Αγωνιστικές (και όχι μόνο) αλήθειες για τον πρώτο μικρό τελικό

Ο Άρης έχασε χθες ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να είχε κερδίσει, αν δεν του’ βγαινε η κούραση, που έφερε έλλειψη συγκέντρωσης και κακές επιλογές σε άμυνα και επίθεση. Κάποιες σκόρπιες σκέψεις πριν αυτό το παιχνίδι μπει στην ιστορία και γίνει στροφή στο αυριανό του Παλέ…

– Ο Άρης έκανε χθες ένα πολύ μέτριο παιχνίδι στο κλειστό της Πυλαίας, παίζοντας ουσιαστικά με… 7,5 παίκτες και για να χάσει χρειάστηκε να βάλει ο ΠΑΟΚ 6/11 τρίποντα στην τέταρτη περίοδο για να κερδίσει.

– Ο Άρης είχε σε κακή μέρα τον ηγέτη του. Ο Σάσα Βεζένκοφ είχε μόλις 2/8 σουτ. Ευστόχησε μόνο σε δύο “τρελά” τρίποντα, δεν μπόρεσε καν να πάρει προσπάθειες.

– Ο Άρης έχασε μέσα από τον δικό του τρόπο παιχνιδιού. Πήγε το παιχνίδι εκεί που ήθελε. Σε χαμηλό σκορ, σε παιχνίδι “πέντε εναντίον πέντε”. Δεν έχασε γιατί ο ΠΑΟΚ επέβαλλε το δικό του ρυθμό. Έχει τεράστια σημασία πώς χάνεις, ειδικά σε μια σειρά αγώνων σαν κι αυτή.

– Ο Άρης και στην ήττα του έδειξε ότι θα είναι η ομάδα που θα ελέγξει πώς θα πάει η σειρά, αρκεί να μη του βγει η κούραση.

– Τεράστιο ρόλο στην έκβαση του αγώνα στην τέταρτη περίοδο έπαιξε η άμυνα του Κάρτερ πάνω στον Τόμας. Ο πλέι μέικερ του Άρη έμοιαζε “σκασμένος” από την κούραση, έπαιξε 37 λεπτά ελλείψει άλλης λύσης και μοιραία δεν είχε καθαρό μυαλό στο φινάλε, όπως φυσικά και ο Μοχάμεντ Πάσαλιτς.

– Αντιθέτως, ο ΠΑΟΚ είχε σε καλή μέρα και τους τρεις χειριστές του: Μπρέμερ 15π. (4/8τρ.), Όντουμ 13π. (3/7τρ.), Τσόχλας 6π. (2/5τρ.). Σύνολο; 34π. με 9/20τρ.

– Ο Άρης δεν παίζει μόνο ζώνη. Ο Άρης έπαιξε χθες για αρκετή ώρα match up άμυνα ζώνης, όπως πολύ απλοϊκά περιέγραψε ο Πρίφτης, ήταν “στημένοι” οι παίκτες για ζώνη, αλλά δεν μάρκαραν χώρους, ακολουθούσαν παίκτες. Είναι κάτι που είχε αποτέλεσμα και χθες και στον τρίτο αγώνα με την ΑΕΚ. Και παίζει τέτοιες άμυνες ο Άρης για να προστατεύσει ο Πρίφτης τους παίκτες του και από φθορά φάουλ και από κούραση γιατί είναι 7-8 αυτοί που παίζουν.

– Τα κρίσιμα τρίποντα δεν ήταν του Όντουμ στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου. Ήταν αυτά μετά το “τρελό” τρίποντο του Βεζένκοφ (57-58 στο 2:51). Εκεί ο Κάρτερ ευστοχεί στη λήξη της επίθεσης με χέρι πάνω του και στην επόμενη επίθεση του ΠΑΟΚ η μπάλα μένει στα χέρια του Μπρέμερ και την πετάει από τα 10 μέτρα. Το σκορ έγινε 63-58 και ήθελε λιγότερο από 1,5 λεπτό. Εκεί κρίθηκαν όλα. Ο ΠΑΟΚ έβαλε μεγάλα σουτ την κρίσιμη ώρα.

– Στο μπάσκετ του 2015 μια διαφορά 10-15 πόντων είναι πολύ πιο εύκολο να καλυφθεί σε διάστημα ενός δεκαλέπτου από ότι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Οι ρυθμοί έχουν αλλάξει, το μπάσκετ έχει αλλάξει, όποιος το αντιλαμβάνεται, το συνειδητοποιεί και προχωρά, γιατί αυτό βλέπει πολύ συχνά πλέον.

– Όποιος θεωρεί ότι αυτός ο Άρης που παρατάχθηκε στην Πυλαία δεν κάνει αγωνιστική υπέρβαση, σφάλλει οικτρά. Χωρίς δύο εξαιρετικούς αμυντικούς (Νέιμικ, Αντεγκμπόγιε), χωρίς έναν ρολίστα να δώσει μια ανάσα στον Βεζένκοφ (ο Καραθανάσης είχε παίξει 14 λεπτά στη νίκη επί του ΠΑΟΚ στην Πυλαία στη κανονική διάρκεια), ο Άρης δέχθηκε 67 πόντους εκτός έδρας.

– Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν δικαιολογία για τη χθεσινή ήττα. Άλλωστε ουδείς από τον Άρη τα επικαλέστηκε και ούτε πρόκειται. Είναι όμως δεδομένα που διαμορφώνουν μια κατάσταση.

– Σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει. Οι παίκτες του Άρη το απέδειξαν αυτό και με την ΑΕΚ και με τον Ολυμπιακό. Δεν τους αρέσει να χάνουν παιχνίδια σαν αυτά χθες, δεν τους αρέσει να χάνουν από τον ΠΑΟΚ ή οποιαδήποτε ομάδα. Πρώτοι αυτοί έκαναν αυτοκριτική, πρώτοι αυτοί είπαν ότι ευθύνονται για την ήττα.

– Ο Άρης είναι απόλυτα πετυχημένος φέτος. Δεν είναι θέμα υπέρβασης ή όχι. Είναι κάτι άλλο πολύ πιο απλό: Προσέφερε χαρά στον κόσμο, όχι μία, αλλά πολλές φορές. Και αυτό η συντριπτική πλειοψηφία το εκτιμάει.

To Top