνία του Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι ή η πρωταθλήτρια Αφρικής Σενεγάλη, τότε θα έχουμε ένα πάρα πολύ ισχυρό γκρουπ για όποιον παίρνει μέρος σε αυτό.

Φυσικά, στην αποψινή κλήρωση δεν θα μπουν 32 ομάδες αλλά περισσότερες, αφού δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το παζλ, με 29 ομάδες να έχουν ήδη τσεκάρει το εισιτήριο αλλά τρία εισιτήρια να είναι ακόμα ανοιχτά.

Το ένα αφορά την Ευρώπη και τον τελικό του τρίτου μπαράζ μεταξύ Ουαλίας και τη νικήτρια του Σκωτία – Ουκρανία που αναβλήθηκε για τον Ιούνιο, ενώ τα τελευταία θα δοθούν στα διηπειρωτικά playoffs. Η Νέα Ζηλανδία θα αναμετρηθεί με την Κόστα Ρίκα, ενώ το Περού θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού της Αυστραλίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σημειώνεται πως σε κάθε γκρουπ θα υπάρχει τουλάχιστον μία ευρωπαϊκή ομάδα, όχι όμως πάνω από δύο, ενώ οι εκπρόσωποι των άλλων ηπείρων δεν θα μπορούν να συγκρουστούν μεταξύ τους στη φάση των ομίλων.

Αξίζει δε να επισημανθεί πως σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν, οι ομάδες δεν θα μάθουν στο πλαίσιο της κλήρωσης τα γήπεδα στα οποία θα αγωνιστούν και τις ημερομηνίες, αφού αυτό θα γίνει γνωστό αργότερα.

 

To Top