Έφυγε από τη ζωή ο Φαίδων Γεωργίτσης

Λίγες εβδομάδες μετά τα 80ά του γενέθλια έφυγε από τη ζωή ο γνωστός ηθοποιός Φαίδων Γεωργίτσης, ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες και ζεν πρεμιέ του ελληνικού σινεμά και θεάτρου.

Ο Φαίδων Γεωργίτσης γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1939 στη Νέα Σμύρνη και ήταν το δεύτερο παιδί της οικογένειας ενός αξιωματικού του Ναυτικού και της μικρασιάτισσας συζύγου του. Ο μικρός Φαίδων έχασε την αδερφή του Καίτη όταν εκείνος ήταν μόλις 3 ετών. Το 10χρονο κορίτσι σκοτώθηκε σε ένα τραγικό δυστύχημα σε γιαπί οικοδομής.

Ο Γεωργίτσης κατάλαβε από μικρός ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός, ωστόσο για να κάνει το χατίρι του πατέρα του το 1956 μπήκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ενώ για μικρό διάστημα έπαιξε και μπασκετμπολίστας στον Πανιώνιο. Στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων φοίτησε για μερικούς μήνες καθώς λίγο αργότερα έγινε δεκτός στη Δραματική Σχολή του Κάρολου Κουν, ενώ πήρε πτυχίο και από δυο ακόμα δραματικές σχολές, του Χρήστου Βαχλιώτη και του Πέλου Κατσέλη.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του Ζιλ Ντασέν το 1960 ωστόσο η καριέρα του «Έλληνα Τζέιμς Ντιν» όπως τον χαρακτήριζαν πολλοί εκτοξεύτηκε από τις συμμετοχές του στα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη με συμπρωταγωνιστές τη Ζωή Λάσκαρη, τη Μαίρη Χρονοπούλου, τη Μάρθα Καραγιάννη, τον Κώστα Βουτσά, την Μπέτυ Αρβανίτη -με την οποία έγιναν ζευγάρι στη σχολή και το 1967 παντρεύτηκαν- Τζένη Καρέζη και πλήθος ακόμα ηθοποιών. Ο Γεωργίτσης καθιερώθηκε και στις καρδιές του γυναικείου πληθυσμού που μαγνητίζονταν με το χαρακτηριστικό μπλε βλέμμα του και θεωρήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους ζεν πρεμιέ της εποχής. Μάλιστα όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος είχε και ένα σύντομο φλερτ με την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση ήταν στην παράσταση του 1963 «Νεκροί χωρίς Τάφο»Στο θέατρο ενώ είχε συνεργαστεί ακόμα με το Θέατρο Τέχνης του Κουν, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Βολανάκη.

Στη μικρή οθόνη εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1972 στη σειρά «Το Κόκκινο Δαχυλίδι» ενώ τη δεκαετία του ’90 έκανε την τηλεοπτική του επιστροφή στις επιτυχημένες καθημερινές σειρές του Νίκου Φώσκολου «Καλημέρα Ζωή» και «Λάμψη».

Ο Φαίδων Γεωργίτσης είχε επίσης σκηνοθετήσει αρκετά έργα σε θέατρο και κινηματογράφο.

Ο ηθοποιός ήταν παντρεμένος με την Μπέτσυ, πρώην μοντέλο της Chanel,  με την οποία είχε αποκτήσει δυο παιδιά, τον Ραφαέλο και τη Μαρίζα. Το ζευγάρι είχε δημιουργήσει το δικό του θεατρικό θίασο στο Κορωπί όπου είχε αποτραβηχτεί τα τελευταία χρόνια.

To Top