“Έφυγε” ο θρυλικός κόουτς Τζακ Ράμσεϊ!

Την τελευταία του πνοή στην περιοχή Νέιπλς της Φλόριντα άφησε σήμερα ο θρυλικός κόουτς Τζακ Ράμσεϊ, σε ηλικία 89 ετών.

Ο άλλοτε τεχνικός τoυ πανεπιστημίου Σεντ Τζόσεφ’ς (1955-1966) και των Φιλαντέλφια (1968-1972), Μπάφαλο (1972-1976), Πόρλαντ (1976-1986) και Ιντιάνα (1986-1988), που οδήγησε τους Μπλέιζερς στην κατάκτηση του τίτλου του 1977 και είχε συνολικό ρεκόρ 864-73 στο ΝΒΑ, έχασε την άνιση μάχη με τον καρκίνο, τον οποίο αντιμετώπισε τα τελευταία 15 χρόνια…

Την είδηση μετέδωσε το δίκτυο ESPN, στο οποίο εργάστηκε ως αναλυτής-σχολιαστής ακόμη και στα 80 του, κι ενώ ήδη αντιμετώπιζε την ασθένειά του. Η οικογένειά του ενημέρωσε πως ο Ράμσεϊ έφυγε από την ζωή «με ειρηνικό τρόπο, κατά την διάρκεια του ύπνου του».

Στις 20 σεζόν που κοουτσάρισε στην Λίγκα, έφτασε στα πλέι-οφς 16 φορές και κατέκτησε το πρωτάθλημα και ως τζένεραλ μάνατζερ των Σίξερς, το 1966-67! Ήταν μέλος του Hall Of Fame από το 1992, ήταν ένας από τους 10 κορυφαίους προπονητές των 50 πρώτων ετών του ΝΒΑ και έμεινε γνωστός τόσο για τις τακτικές προπόνησης όσο και για το ξεχωριστό ντύσιμό του την δεκαετία του ’70.

Ο Ράμσεϊ έδινε πάντα έμφαση στην φυσικά κατάσταση, στην κυκλοφορία της μπάλας και στο δίχως εγωισμό παιχνίδι, έχοντας τονίσει στο παρελθόν πως πολλά από τα στοιχεία της φιλοσοφίας του τα «άντλησε» από την υπηρεσία του στο Πολεμικό Ναυτικό, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν εργάστηκε στις υποβρύχιες καταστροφές.

Το 2011 διηγήθηκε μερικές από τις πολεμικές ιστορίες του, εξηγώντας ότι «εκεί έμαθα πόσο σημαντική είναι η φυσικά κατάσταση και το πώς πρέπει να επικεντρώνεσαι σε έναν στόχο, ώστε να αντιμετωπίσεις τους κινδύνους. Στον πόλεμο έμαθα να ζω με το άγχος και την πίεση, γιατί αν έκανες ένα λάθος με τα εκρηκτικά, θα είναι θα ήταν θανάσιμο. Εκεί διδάχθηκα το ότι πρέπει πάντα να κάνεις την δουλειά σου σωστά, αλλά κυρίως την επικοινωνία που πρέπει να έχεις με τους συνεργάτες του και την κατάλληλη διαχείριση προσώπων και πραγμάτων. Και αυτό με βοήθησε και στο μπάσκετμπολ».

Ο Ράμσεϊ υπέφερε από μελάνωμα από το 2004 και στη συνέχεια οι όγκοι απλώθηκαν σε πόδι, πνεύμονες και εγκέφαλο… Ωστόσο, πάλεψε με αξιοπρέπεια και δύναμη τον καρκίνο, αφού επιθυμούσε να εργάζεται ως τα 80 του και δεν έχασε ποτέ την αγάπη του για το κολύμπι ή το τρέξιμο. Άλλωστε, περισσότερες από 20 φορές στην ζωή του πήρε μέρος σε αγώνες σε τρίαθλο! «Ο Τζακ ήταν ένας φάρος στις ζωές και τις καριέρες μας», σχολίασε ο παλαίμαχος σέντερ, Μπιλ Ουόλτον, με τον οποίο συνεργάστηκαν στον τίτλο του 1977 στο Πόρτλαντ. «Ο Τζακ θα είναι πάντα η ηθική “πυξίδα” μας και η έμπνευσή μας. Ήταν ένας άγιος», κατέληξε ο Ουόλτον.

Το 2010, ο Ράμσεϊ έχασε την αγαπημένη σύζυγό του, Τζιν, από τη νόσο Αλτσχάιμερ…

Γεννήθηκε το 1925 και αποφοίτησε από το Σεντ Τζόσεφ’ς, με διδακτορικό στην εκπαίδευση, για αυτό και τον φώναζαν «Δρ. Τζακ».

Πηγή: basketblog.gr

To Top