ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ

Αδαμίδης: “Πιο ισχυρή η ΕΕΑ με τον νέο νόμο, ο ΑΣ θα μπορεί να ‘ρίξει’ έναν κακό μεγαλομέτοχο”!

Ο Αλέξης Αδαμίδης, νομικός σύμβουλος ΕΕΑ, μίλησε στα ερτζιανά της Θεσσαλονίκης και εξήγησε κάποια σημαντικά ζητήματα που αφορούν το νέο αθλητικό νομοσχέδιο!

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

Αναλυτικά όσα είπε στο Yellow Radio 92.8:

Για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που πέρασε από την Βουλή

Έχει δυο κεφάλαια το ένα είναι ο επαγγελματικός αθλητισμός και ειδικότερα η επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού και το άλλο είναι για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Όσον αφορά την επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού προβλέφθηκε και ψηφίστηκε ότι πλέον θα είναι ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με δική του υπηρεσία και δεν θα είναι μια απλή επιτροπή όπως σήμερα με δύο υπαλλήλους όπου δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε. Που σημαίνει ότι πλέον το ποιος αναλαμβάνει τις μετοχές των ΠΑΕ και των ΚΑΕ θα ελέγχεται από μια ανεξάρτητη αρχή με δική της υπηρεσία με προσωπικό, υπαλλήλους και τα λοιπά. Θα ελέγχεται από μια ολόκληρη υπηρεσία ποιος θα είναι αυτός, το ποιόν και κυρίως αν έχει την οικονομική δυνατότητα να αναλάβει τις μετοχές των ΠΑΕ και ΚΑΕ γιατί ξέρουμε και ειδικά στη Θεσσαλονίκη έχουμε καεί από το γεγονός ότι δεν υπήρχε έλεγχος.

Επίσης, θεωρούμε πολύ σημαντική την διάταξη που ψηφίστηκε ότι ο ερασιτέχνης που ιδρύει μια ΠΑΕ ή ΚΑΕ ανά πάσα στιγμή, εφόσον βλέπει ότι οι ενδείξεις ότι η διαχείριση μιας ΠΑΕ ή μιας ΚΑΕ δεν είναι σε καλό δρόμο μπορεί με μια απλή έγγραφη αίτηση προς την επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού να ζητάει την διαχείριση της ΠΑΕ ή της αντίστοιχης ΚΑΕ και θα είναι υποχρεωμένη η επιτροπή μέσα σε 30 μέρες να ελέγξει και να ολοκλήρωση τον έλεγχο και να βγάλει πόρισμα.

Το ιδρυτικό σωματείο έχει ένα ποσοστό 10% από τον νόμο στη μετοχική σύνδεση της ανώνυμης εταιρίας και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι τα δικαιώματα που του δίνει το 10%. Τώρα, όμως, αυτό αλλάζει αυτή η διάταξη προήλθε από την άσχημη εμπειρία μας στην Θεσσαλονίκη.

Αν είναι όλα εντάξει θα βγει ένα πόρισμα που να τον ισχυροποιεί. Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι υπάρχει κακή διαχείριση αναλαμβάνουν όλες οι φορολογικές ή ποινικές αρχές. Αν αποδειχτεί ότι υπήρξε κάποια κακοδιαχείριση και κάτι δεν πάει καλά φυσικά μετά αναλαμβάνουν όλες οι φορολογικές και ποινικές αρχές.

Καταλαβαίνεται πόσο σημαντικό είναι όχι μόνο να έχουμε υγιής ερασιτέχνες αλλά και να συμμετέχει ο κόσμος στον ερασιτέχνη.

Αυτά τα 4 χρόνια σκεφτόμαστε πως θα λήξουμε αυτό το πρόβλημα με τους «περίεργους» τύπου της ΠΑΕ και της ΚΑΕ, τελικά καταλήγουμε ότι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι είναι το σωματείο. Θεωρούμε απαράδεκτο να πληρώνει το να πληρώνει ένα ερασιτεχνικό σωματείο ή ένας ολόκληρος λαός από πίσω επειδή βρέθηκαν κάποια στιγμή κάποιοι και πήραν τις μετοχές και διέλυσαν την ομάδα. Η δική μας μελέτη έδειξε ότι αυτό μπορούμε να το ανασχέσουμε μόνο με ισχυρό ερασιτέχνη, ο οποίος δεν θα είναι ισχυρός στα λόγια με ένα 10% αλλά θα μπορεί να έχει παρέμβαση.

Όσον αφορά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό επίσης χτίστηκε μια πολύ σημαντική διάταξη η απλή αναλογική στις αυθαιρεσίες των ενώσεων και των ομοσπονδιών. Μέχρι χθες όποιος έπαιρνε μια ψήφο παραπάνω σε ένα σωματείο ή σε μια ένωση ή σε μια ομοσπονδία έπαιρνε το 100% των ευρών. Τώρα με την απλή αναλογική σημαίνει ότι όσους ψήφους πάρεις τόσες έδρες θα πάρεις στο διοικητικό συμβούλιο. Έχουν μπει και θητείες όσον αφορά τους προέδρους των ομοσπονδιών, δεν μπορούν να είναι πάνω από 3 συνεχόμενες θητείες τα εκτελεστικά μέλη.

Για τον υποχρεωτικό αριθμό γυναικών

Το 1/3 των υποψηφίων υποχρεωτικά πρέπει να είναι από το άλλο φύλο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση στην ουσία πρέπει να είναι γυναίκες γιατί μέχρι τώρα είμαστε πολύ χαμηλά στην Ευρώπη, μόνο το 6% έχουμε αυτήν την στιγμή συμμετοχή γυναικών σε διοικητικά συμβούλια στα 12.000 αθλητικά σωματεία που έχουμε στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό γιατί αν πας σε ένα οποιοδήποτε γήπεδο θα δεις ότι οι μητέρες είναι κυρίως που περιμένουν τα παιδιά απ’ έξω. Ήρθε η στιγμή και οι γυναίκες να συμμετέχουν.

Για την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών και προσφύγων

Είχαμε το μεγάλο πρόβλημα έχουν έρθει πάρα πολλοί αλλοδαποί στην χώρα οι οποίοι είναι πολύ καλοί αθλητές αλλά δεν έχουν το δικαίωμα, επειδή είτε δεν έχουν πάρει το πολιτικό άσυλο είτε επειδή δεν έχουν κάνει τα χαρτιά τους, να βγάλουν αθλητικό δελτίο και να συμμετέχουν σε διάφορες ομάδες, σε διάφορα αθλήματα. Είναι σημαντικό ότι τώρα μόνο με την κατάθεση της αίτησης για να αλλάζει πολιτικό άσυλο ή νόμιμη διανομή, με την κατάθεση και όχι με την απόφαση πλέον, με την κατάθεση και μόνο θα μπορεί να βγάλει αθλητικό δελτίο. Ο Γουάμπα του Άρη ας πούμε, νομίζω ότι έχει ήδη καταθέσει αίτηση για πολιτικό άσυλο. Μπορεί τις επόμενες μέρες να βγει αθλητικό δελτίο και να θεωρείται καλαθοσφαιριστής του Άρη. Επίσης ο Άρης έχει κι έναν πολύ καλό αθλητή στην πάλη, εξαιρετικό αθλητής στο τμήμα της πάλης του Άρη   ο οποίος είναι μετανάστης και ενδεχομένως να αφήσει εποχή.

Αυτά είναι τα κεντρικά, σημαντικά στοιχεία του νομοσχεδίου όπως επίσης και διευκρινίζεται. Δεν κατατέθηκε η αναδιοργάνωση ούτε η τροπολογία γιατί νομίζω θα κατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο, αυτήν την ενημέρωση έχω. Φαντάζομαι μέχρι το Μάρτιο θα γίνει.

Για το πότε θα αναλάβει η επιτροπή

Θα εκδοθεί πολιτική απόφαση που θα αναλύει τις διαδικασίες. Η επιτροπή θα είναι 9μελης και θα αποτελείται από δικαστές, οικονομολόγους, νομικούς, φοροτεχνικούς και λογιστές.

Για το αδίκημα αθλητική βιας

Αν κάποιος συλληφθεί για αδίκημα αθλητικής βίας με αφορμή αθλητική συνάντηση τότε με την διάταξη αυτή προβλέπεται πως μπορεί ο εισαγγελέας με δική του απόφαση να του επιβάλει περιοριστικό όρο, μεταξύ άλλων, να παρουσιάζεται το αστυνομικό τμήμα την ώρα του αγώνα της ομάδας του. Μπήκε αυτή η διάταξη, γιατί πράγματι ακούγεται αρνητική, Είχαμε παρατηρήσει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο μια στροφή της δικαιοσύνης με αποτέλεσμα να προφυλακίζει όποιον συλλαμβάνεται για αθλητικά αδικήματα. Ο εισαγγελέας όταν κάποιος συλλαμβάνεται με αυτόφωρο για αθλητικά δικαιώματα έχει την δυνατότητα έιτε να το προφυλακίσει είτε να τον είτε να τον αφήσει ελεύθερο. Το τελευταίο χρόνο στις περίπου 250 συλλήψεις που είχαμε πανελλαδικά για θέματα αθλητικής βίας οι 180 οδηγήθηκαν σε προφυλακίσεις πριν καν γίνει το δικαστήριο.

Έπρεπε να βρούμε μια λύση όχι για να βγαίνουν έξω και να αθωώνονται αλλά αυτό το μέτρο της προφυλάκισης είναι απολύτως και κατά την δική μου νομική άποψη και κατά την άποψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ότι είναι υπέρμετρο. Θα έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να αντικατασταθεί. Το πιο πρόσφορο τρόπο που το δικό μας κεφάλι κατέβασε ήταν να προβλέπεται η παρουσία  στο τμήμα την ώρα που παίζει η ομάδα του συλληφθέντα για να μην  προφυλακίζεται. Δεν είναι υποχρεωτικό σε όλες τις περιπτώσεις είναι με απόφαση του εισαγγελέα.

Αν σε πιάσουν με το όπλο μέσα στο γήπεδο πρέπει να πας φυλακή. Νομίζω έχει ξεκινήσει η διαδικασία, υπάρχει νομική διαδικασία που εξελίσσεται.

To Top